Ακρίβεια: Ο μισθός αυξάνεται η τσέπη μένει άδεια- Απέτυχαν οι παρεμβάσεις Σκρέκα



Τις συμπληγάδες της φτώχειας και της ακρίβειας έχει να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των πολιτών, η οποία οδηγείται σε de facto μείωση του πραγματικού εισοδήματός της, με τις ευθύνες τις κυβέρνησης να είναι σημαντικές.

Κι αυτό διότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει έχει ευνοήσει τη δημιουργία υπερκερδών σε λίγες μεγάλες εταιρείες (ενέργεια, διυλιστήρια, τράπεζες), την ώρα που οι πολίτες έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέα κύματα ακρίβειας.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων κατά το τελευταίο εξάμηνο και ακόμη και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από 1η Μαρτίου απέτυχαν, με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat. Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα της κυβερνητικής εξαπάτησης προς τους πολίτες.

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο, η Ελλάδα καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε έναν μήνα (1,8%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Πρώτη με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν η Πορτογαλία με αύξηση 2,3%.

Το παραπάνω δείχνει ότι οι παρεμβάσεις Σκρέκα δεν είχαν αποτέλεσμα, κάτι το οποίο συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια που ευδοκιμεί η ακρίβεια. Γι’ αυτό άλλωστε 1 στους 2 πολίτες θεωρεί βασικό θέμα τις ανατιμήσεις και δείχνει απογοητευμένος από τα κυβερνητικά μέτρα, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα της Pulse.

Στο μεταξύ, σε τροχιά ανατιμήσεων συνεχίζει η ελληνική αγορά (σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή) καθώς, όπως καταγράφει η Eurostat, με ρυθμό αύξησης της τάξης του 3,4% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, ενώ παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που ήταν 3,1%.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με την 5η χειρότερη επίδοση από όλους. Συγκεκριμένα, η Κροατία είχε πληθωρισμό στο +4,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, η Αυστρία +4,2%, η Εσθονία +4,1%, το Βέλγιο +3,8%, η Σλοβενία 3,4%, η Ισπανία 3,2%. Αντιθέτως, η Πορτογαλία έχει 2,6%, ενώ η Κύπρος έχει σταθεροποιηθεί στο 1,3%.

Σε μέσο επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% από το 2,6%. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε ότι δείκτης με τον οποίο συγκρίνεται η ακρίβεια για όλα τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβάνοντας ομοειδή αγαθά και υπηρεσίες (εναρμονισμένος δείκτης Τιμών Καταναλωτή) τον μήνα Μάρτιο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 0,8% σε μηνιαία βάση, Ωστόσο, στη χώρα μας είχε υπερδιπλάσιο ρυθμό και αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% (όπως προαναφέρθηκε).

Παράλληλα, στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός ο ελληνικός ρυθμός άγγιξε το 4,8%, ενώ ο αντίστοιχος στην Ευρωζώνη έφτασε το 2,7%. Στο μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην ανάλυσή του για το Δ’ Τρίμηνο του 2023 καταγράφει έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού το 2024.

Το Γραφείο σημειώνει ότι ιδιαίτερα επίμονος παρουσιάζεται και ο πληθωρισμός τροφίμων που, σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου, συνεισέφερε κατά 56% στον συνολικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αφαιρώντας από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Δραματική εικόνα

Βέβαια, η εικόνα αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, όπως καταγράφηκε από τη Eurostat, και όπου το 2023 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ήταν στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., ευρισκόμενοι στην προτελευταία θέση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια χώρα που ο πληθυσμός της που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 (εισοδήματα 2022), ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της, ήτοι 2.658.400 άτομα, μένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2022.

Ουσιαστικά, πάνω από 1 στους 4 πολίτες είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας (6.030 ευρώ για 1 άτομο - 12.663 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες). Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες διαβιούν με επιδόματα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο