Έρχεται εξαήμερη εργασία χωρίς ρέπο από τον Ιούλιο- Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο
Την ώρα που σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. εφαρμόζουν πιλοτικά ή και μονιμότερα την εβδομάδα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, η Ελλάδα θα αποτελέσει για άλλη μια φορά εξαίρεση, καθώς μετά από 70 μέρες προβλέπεται η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας και χωρίς την πρόβλεψη ρεπό.
Για να το πούμε διαφορετικά, με βάση τον τελευταίο εργασιακό νόμο του (πρώην υπουργού Εργασίας) Άδωνη Γεωργιάδη, από την 1η Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί σχεδόν παντού η πενθήμερη εργασία.
Και αυτό καθώς, μαζί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, προβλέπεται η εφαρμογή της 6ης ημέρας εργασίας, η οποία θα επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αλλά και στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2024 τίθεται σε εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα η 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.
Για να γίνει πιο... εύπεπτη η κατάργηση του πενθήμερου και καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας, ο Νόμος 5053/23 προβλέπει ορισμένες τυπικές υποχρεώσεις από τους εργοδότες.
Όπως η υποχρεωτική προδήλωση (από τον εργοδότη) της 6ης μέρας εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ. Επίσης, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας (προκειμένου η εξαήμερη εργασία να επεκταθεί παντού) μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας, και ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.
Σήμερα οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, στη βιομηχανία υπογράφουν συμβάσεις πενθήμερης εργασίας και εργάζονται 6η μέρα κατ’ εξαίρεση, με την επίκληση, από πλευράς του εργοδότη, φόρτου εργασίας και με προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο.
Να θυμίσουμε ότι επιχειρηματολογώντας για την κατάργηση του πενθήμερου ειδικότερα στη βιομηχανία ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωνε ότι «χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται «μαύρα».
Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν επιπλέον μία βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%». Παρουσίαζε, με άλλα λόγια, την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως δικαίωμα (!) του εργαζομένου να εργαστεί και 6η ημέρα.
Γιώργος Γαβρήλος: «Η κυβέρνηση ξεπέρασε την τρόικα»
«Η εν λόγω απόφαση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για την υλοποίηση των σκληρών αντεργατικών πολιτικών που η Ν.Δ. φέρνει κατά ριπάς στη Βουλή, με την αυθάδεια του 41%» σημείωσε ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Γαβρήλος.
«Η εξαήμερη εργασία χωρίς ρεπό δεν είναι επιταγή της τρόικας ούτε έρχεται να εφαρμοστεί σε καθεστώς Μνημονίων. Όλη η δόξα της συγκεκριμένης ρύθμισης ανήκει στον κ. Γεωργιάδη, τον πρώην υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τον πρόσφατο νόμο (5053/23) άλλαξε προς το χειρότερο, για ακόμη μια φορά μετά τους Βρούτση-Χατζηδάκη, το εργασιακό τοπίο.
Με την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και με το τεράστιο κενό που υπάρχει σε ελέγχους στην αγορά εργασίας, η εξαήμερη εργασία και το ξήλωμα πολλών άλλων εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και στην υποβάθμιση της θέσης του εργατικού δυναμικού.
Αντίθετα με ό,τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός για να κερδίσει τις εκλογές, σκοπός της κυβέρνησής του είναι: χαμηλοί μισθοί, ελάχιστο πλαίσιο προστασίας, μηδενικοί έλεγχοι, εντατικοποίηση της εργασίας και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.