Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία αντιμετωπίζουν πιέσεις από κράτη της ΕΕ να ενισχύσουν τις προμήθειες αεράμυνας στην Ουκρανία


Η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται υπό πίεση να παράσχουν περισσότερη αεράμυνα στην Ουκρανία πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 22 Απριλίου, γράφει η the Kyiv indepent που επικαλείται επίσημες πηγές των Financial Times (FT).

Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλο αριθμό συστημάτων που χρειάζεται επειγόντως το Κίεβο για να προστατεύσει τις πόλεις του σε όλη τη χώρα από την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων.

«Οι Patriots μπορούν να ονομαστούν συστήματα αεράμυνας μόνο εάν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 21 Απριλίου.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε στους FT ότι τα κράτη μέλη αναμένεται να «βγουν μπροστά» για να παράσχουν στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», γράφουν οι FT.

«Οι δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως οι S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν επικείμενες απειλές».

Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων και οι επακόλουθες απώλειες αμάχων υπογραμμίζουν την απόλυτη ανάγκη της Ουκρανίας για πρόσθετη αεράμυνα και ενώ η πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου βοήθειας των ΗΠΑ θα πρέπει να ανακουφίσει ορισμένες από τις ανάγκες, ο Ζελένσκι δήλωσε σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις 19 Απριλίου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν ακόμα να κάνουν περισσότερα.

Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot, τα οποία θα «σώσουν πολλές ζωές».

«Αυτή η χρονιά δεν μπορεί να είναι απλώς μια χρονιά περαιτέρω συζητήσεων. Όλα είναι αρκετά συγκεκριμένα τώρα. Η Ουκρανία χρειάζεται αεράμυνα και οι εταίροι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η Γερμανία ήταν μία από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ουκρανίας και υποσχέθηκε ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας Patriot, μαζί με πυρομαχικά.

Νωρίτερα στις 19 Απριλίου, η Ολλανδία δήλωσε ότι είχε διαθέσει περίπου 210 εκατομμύρια δολάρια για αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού για το Κίεβο.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους είναι με την Ουκρανία, με τον λαό μας και με την άμυνά μας τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Σας παρακαλώ, φροντίστε τους γείτονές σας όταν χρειάζεται. Φροντίστε την Ουκρανία μας και διαδώστε την αλήθεια στον κόσμο με κάθε τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος μπορεί να το κάνει».
Διαψεύδει το Μαξίμου

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή αεράμυνα της χώρας. 

Έχουμε πολλές φορές προβεί σε διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά». 

Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν πιέσεις, είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει και εμμένει στην αρχική του απάντηση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη