Ευρωεκλογές 2024: Αρχίζουν και διαμαρτύρονται οι γαλάζιοι βουλευτές- Ο φόβος των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου


 
Οι γεμάτες παραλίες και οι καναπέδες, ανήμερα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, προκαλούν μια νέα πηγή προβληματισμού για το Μαξίμου. Στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες να μην γυρίσουν την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία.

Επιχείρησε, μάλιστα, να τοποθετήσει στην ίδια ζώνη κινδύνου τα πιθανά υψηλά ποσοστά αποχής με τη «χαλαρή ψήφο» προς αντιπολιτευόμενα κόμματα, κάνοντας λόγο για επιπόλαιες επιλογές που κυοφορούν περιπέτειες για τη χώρα.

Όλες οι μετρήσεις που κρατούν στα χέρια τους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων που δεν σκοπεύουν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα στήριξε τη Ν.Δ. στις εθνικές κάλπες του 2023.


Οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές του επιτελικού συστήματος εξουσίας προβαίνουν και σε ένα άλλο, ανησυχητικό για τη Ν.Δ. συμπέρασμα: ότι αυτό το ευρύ τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων που κατευθύνονται προς τις δεξαμενές της αποχής δεν έχει σφιχτούς δεσμούς με την παράταξη, αλλά μαγνητίστηκε από το «φιλελεύθερο» και ευρωπαϊκό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιοι πολίτες τροφοδοτούν και τον «κανέναν» στο σκέλος της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, που πολιορκεί ή εκτοπίζει σε πολλές μετρήσεις τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κοινώς, ο «κανένας» και η περιοχή της αποχής λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία που αιμοδοτούνται από γαλάζιες και ειδικά «μητσοτακικές» ψήφους, όπως αναγνωρίζουν πηγές του Μαξίμου.

Οι λόγοι αυτής της αποσυσπείρωσης δεν προκαλούν έκπληξη. Η υποστολή της σημαίας της μείωσης των φόρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι χειρισμοί στο έγκλημα των Τεμπών, η διολίσθηση του Κράτους Δικαίου, η έλλειψη ασφάλειας και η επίκληση του 41% για κάθε κυβερνητική αστοχία συγκροτούν το πλαίσιο που προκαλεί δυσφορία σε αυτά τα μεγάλα στρώματα των ψηφοφόρων.

Τα παλιά υλικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Η Ν.Δ., εντούτοις, εμφανίζει κρίση στρατηγικής για την επαναπροσέγγισή τους. Εμφανίζει δυστοκία, όπως παραδέχονται κάποιοι εκ των ενοίκων του Μαξίμου, να εκφράσει ένα όραμα από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις (είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ποινικοί κώδικες, αναμόρφωση δικαστικού χάρτη), για τις οποίες εγγυάται ο κύριος Μητσοτάκης αν βγει ισχυρός από την κάλπη, δεν έχουν θετικό αντίκρισμα στην κοινή γνώμη.

Παράλληλα, οι τιμές στα ράφια παραμένουν στα ύψη, καθώς τα «καλάθια» (νοικοκυράς, νονού κ.λπ.) που προσφέρονται ανά περιόδους αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτό το γαλάζιο κοινό, που προσανατολίζεται στην αποχή, «χτίστηκε» σταδιακά από το 2016, οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης επιχειρούν να ανασύρουν τα παλαιά υλικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρεώσει στους ποινικούς κώδικες που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.

Δεν περνά δε απαρατήρητη η υπερπροβολή το τελευταίο διάστημα του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που διακρίθηκε στον στίβο της αντιΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφίας και ρητορικής τα προηγούμενα χρόνια. Συν τοις άλλοις, στην πρωθυπουργική φρασεολογία έχει ανασυρθεί ο όρος «λεφτόδεντρα», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αποδόμησης των οικονομικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαμαρτυρίες

Εστία ανησυχίας, εντούτοις, για το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί η διαπίστωση ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πείθονται από τις παραπάνω τακτικές.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα μεταφέρουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω της ακρίβειας, της εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του νόμου για την ισότητα στον γάμο.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, αναρωτιούνται για τους λόγους που δεν αξιοποιούνται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα -που υπερβαίνουν τους στόχους- για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Σε αυτές τις επαφές με ομάδες βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια ώστε να τους πείσει να μπουν δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε αποδέκτης της απόστασης μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των υπουργών.

Η δυσφορία για τη συμπεριφορά υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων (κατηγορούνται ότι έχουν κλειστές πόρτες και κατεβασμένα τηλέφωνα) ήταν έντονη σε όλες τις συναντήσεις, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψε τους βουλευτές για τα παράπονά τους στον Στέλιο Κουτνατζή. Ο νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, που αντικατέστησε τον αποπεμφθέντα υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, θα αναλάβει την επικοινωνία με τους υπουργούς ώστε να μεταφέρει τις ενστάσεις και τα μηνύματα των βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε όλους τους βουλευτές που συναντά ότι ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33%, και πως όλοι θα πρέπει να δώσουν τη μάχη προκειμένου να μην βρεθεί το κόμμα κάτω από αυτόν τον πήχη.

Τέλος, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν τη δυσανεξία τους για την κάλυψη που παρέχει το Μαξίμου σε συναδέλφους τους που προκάλεσαν, με τις δηλώσεις τους, την οργή της κοινής γνώμης.

Όπως αναφέρουν, δεν έχουν τη διάθεση να απολογούνται στους ψηφοφόρους για λογαριασμό, π.χ., της Βίκυς Φλέσσα, που επιχείρησε να αναδείξει τη διάσταση της συλλογικής ευθύνης στο σκέλος του εγκλήματος των Τεμπών («Το κράτος όλο νοσεί.

Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί»), ή του Δημήτρη Βαρτζόπουλου λόγω των σκοταδιστικών δηλώσεών του. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε πως «είναι η φύση των πραγμάτων να είναι το αρσενικό στοιχείο πιο επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει βιολογική βάση» και πως «το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει».

Ο κύριος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του, που έχουν «εκσυγχρονιστικό» προφίλ, να απομακρύνει τον κύριο Βαρτζόπουλο, ωστόσο αυτές δεν είχαν υιοθετηθεί.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο