Ελληνοτουρκικά: Οι φόβοι της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στις κινήσεις Μητσοτάκη


Σκεπτικισμός υπάρχει σε ευρεία τμήματα της Ν.Δ. έναντι του ενδεχομένου να τορπιλιστεί η επιχείρηση συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της παράταξης λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής.

Επικρατεί μάλιστα η αντίληψη ότι οι κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών δεν πείθουν το παραδοσιακό συντηρητικό ακροατήριο που παρατηρεί τις διαδοχικές προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γίνεται αναφορά στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, στην πρόθεση ένταξης της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά εγχειρίδια και στις τουρκικές αντιδράσεις που πυροδότησε η ανακοίνωση Μητσοτάκη για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων.

Ταυτόχρονα, βουλευτές της Ν.Δ. από όλες τις πτέρυγες καταγράφουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει λόγο για τη μία και μοναδική διαφορά της υφαλοκρηπίδας, αλλά για «κατάλογο θεμάτων».

Άρα, όπως αναφέρουν, διατηρεί στο τραπέζι τα πάντα - από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έως τις γκρίζες ζώνες. Δεν λίγοι μάλιστα όσοι μνημονεύουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών ότι η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «είναι δύσκολη» και ότι «πιθανότατα να έχει αρνητικές συνέπειες και για εκείνον ο οποίος διευθύνει τις συζητήσεις, που πιθανότατα θα είμαι εγώ».

Στο στόχαστρο η «πολιτική του κατευνασμού»

Η πιο σκληρή πτέρυγα της Ν.Δ. θέτει στο στόχαστρο την «πολιτική του κατευνασμού», την οποία θεωρεί πως ασκούν οι ένοικοι του Μαξίμου, διατηρώντας ως πόλο αναφοράς τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός προσφάτως ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Και ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο». Ο Αντ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα ότι «καμία λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς πρώτα τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου».

Antinews: «Διπλωματία υποτέλειας»

Τη δυσανεξία των ενοίκων του Μαξίμου προκάλεσε και το απόσπασμα πρόσφατου κεντρικού άρθρου στην ιστοσελίδα antinews.gr, που αποτελεί το ευαγγέλιο της υπερδεξιάς παραταξιακής βάσης, στο οποίο αναφερόταν πως «φαίνεται πλέον ότι η εξωτερική πολιτική καθορίζεται και επιβάλλεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας προσωπικής πολιτικής και από μια μικρή ομάδα “προθύμων” σε μια διπλωματία μη αντίδρασης και υποτέλειας.

Ο ελληνικός λαός μαθαίνει από τις τουρκικές εφημερίδες τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, οι οποίες εφημερίδες δηλώνουν προκλητικά τη χαρά τους για τις επιτυχίες που θα επιτευχθούν για τη χώρα τους». Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση ελπίζει στη συνέχιση της αισθητής μείωσης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη