Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης
Σφοδρές αντιδράσεις από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροπροστασίας για όσα ακίνητα βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις.
Πρόκειται για τον κανονισμό που υιοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζητεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμορφωθούν με ένα πλήθος απαιτήσεων, υπό το πρίσμα «υποχρεωτικών μέτρων» για τα οποία κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει βαρύ οικονομικό τίμημα από την τσέπη του.
Αδιανόητα πρόστιμα
Μάλιστα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί είναι αντιμέτωπος με εξοντωτικά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως 54.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης ύψους δύο ετών.
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων, νομικοί και ειδικοί σε ζητήματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά μετακυλίει τις πάσης φύσεως ευθύνες, κυρίως ποινικές και αστικές, στους πολίτες σε ενδεχόμενη πρόκληση πυρκαγιάς αντί να φροντίσει για την αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και για την οργάνωση πιο αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβάλλει η ΚΥΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, καθώς συνεπάγονται υπέρογκα κόστη τα οποία δεν μπορεί να σηκώσει η συντριπτική πλειονότητα των μικρών ιδιοκτητών.
Τονίζουν μάλιστα ότι η νέα ΚΥΑ εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ενώ κάνουν λόγο και για «ισχυρή και απρόσμενη παρέμβαση στον πυρήνα του δικαιώματος ιδιοκτησίας».
Ζητήματα συνταγματικότητας έχει ήδη θέσει ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης με επιστολή που απηύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας μεταξύ άλλων «τα υφιστάμενα ακίνητα να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων».
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη θύελλα των αντιδράσεων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσωρινά ανέκρουσε πρύμναν, λέγοντας ότι αυτό που προέχει για φέτος είναι «οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα» και όχι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η ΚΥΑ.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι από τη φετινή αντιπυρική περίοδο (άρχισε την 1η Μαΐου) όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων, από μαντριού μέχρι κατοικίας, σε εκτάσεις που βρίσκονται μέσα ή σε απόσταση ως 300 μέτρων από δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο ή κηρυγμένες αναδασωτέες εκτός ή και εντός σχεδίου υποχρεούνται να ζητήσουν από ειδικούς μηχανικούς να τους φτιάξουν έκθεση αξιολόγησης επικινδυνότητας για το κτίριό τους και τεχνική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει τα μέτρα πυροπροστασίας που οφείλουν να λάβουν βάσει του συγκεκριμένου κανονισμού.
Ακολούθως οι ιδιοκτήτες πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά και να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο με την οποία θα βεβαιώνουν ότι τα εφάρμοσαν.
Τα μέτρα που οφείλουν να λάβουν οι ιδιοκτήτες είναι να περιφράξουν όλα τα κτίσματα στις προαναφερόμενες εκτάσεις με συμπαγή τοίχο από μπετόν αρμέ και υψηλό συρματόπλεγμα ως 1,5 μέτρο, να βάλουν πυρίμαχο κέλυφος και πυρίμαχα κουφώματα στα ακίνητά τους, να κόψουν όλα τα δέντρα και φυτά κοντά στο κτίριο –ακόμη και τις κληματαριές σκίασης–, να κλαδεύουν κάθε χρόνο τα δέντρα τους βάσει δοσμένων μαθηματικών τύπων κ.ά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.