Στέφανος Κασσελάκης: Η πρόταση για προοδευτικό μέτωπο και ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς



Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων; Πρόκειται για μία συζήτηση που φουντώνει, ειδικότερα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Κόμματα και ηγεσίες θα κληθούν να πάρουν συγκεκριμένη θέση, τη στιγμή μάλιστα που άπαντες αναγνωρίζουν τον ορατό -διά γυμνού οφθαλμού- κατακερματισμό στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από την έκπληξη που προκάλεσε στους καθήμενους εντός της Γερουσίας, ξεδίπλωσε προθέσεις και αποκάλυψε διαθέσεις τόσο σε σχέση με το μέλλον και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και για τα επόμενα βήματα της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν έλειψαν έξω από την αίθουσα τα «πηγαδάκια» μεταξύ βουλευτών και στελεχών.

Το πλάνο που πρότεινε ο Στ. Κασσελάκης για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου» ήταν απολύτως ευκρινές, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, προτεραιότητες και κόκκινες γραμμές. Κατέστησε δε σαφές ότι σενάρια αποχώρησής του για να έρθει κάποιος «από μηχανής Θεός», όπως είπε, δεν παίζουν, ενώ απέρριψε τις συνεργασίες κορυφής.

Στριμωγμένο το ΠΑΣΟΚ

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» κυρίως για το ΠΑΣΟΚ λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι ο Στ. Κασσελάκης προσήλθε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με «ανοιχτά χαρτιά», καθαρό οδικό χάρτη και τοποθέτηση για όλα τα ενδεχόμενα.

Στην προκειμένη, θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε «ντρέτα». Βασική εκτίμηση για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ είναι ότι η πρόκληση-πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη να δεσμευτούν σε κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες και κοινά ψηφοδέλτια σε επιμελητήρια, ομοσπονδίες και Αυτοδιοίκηση «στρίμωξε» τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και μπορεί το σχέδιο που περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης αναφορικά με τη δημιουργία «δημοκρατικού μετώπου» να προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και συγκλίσεις, ωστόσο δεν περιλαμβάνει «παζάρια» μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε αυτό το μέτωπο χωρούν το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όχι όμως η Νέα Αριστερά. Ζήτημα για το οποίο ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει δημόσια διαφορετικές θέσεις.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Πού θα κριθούν, λοιπόν, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς; Σε συγκεκριμένες προοδευτικές ατζέντες, όπου απαιτείται ενότητα στη δράση, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτόν τον λόγο μίλησε για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Το πρώτο βήμα αφορά την υπόθεση των Τεμπών και το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ο Στ. Κασσελάκης μίλησε, επίσης, για την ανάγκη σύγκλισης σε φιλολαϊκές προτάσεις νόμου, από την ακρίβεια μέχρι το στεγαστικό, για τις οποίες θα κριθούν όλα τα προοδευτικά κόμματα. Συγχρόνως κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί δημόσια ότι διαφωνεί με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ενδεχόμενο συμφωνίας Λαϊκού Κόμματος και Ευρωσοσιαλιστών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόκληση-πρόσκληση προς τη Χαριλάου Τρικούπη αφορά και τη μελλοντική συνεργασία των κομμάτων στις επαγγελματικές ενώσεις, στα επιμελητήρια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2024 υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις σε επιμελητήρια, συνδικάτα και ομοσπονδίες που αφορούν περισσότερους από 1,5 εκατ. μικρομεσαίους, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες.

Υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων έχουν ήδη τοποθετηθεί ο Νίκος Παππάς, που προέταξε μάλιστα στην εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλα στελέχη του κόμματος. Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος με θέμα τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Παρών στην επόμενη ημέρα»

Στην ατζέντα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν περιορίστηκε στον οδικό χάρτη του μετώπου συνεργασίας. Κατά την ομιλία του υπήρξε μία δήλωση που προκάλεσε, αν μη τι άλλο, έκπληξη:

«Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα.

Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία.

Διότι όντως συμφωνώ ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης». Και κάπως έτσι ο Στ. Κασσελάκης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνοντας «παρών» μπροστά στην πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ανοιχτό κόμμα ισότιμων μελών

Ορόσημο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί το Συνέδριο του Οκτωβρίου. Καταστατικές αλλαγές, περαιτέρω ψηφιοποίηση, άνοιγμα στην κοινωνία και μεγάλες τομές. Ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανανέωσης, για ένα λειτουργικό και πιο φιλόξενο κόμμα για τους προοδευτικούς πολίτες.

«Θα πρέπει οι καταστατικές μας αλλαγές να πείθουν ότι είμαστε ένα κόμμα ίσων ευκαιριών, όπου κάθε μέλος θα μπορεί να διεκδικεί ισότιμα με κάθε άλλο μέλος μια θέση ευθύνης και προσφοράς».

Με δεδομένα τα ποιοτικά στοιχεία της κάλπης, στην Κουμουνδούρου ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι μόνο ανοδική, τη στιγμή που φαίνεται πως δεν υπάρχει σημείο επιστροφής για τον πρωθυπουργό. Μιλώντας στο Mega, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε τη θέση ότι η πτώση Μητσοτάκη είναι μη αναστρέψιμη.

Αναφορικά με την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχει στα χέρια της τέσσερα «όπλα». Το πρώτο αφορά τη διαπίστωση ότι μετά από πολλά χρόνια υπήρξε «εισροή» ψηφοφόρων από τη Ν.Δ.

Το δεύτερο σχετίζεται με το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγήκε πρώτος στις ηλικίες 17-35 και το τρίτον με την πρωτιά που κατέγραψε στους αναποφάσιστους. Βέβαια, οι επιτελείς του κόμματος θεωρούν ότι ο πιο σημαντικός ποιοτικός δείκτης της κάλπης είναι τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένες λαϊκές γειτονιές, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο