Αμοργός: Ένα πυροσβεστικό για όλο το νησί κι αυτό... χαλασμένο



Την Τετάρτη το ξημέρωμα οι κάτοικοι της Αμοργού είδαν τη Χώρα του νησιού τους πνιγμένη στους καπνούς. Είχε ξεσπάσει φωτιά σε κοντινή απόσταση, η οποία έκαιγε γι’ αρκετές ώρες τα πουρνάρια στις άνυδρες πλαγιές που την περιβάλλουν, καψαλίζοντας την παραδοσιακή άγρια ομορφιά τους. 

Από τις φλόγες δεν έφτασαν να απειληθούν κατοικίες ούτε υπήρξαν καταστροφές σε καλλιέργειες. Ήρθαν, όμως, ξανά στην επιφάνεια τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ιδιαίτερα όσα είναι πιο απομακρυσμένα.

Το νησί είναι εφοδιασμένο μόλις μ’ ένα κανονικό πυροσβεστικό όχημα και ένα αγροτικό με αντλία. Στην προκειμένη περίπτωση το πυροσβεστικό όχημα δε μπόρεσε καν να πάρει θέση μάχης, καθώς έχει πάθει βλάβη από καιρό και δεν έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να επισκευαστεί. 

Η ειρωνεία της περίστασης υπογραμμίζεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να πάει το όχημα για σέρβις στη Νάξο την ίδια ημέρα που έπιασε η φωτιά. 

Τη σύμπτωση αποκαλύπτει ο Λευτέρης Βεκρής, ο οποίος, εκτός από επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης στον δήμο, είναι και ναυτικός πράκτορας: «Με είχαν ειδοποιήσει την Παρασκευή και θα έφευγε το πλοίο τη μέρα της φωτιάς. Τελικώς, δεν εμφανίστηκε ο οδηγός του, ο οποίος προφανώς είχε σταλεί στο συμβάν».

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει, το νησί είναι εκτεθειμένο στην περίπτωση μιας φωτιάς και αφημένο στο έλεος της τύχης, που αυτή καθορίζεται από την ένταση των ανέμων, καθώς η Αμοργός ως γνήσιο κυκλαδονήσι χαρακτηρίζεται και για την ισχύ τους και για τη συχνότητα εκδήλωσής τους. Αυτή τη φορά η τύχη υπήρξε ευνοϊκή, οι άνεμοι που έπνεαν ήταν χαμηλοί. 

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος του βουνού της Χώρας, ενώ η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους με βίντεο στα social media. «Αν δεν ακολουθούσε ο ξεσηκωμός των κατοίκων για το μέγεθος της ζημιάς με το οποίο απειληθήκαμε, ίσως να μην είχαν έρθει τα αεροσκάφη» επισημαίνει ο κύριος Βεκρής.

Εκτός της έλλειψης οχημάτων, το μόνιμο προσωπικό του νησιού εξαντλείται σε έναν και μόνο πυροσβέστη, τον οποίο βοηθά ένας εθελοντής Αμοργιανός, όπως επιβεβαιώνει ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Καραΐσκος. 

Η κατάσβεση σε μια έκτακτη ανάγκη στην πραγματικότητα επαφίεται στο φιλότιμο και στην εγρήγορση των Αμοργιανών, οι οποίοι συνδράμουν με δικά τους αγροτικά και αυτοσχέδιες υδροφόρες. 

Χάρη στη δική τους εν πολλοίς προσπάθεια σβήστηκε και σε πρώτο χρόνο η φωτιά της Τετάρτης. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές, αψηφώντας το βασικότερο πρωτόκολλο προστασίας, που είναι η παραμονή δυνάμεων στον χώρο για ένα επαρκές διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. 

Έτσι δύο ώρες μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, περίπου στις 12.00, η φωτιά το μεσημέρι ξαναφούντωσε. Κι εκτός από περισσότερη καμένη γη, με την οποία θα πρέπει να συμβιώσουν οι Αμοργιανοί μέσα στον καύσωνα και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη, καθώς η έκταση βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, χτύπησε κι ένα καμπανάκι για το μέλλον σε σχέση με την ηλεκτροδότηση.

 Κατά την αναζωπύρωση κάηκαν αυτή τη φορά και πέντε ξύλινες κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει το ρεύμα σχεδόν σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 7.50 το απόγευμα.

«Εδώ οι επιχειρήσεις είναι μικρές. Το να πάθει κάποιος 10.000 ευρώ ζημιά γιατί σταμάτησε να δουλεύει το ψυγείο σημαίνει ότι καταστρέφεται. Τα ζαχαροπλαστεία ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πέταξαν. Και όλα τα εστιατόρια ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πετάξανε. 

Σε πέντε ώρες με 40 βαθμούς δεν μένει τίποτα» λέει κάτοικος του νησιού. Μετέφερε, επίσης, την παρατήρηση ότι τα σημεία γύρω από τις κολόνες που κάηκαν δεν είχαν ξεχορταριαστεί προηγουμένως, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση της πρώτης φωτιάς. Για να επανέλθει το ρεύμα προσωρινά χρειάστηκε η σωτήρια παρέμβαση του μοναδικού εναερίτη που βρίσκεται μόνιμα στο νησί. 

«Όταν ήρθα στην Αμοργό ήμασταν τρεις εναερίτες και τώρα είμαι ο μοναδικός» λέει ο ίδιος. Το μεγαλύτερο διάστημα ανεβαίνει στην κολόνα μόνος του, μ’ εξαίρεση τις περιόδους που πηγαίνουν λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις. 

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι θα συνέβαινε σε μια πιο ακραία συνθήκη, με δυνατά μποφόρ και μεγαλύτερη ζέστη. «Το ότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος που έχει επισκεφτεί το νησί, κανείς άλλος δεν έχει έρθει, μα κανείς, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας της Πολιτείας» υπογραμμίζει ο Λ. Βεκρής.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν διερευνώνται διεξοδικά οι καταγγελίες κατοίκων του νησιού που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε μετά από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και σωστική φωτοβολίδα που κατέληξε στη Χώρα.

Ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος ανέφερει ότι οι αναφορές για υπαιτιότητα του στρατού συνιστούν παραπληροφόρηση, ωστόσο παραδέχτηκε πως γίνονταν ασκήσεις κοντά στο σημείο και ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει παντελώς την πιθανότητα. 

Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η ΑΥΓΗ στο γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής μετά την κατάσβεση, μας απάντησαν ότι δεν είχαν διαπιστωθεί ακόμη οι λόγοι που προκάλεσαν τη φωτιά. 

Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι κάτοικοι, αν το λάθος είχε γίνει από κάποιον βοσκό ή μελισσοκόμο, στην περίπτωση που η φωτιά όντως μπήκε κατά λάθος, αυτός θα βρισκόταν ήδη στο κρατητήριο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο