Reuters: Ελλάδα όπως Ουγγαρία στην εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ - Οι αιχμές προς ΝΔ



Στα τάρταρα για ακόμα μια φορά η Ελλάδα, όσον αφορά την γενική εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την χώρα μας να βρίσκεται στον πάτο, μαζί με την Ουγγαρία.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση Digital News Report 2024 του ινστιτούτου του Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας, μόλις το 23% στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, εμπιστεύεται τις περισσότερες ειδήσεις, τις περισσότερες φορές, με τις δύο χώρες να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις (40%) παρέμεινε σταθερή τον τελευταίο χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα συνολικά από ό, τι ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Φινλανδία παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα συνολικής εμπιστοσύνης (69%), ενώ η Ελλάδα (23%) και η Ουγγαρία (23%) έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω ανησυχιών για αδικαιολόγητη πολιτική και επιχειρηματική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα η ελληνική αγορά ΜΜΕ χαρακτηρίζεται από τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης των media σε λίγους επιχειρηματίες, από τον κατακερματισμό των ψηφιακών μέσων, την υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την χαμηλή εμπιστοσύνη λόγω της πολιτικής πόλωσης και των ανησυχιών του κοινού για την αθέμιτη επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα αφήνονται αιχμές κατά της ΝΔ, για το «θεσμικό πραξικόπημα», με την αιφνιδιαστική τροποποίηση του ΔΣ του ΕΣΡ, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το συμβούλιο της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αντικαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο διορισμός του νέου συμβουλίου δεν ήταν αποτέλεσμα συνήθους διαβούλευσης και συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής διεύρυνε τα μέλη της κυβερνητικής ομάδας της Βουλής που αποφασίζει ποιος διορίζεται σε ανεξάρτητες αρχές.

Παρά τον ελιγμό αυτό, το νέο διοικητικό συμβούλιο πέτυχε υποστήριξη από την απαιτούμενη πλειοψηφία με αμφιλεγόμενο τρόπο και ο διορισμός του αντιμετωπίστηκε με έντονη αντίθεση από άλλα κόμματα. Το μόνο κόμμα που ψήφισε για το νέο συμβούλιο της ρυθμιστικής, πλην της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας, ήταν το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση.

Το κόμμα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις ανεξάρτητες αρχές και ο ηγέτης του αντιμετώπισε στο παρελθόν μεγάλα πρόστιμα από τη ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών για ρητορική μίσους και παραπλανητικές εμπορικές διαφημίσει».


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο