ΠΑΣΟΚ: Κούρσα 100 ημερών για 7+1 υποψηφίους


Μπορεί να είναι νωρίς σε αυτή την κούρσα των εκατό ημερών έως τις εσωκομματικές εκλογές, όμως πολιτική συζήτηση δεν έχει γίνει έως σήμερα ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προσφέρει έδαφος σε όσους ασκούν κριτική περί «πασαρέλας» υποψηφίων, μιας διαδικασίας, δηλαδή, που επικεντρώνεται στην εναλλαγή προσώπων και όχι σε αντιπαράθεση θέσεων.

Οι τόνοι παραμένουν προσώρας σε ήπια επίπεδα, ωστόσο οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές δίνουν και παίρνουν μεταξύ των βασικών διεκδικητών, δείχνοντας έτσι και τη στόχευση αλλά και τις προσδοκίες καθενός από αυτούς για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο της κάλπης.

Μονομαχίες Ανδρουλάκη-Δούκα

Οι Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας, αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλο ως τον βασικό αντίπαλο για το τιμόνι του κόμματος, ανταλλάσσουν πυρά και αφήνουν εκτός τους υπόλοιπους υποψήφιους, εμπεδώνοντας την εικόνα ότι η πορεία προς τις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου θα είναι μια μονομαχία για δύο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ταυτίσει τον δήμαρχο της Αθήνας με σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος χάριν συνεργασιών, ενώ κάνει λόγο και για μιντιακά συμφέροντα εις βάρος του. Αναφέρει ότι λόγω της στάσης του στο χαλκευμένο ηχητικό του ΟΣΕ που δημοσιοποιήθηκε στο Πρώτο Θέμα «το μέσο βάζει για τέσσερις μήνες “μαύρο” στο ΠΑΣΟΚ και από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στελέχη του ΠΑΣΟΚ μου επιτίθενται προσωπικά από το εν λόγω μέσο». Ο Χ. Δούκας του απάντησε ότι «όποιος μιλάει για συμφέροντα πρέπει να τα κατονομάζει.

Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα». Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, που στηρίζει τον Χ. Δούκα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναφορές Ανδρουλάκη στα συμφέροντα, σχολιάζοντας ότι πάντα κάποιοι τα επικαλούνται για να φτιάξουν εχθρούς.

Γενικευμένες βολές για τον υποψήφιο-δήμαρχο

Βασική αιχμή του Ν. Ανδρουλάκη -και όχι μόνο- προς τον Χ. Δούκα είναι η «ασυμβατότητα» μεταξύ της ιδιότητας του προέδρου και αυτής του δημάρχου της Αθήνας.

«Ο Αντόνιο Κόστα ήταν πολλά χρόνια δήμαρχος και έφυγε από τη δημαρχία της Λισαβόνας για να ηγηθεί του κόμματος τους τελευταίους μήνες. Άρα, καλό θα είναι όταν χρησιμοποιούμε παραδείγματα, να είμαστε αντικειμενικοί» σχολίασε σκωπτικά την επιχειρηματολογία του στρατοπέδου Δούκα.

Το ζήτημα αποτέλεσε πεδίο για να εκδηλωθεί και μια κόντρα μεταξύ του Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου: «Εγώ όταν κατέβηκα στον δήμο, δεσμεύτηκα ότι θα μείνω και έμεινα». Ομοίως η Ν. Γιαννακοπούλου σχολίασε ότι «όταν εκλέγεσαι κάπου και σε τιμά ο λαός με την ψήφο του, οφείλεις να μείνεις εκεί που σε έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός». Πάντως, ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι τυπικά η υποψηφιότητά του δεν είναι ασύμβατη.

Πυρ ομαδόν για την «πασαρέλα» Ανδρουλάκη

Ο Ν. Ανδρουλάκης δέχτηκε ομαδικά πυρά για την αναφορά του ότι δεν θέλει «μία πασαρέλα υποψηφιοτήτων, αλλά προτάσεις». «Υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι. Καλοδεχούμενοι και είναι όλοι πολύ σημαντικοί. Έχουν κάνει πολύ μεγάλους αγώνες για την παράταξη» σχολίασε ο Χ. Δούκας.

«Από εμένα δεν είναι αποδεκτή αυτή η φράση […] δεν είναι πασαρέλα μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία ελπίζω και θα δώσω τη μάχη να ακουστούν πολιτικές και πολιτικές που κινητοποιούν αυτούς που συνειδητά απέχουν για πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις» είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, χαρακτηρίζοντας ατυχή τη δήλωση Ανδρουλάκη. «Πασαρέλα είναι να βγαίνεις και να λες, φύγε εσύ να έρθω εγώ που είμαι πιο ωραίος, ψηλός ή αδύνατος» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Επίδειξη δύναμης με υπογραφές

Οι υποψήφιοι έχουν φτάσει τους εφτά, αλλά τίποτα δεν προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι έως την Κεντρική Επιτροπή του φθινοπώρου, όπου θα παρουσιαστούν επίσημα. Δεν θα είναι πρώτη φορά, άλλωστε, για το ΠΑΣΟΚ, αφού και το 2017 είχαν μαζευτεί εννέα διεκδικητές για τον τότε «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς». 

Ο τελικός αριθμός θα καθοριστεί από το ποιοι από αυτούς θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές του 15% των μελών της ΚΠΕ ή τις 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποσκοπεί σε επίδειξη δύναμης μέσω της συλλογής υπογραφών, κάτι που είχε κάνει αντίστοιχα και η Φώφη Γεννηματά, συγκεντρώνοντας υπογραφές υπερπολλαπλάσιες από τις απαιτούμενες. Το ίδιο επιχειρεί και ο Χ. Δούκας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει δυναμικά και ο Π. Γερουλάνος.

Εκτιμάται ότι οι Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας θα είναι οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας. Οι Π. Γερουλάνος, Μ. Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη κατεβαίνουν με στόχο να αποτελέσουν τον έναν από τους δύο φιναλίστ της 6ης Οκτωβρίου που θα προχωρήσουν στον β΄ γύρο.

Φυσικά, κανείς δεν θα ανοίξει πρωθύστερα τα χαρτιά του για τις κρίσιμες συμμαχίες που θα υπάρξουν στις 13 Οκτωβρίου. «Δεν ξέρει κανείς ποιος θα είναι στη δυάδα. Άρα, κάθε τέτοιου είδους σκέψη θα ήταν απολύτως αβάσιμη. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας» σχολίασε η Μ. Αποστολάκη. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες καταγράφονται ως κεντρικοί παίκτες που διεκδικούν ρόλο και την επόμενη ημέρα, η οποία προμηνύεται εξαιρετικά ρευστή. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης.

Οι δεξιόστροφες επιλογές και η ζημιά στον Ανδρουλάκη

Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία θεωρείται η πιο δεξιόστροφη επιλογή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, βέβαια, αν δεν υπάρξει τελικά υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία τα τελευταία πολλά χρόνια δεν βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τηλεοπτικοί σχολιαστές που στήριξαν ένθερμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το δήθεν φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό αφήγημά του επιχειρηματολογούν υπέρ μιας υποψηφιότητάς της, υποστηρίζοντας ότι εκείνη θα μπορούσε να αποτελέσει συνέχειά του.

Η πρώην υπουργός Παιδείας, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στα κυβερνητικά ρεπορτάζ σε κάθε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά μελετάει ακόμα το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια και οι υποστηρικτές της προσπαθούν να εξακριβώσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές.

Διότι σε περίπτωση που ανακοινώσει υποψηφιότητα χωρίς να γνωρίζει αν πληροί τα κριτήρια, το πολιτικό προφίλ της κινδυνεύει να πληγεί περαιτέρω. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, και από πολλές πλευρές θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο» είπε.

Από την πλευρά της, η Ν. Γιαννακοπούλου έδειξε άμεσα τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς της, κατηγορώντας τον Ν. Ανδρουλάκη για «θολούρα» με την οποία «φανήκαμε περισσότερο ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως ένα κόμμα το οποίο θέλει και διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα».

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να υπερψηφίσει τα ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά και την επιστολική ψήφο. Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες Δούκα και Γερουλάνου απευθύνονται στο λιγότερο «εκσυγχρονιστικό» τμήμα των μελών του κόμματος και ακουμπούν και το «παπανδρεϊκό» κοινό, η υποψηφιότητα Γιαννακοπούλου -και Διαμαντοπούλου αν υπάρξει- εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στον Ν. Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο. 

Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για εκτιμήσεις, η ένταση της διαχρονικής αντιπαλότητας της Ν. Γιαννακοπούλου προς τον Ν. Ανδρουλάκη ίσως κόβει τις γέφυρες μαζί του ενόψει και του β΄ γύρου.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο