Εξαήμερη εργασία: Μπούμερανγκ για Κεραμέως - Παράνομη απασχόληση για 8 στους 10 εργαζόμενους
Μετά από αλλεπάλληλες και αποτυχημένες απόπειρες της κυβέρνησης, να παρουσιάσει την καθιέρωση του 6ήμερου ως έκτακτη ημέρα εργασίας που δήθεν θα εφαρμόζεται και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου – όπως ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε πρόσφατα ακόμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιχείρησε σήμερα να αντιστρέψει την εκκωφαντική πραγματικότητα.
Μόνο που τα στοιχεία που δημοσιοποίησε από το ΕΡΓΑΝΗ για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας, πέρα από τον πανικό της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνουν όχι μόνο την δραματική οπισθοδρόμηση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η να έχει γίνει ήδη περίγελος σε όλη την Ευρώπη που προσανατολίζεται μαζικά στην 4ήμερη εργασία, αλλά και το κυριολεκτικό «μπάχαλο» όσον αφορά στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως το χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων.
Χειροπιαστή εργοδοτική αυθαιρεσία
Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός. Σύμφωνα με αυτά 1.380 επιχειρήσεις (παραρτήματα) υπέβαλαν αιτήσεις, προσπαθώντας να κάνουν χρήση της 6ής ημέρας εργασίας παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, ούτε κυλιόμενων βαρδιών. Αποτέλεσμα 8 στους 10 εργαζόμενους κλήθηκαν παρανόμως να εργαστούν 6η ημέρα.
Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται εκ των υστέρων φυσικά, ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις η εργασία που πρόσφεραν οι εργαζόμενοι είναι παράνομη, τονίζοντας μάλιστα ότι «θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις»! Το γεγονός όμως είναι ότι το ίδιο το υπουργείο και η ασάφεια του Νόμου Γεωργιάδη στο άρθρο 26 έδωσαν το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν 6η ημέρα εργασίας, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Έκρηξη αιτήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε μέσω του ΕΡΓΑΝΗ η Ν.Κεραμέως χιλιάδες επιχειρήσεις – η συντριπτική πλειοψηφία από τις οποίες γνώριζαν ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξή τους στο εξαήμερο – έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα εφαρμόσουν το μέτρο.
Επομένως, με βάση τα στοιχεία, η είδηση δεν είναι ότι λιγότερες από μια στις πέντε επιχειρήσεις (17,4%) μπορούν να εφαρμόσουν την 6ήμερη εργασία, αλλά ότι απορρίφθηκαν σχεδόν 5 στις 6 επιχειρήσεις και τα παραρτήματά τους που υπέβαλλαν αίτηση.
Συγκεκριμένα από τα 1.671 παραρτήματα, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
Αυτή ή «έκρηξη» αιτήσεων προέκυψε και από τη σκόπιμη ασάφεια που απορρέει από το άρθρο 26 του Νόμου Γεωργιάδη. Όπως έχουν άλλωστε έχουν επισημάνει έγκριτοι εργατολόγοι χιλιάδες επιχειρήσεις, που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας ή δεν έχουν κυλιόμενες βάρδιες, επικαλέστηκαν προφανώς «έκτακτο φόρτο εργασίας», ή «αυξημένες παραγωγικές ανάγκες» προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο. Με άλλα λόγια χιλιάδες επιχειρήσεις που αιτήθηκαν την ένταξη στο 6ήμερο λογικά θα έχουν καταθέσει και αντίστοιχες αιτήσεις αλλαγής του ΚΑΔ.
Τώρα το υπουργείο Εργασίας τονίζοντας την απόρριψη των αιτημάτων των επιχειρήσεων και των παραρτημάτων τους, επιχειρεί εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της νομιμότητας, όταν το ίδιο επεδίωξε μέσω της ασάφειας να απλωθεί το 6ήμερο παντού! Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ορισμένες στοιχεία, ακόμα και επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης έσπευσαν μαζικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας αίτηση για 6ήμερο.
Όπως άλλωστε είχε δηλώσει το 2023 ο πρώην υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωγιάδης, επικαλούμενος την προσαύξηση κατά 40% του ημερομισθίου του εργαζόμενου για την 6η μέρα εργασίας, «όλοι θα τρέξουν να ενταχθούν στο 6ήμερο, για να αυξηθεί κι άλλο ο μισθός τους».
Επιπλέον από τα στοιχεία του υπουργείου απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν ποιες επιχειρήσεις και από ποιους κλάδους κατέθεσαν αίτηση ένταξης στο 6ήμερο, αλλά το αριθμό εργαζομένων που διαθέτουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Πως (προ)δηλώθηκαν τα στοιχεία;
Ακόμα θα πρέπει να επισημανθεί η πρεμούρα του υπουργείου να ανακοινώσει τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τις πρώτες 15 μέρες εφαρμογής του μέτρου. Και το ερώτημα, όπως εύστοχα τέθηκε από το τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλο, είναι ...πόθεν προέκυψαν τα στοιχεία για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας, έστω από μόλις 690 επιχειρήσεις, όταν με βάση Νόμο της ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν στοιχεία για τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων στο τέλος του μήνα;
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις μέχρι το 2023 είχαν την υποχρέωση να προδηλώνουν όλες τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ.
Με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πέρασε από την πρώην υπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου διάταξη «δώρο» στους εργοδότες. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση για εκ των υστέρων (απολογιστική) υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν το ωράριο εργασίας του προσωπικού τους ή και τις υπερωρίες που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενο διάστημα. Κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την ευελιξία και τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, όπως άλλωστε και με την επιβολή της 6ήμερης εργασίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.