Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ διαρκείας - Έρχονται νέες αυξήσεις


Η ακρίβεια στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παραμένει ατελείωτη, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιβάλλονται ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από την αγορά. Η ζήτηση ενισχύεται συνεχώς λόγω της αύξησης της κατανάλωσης για ψύξη/κλιματισμό και της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης.

Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου προεξοφλεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, διογκώνοντας τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται τα νοικοκυριά.

Όσον αφορά τα πράσινα τιμολόγια, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τα κίτρινα κυμαινόμενα και τα μπλε σταθερά, με αποτέλεσμα να είναι τα ακριβότερα. Η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών έχει μεταπέσει αυτόματα σε αυτά τα τιμολόγια και παραμένει εκεί, καταδεικνύοντας ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά, τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, είναι ανύπαρκτος.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση σύγκρινε τις τρέχουσες τιμές με τις υψηλότερες τιμές του Ιανουαρίου για να πείσει ότι τα τρέχοντα τιμολόγια είναι φθηνότερα. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει, καθώς τα τιμολόγια του Ιουλίου είναι ακριβότερα κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024.
Δεύτερος μήνας συνεχόμενων ανατιμήσεων

Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστούν οι ανατιμήσεις του Ιουλίου ως λιγότερο σημαντικές, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι αυξήσεις στο ρεύμα ξεπερνούν το 50%. Μόνο για τον Ιούλιο, οι αυξήσεις κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 10% σε σχέση με τον Ιούνιο (16,6 λεπτά/κιλοβατώρα σήμερα, έναντι 15 λεπτών τον Ιούνιο) και το 51% σε σχέση με τον Μάιο, όταν η μέση κιλοβατώρα βρισκόταν κοντά στα 11 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει για τον τρέχοντα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ), στο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο είναι θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προβεβλημένο, καταγράφονται αυξήσεις που φτάνουν έως και 38,76%.
Οι τρεις μεγάλοι παίκτες

Οι τρεις μεγάλοι προμηθευτές και ηλεκτροπαραγωγοί που ανακοίνωσαν τιμές κιλοβατώρας με μικρές μειώσεις (από 2,63% έως 3,93%) σε σχέση με τον Ιούνιο, τον Ιούνιο είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις από 55% έως 70%. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις είναι προφανείς: Τον Ιούλιο οι τιμές ξεκινούν από 13,557 λεπτά και φτάνουν έως 20,5 λεπτά, έναντι 11,898-19,2 λεπτών τον Ιούνιο και 9,5-16,5 λεπτών τον Μάιο.
Φθηνότερα μπλε και κίτρινα: Ναι μεν, αλλά...

Τα κίτρινα και μπλε τιμολόγια κρύβουν αβεβαιότητες και όρους. Αναφορικά με τα σταθερά-μπλε τιμολόγια, η τιμή τους ξεκινά από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα, καθώς τα τιμολόγια με τιμές στα 8,8 και 8,9 λεπτά των προηγούμενων δύο μηνών δεν ισχύουν πλέον. Οι τιμές φτάνουν έως τα 19,9 λεπτά (με μια ακραία περίπτωση στα 36 λεπτά).

Τα σταθερά τιμολόγια διατίθενται με το υψηλότερο πάγιο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια, με τα πάγια να κυμαίνονται από 7 έως 10 ευρώ τον μήνα. Ανάλογα με την κατανάλωση, το κόστος της κιλοβατώρας ανεβαίνει λιγότερο ή περισσότερο. Για παράδειγμα, για κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 12,83 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μεγαλύτερη είναι η διαφορά του πράσινου με το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Τα γνωστά κίτρινα τιμολόγια ξεκινούν από 11,28 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν έως 16,71 λεπτά, ενώ τα πράσινα ξεκινούν από 13,635 και ανεβαίνουν έως τα 19,80, δηλαδή είναι ακριβότερα από 21% έως 18,5%. Ωστόσο, με τα κίτρινα τιμολόγια, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αβεβαιότητες, καθώς οι τιμές δεν είναι εκ των προτέρων γνωστές, περιλαμβάνουν ρήτρες και οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται.
Ανόδου συνέχεια

Οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα δεν είναι ευοίωνες, καθώς οι ανατιμήσεις στη χονδρεμπορική αγορά φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τους επόμενους δύο μήνες, με τις αυξήσεις να μετακυλίονται στη λιανική και στην τσέπη του καταναλωτή. Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου δείχνουν αυξήσεις, καθώς μέχρι στιγμής (1-6/7) η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 110,56 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες: 98,89 ευρώ τον Ιούνιο, 81,08 ευρώ τον Μάιο, 60,11 ευρώ τον Απρίλιο, 67,54 ευρώ τον Μάρτιο, 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 ευρώ τον Ιανουάριο.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη. Σε ετήσια βάση, το κόστος της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς είναι το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών (80,10 ευρώ/μεγαβατώρα).

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη