Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Όλα όσα έγιναν - Τα μηνύματα Κασσελάκη, οι παρεμβάσεις και το καταστατικό συνέδριο


Επί πάνω από 10 ώρες συνεδρίαζε χτες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε μία παραγωγική όπως την χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης, συζήτηση. 

Μεταξύ άλλων υπερψηφίστηκε η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για καταστατικό συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα 4/10 - 6/10. Παράλληλα, καταψηφίστηκαν οι προτάσεις για δύο δημοψηφίσματα από την πλειοψηφία του οργάνου.

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, όρισε την οικονομική επιτροπή, όπως αντίστοιχα και το νέο οικονομικό διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Αναφορικά με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αυτά έχουν ως εξής:

  • Αλεξιάδης Τρύφωνας
  • Κασιμάτη Νίνα
  • Κασσάρας Γιώργος
  • Μελαχροινός Παναγιώτης
  • Πούλου Γιώτα
  • Σκούφας Βαγγέλης
  • Χρηστίδου Ραλλία

Η εισήγηση υπερψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογράφοντες το κείμενο συμβολής καταψήφισαν την εισήγηση.

Στέφανος Κασσελάκης: «Θα σας ταράξω στη συλλογικότητα»

«Από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής ενώ μίλησε για την «τίμια συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλον για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά». Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται τις θέσεις του κόμματος στις δημόσιες παρουσίες τους.

Ξεκαθάρισε ότι οι καταστατικές αλλαγές αποτελούν ιδέες και όχι προτάσεις που μπορούν μάλιστα να αλλάξουν, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ρευστοποίησης του κόμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη στήριξης της ΑΥΓΗΣ από τα μέλη του οργάνου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ευχαρίστησε από τα βαθιά της καρδιάς του «για μία πραγματικά παραγωγική συζήτηση, για την καλοπροαίρετη κριτική που μου ασκήσατε την οποία όχι μόνο την δέχομαι αλλά και την προσκαλώ. Μόνο με κριτική μπορώ να γίνω καλύτερος. Άρα σας ευχαριστώ και για αυτό.

Θα ήθελα να είχαμε στο μέλλον Κεντρικές Επιτροπές που θα συνεδριάζουν όχι μόνο τακτικά αλλά να παρακολουθώ όλες τις ομιλίες και να καταγράφονται ιδέες, αντί να νιώθω ότι πρέπει να σβήνω φωτιές έξω από την αίθουσα. 

Οι καλές ιδέες υπάρχουν και κάθε φορά που έχω παρακολουθήσει περιεχόμενο όπως σήμερα από συντρόφισσες και συντρόφους που δεν έχω μπορέσει να αφιερώσω πολύ χρόνο στις ιδέες, να τους ακούσω, βλέπω άλλη μία καλή ιδέα. Πάντα υπάρχει κάποια καλή ιδέα εδώ μέσα» ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα δύο ιδέες που κατέγραψε.

«Να έχουμε ένα γραφείο νομοθετικού έργου στο κόμμα. Αυτό είναι κάτι που με αγχώνει πολύ. Πώς μπορούμε με μία μικρότερη ομάδα και μικρότερους πόρους να παράγουμε ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις. Έχω και εγώ πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να μιλάω να μιλά πολιτικά όταν έχουμε προτάσεις.

Η άλλη υπενθύμιση από τον Τρύφωνα για τα υπηρεσιακά συμβούλια, είναι μία υπενθύμιση που δεν έπρεπε να την ακούγαμε τώρα, έπρεπε να να την είχαμε οργανώσει εδώ και καιρό».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πολλά έχουν γίνει, έχουμε περάσει πολλά και βρισκόμαστε εδώ ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η δεύτερη δύναμη της χώρας, η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με ιδέες που είναι ξεκάθαρα προοδευτικές και αριστερές, χωρίς να πρέπει το κόμμα να μοιράζεται στη μέση ιδεολογικά. Και αυτό πιστεύω είναι μία τεράστια επιτυχία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ΑΥΓΗ, εκφράζοντας τη χαρά και την ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους «που το αυριανό κυριακάτικο φύλλο θα βγει κανονικά. Ήταν μία συζήτηση που κάναμε με τους εργαζόμενους χτες σε αρκετά μεγάλο βάθος για να μπορέσουμε κάθε προσοδοφόρα προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχουμε να γίνεται, όπως το κυριακάτικο φύλλο. 

Σας παρακαλώ ειλικρινά να το αγοράσετε όλες σας και όλοι σας. Αγοράστε δύο και δώστε ένα σε ένα φίλο ή μία φίλη σας. Για να σας πω και την αλήθεια, από αυτό εδώ το όργανο, και με μεγάλη λύπη το λέω, έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε λιγότερο από 7.000 ευρώ για τη στήριξη των μέσων μας από τότε που απηύθυνα αυτή την παράκληση. 

Δεν θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει ούτε τη βούληση ούτε την πραγματικότητα αυτού του οργάνου το να είναι τόσο μικρό αυτό το ποσό και τόσο μικρή συμμετοχή. Ειδικά όταν έβαλα ένα ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι στην ευθύνη μπροστά στο κόμμα και σε αυτή την ιστορική εφημερίδα και να συνεισφέρουμε κάτι. Τουλάχιστον να συμμετέχει όλη η Κεντρική Επιτροπή».

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για την «καλοπροαίρετη κριτική για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου», είπε ότι «αυτό έγινε στο πνεύμα όχι μόνο των παλαιότερων συζητήσεωνς στα όργανα και στο εκτελεστικό γραφείο αλλά και στο πνεύμα της πολύ απλής οικονομικής πραγματικότητας ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το κυριακάτικο φύλλο που είναι προσοδοφόρα. Στην πρόταση που θα ακολουθήσει στο προεδρείο θα προσπαθήσουμε να έχουμε την εξουσιοδότηση να μπορεί να μας βοηθήσει να προβούμε στον εξορθολογισμό που πρέπει να γίνεται. Οι μόνοι που δεν λένε mea culpa είναι εκείνοι που δεν τολμούν και δεν αποφασίζουν. Βάζω τον εαυτό μου μπροστά, κάνω ό,τι μπορώ, τρέχω παντού και δεν ζητώ παράσημα, ζητώ μόνο τη στήριξή σας συλλογικά για να μπορέσει αυτός ο χώρος που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα να πετύχει ακριβώς αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συμπλήρωσε ότι «είμαι διαθέσιμος, επιθυμώ να συζητήσω με όλους τους 300 από εσάς μέσα στον Ιούλιο και θα το κάνω, αλλά σεβόμαστε το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα όλοι μας. Ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που ήδη έχει εκτοξευτεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων. Το ακριβώς αντίθετο, προτείνω μία ανοιχτή διαδικασία που θα καταλήξει στο καταστατικό μας συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, διαδικασία που θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα. Είναι ιδέες όπως είπε που δεν είναι προτάσεις από εμένα καλά δουλεμένες, είναι ιδέες, το είπα ξεκάθαρα. Και μάλιστα είπα ότι μπορώ να αλλάξω την άποψή μου. Λογοκρισία στην Αριστερά δεν υπάρχει. Ας πάρουμε όλες τις ιδέες και ας πορευτούμε. Ρευστοποίηση του κόμματος, ρευστοποίηση των οργάνων, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα και νομίζω ότι αυτό το θέλουμε όλες και όλοι μας».

Σχετικά με τη συζήτηση για την προοδευτική συμμαχία και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, επανελάβε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας και εγώ προσωπικά αρχίζοντας από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες που είναι σημαντικές για όλο το λαό και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας:Για το ιδιωτικό χρέος που πρέπει να έχει λύση με κοινωνικό πρόσημο
Για αυτή την απειλή που πρέπει να γίνει ρύθμιση νόμου, για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Ως άνθρωπος που έχει δουλέψει σε τράπεζα σε μία χώρα που είναι άκρως ανταγωνιστική και υπάρχει κράτος δικαίου, ξέρω πόσο δύσκολο είναι μία τράπεζα να βγάλει κέρδος. Η Ελλάδα έχει μία κοροϊδία στον τραπεζικό της κλάδος. Χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι για τις δύο προτάσεις θα πάρει τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποια και αν είναι αυτή, «και θα τους προσκαλέσω να συνεργαστούμε στην επεξεργασία τους. Και εγώ προσωπικά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους ειδικούς μας, τους δικούς του βουλευτές και τους δικούς τους βουλευτές εφόσον το επιθυμούν. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία για μία πολύ φιλολαϊκή πολιτική και θα δούμε τι θα πούμε. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία όπως οφείλει, ως μία αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία».

Κλείνοντας, έστειλε το μήνυμα προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής - και όχι μόνο - λέγοντας: «Να μην χάσετε τον ρομαντισμό σας, την ιδεολογία σας, να μην αισθανθείτε ότι είστε αφελείς να πιστεύετε. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, εμείς θα την φέρουμε, συνεχίστε να πιστεύετε».
Οι 5 προτάσεις για αλλαγές

Κατά την πρωινή του τοποθέτηση ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε σειρά προτάσεων με αλλαγές στη δομή του κόμματος.
Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε την ενεργοποίηση των δημοτικών επιτροπών μελών, που θα λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως ψηφιακές συνελεύσεις, αντικαθιστώντας τις Οργανώσεις Μελών.

Επιπλέον, πρότεινε την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Ακόμη, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, που θα απαρτίζεται από 201 μέλη. «Η κοινωνία δεν θέλει να δει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας. Αντ’ αυτού θέλει να πιστέψει και πάλι στην Αριστερα, στην Σύγχρονη, Πατριωτική, Κυβερνητική Αριστερά» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, πρότεινε τη θέσπιση ασυμβίβαστων, ώστε να τελειώσει, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών». Έθεσε δε ως ζητούμενο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ τόνισε την ανάγκη εφαρμογής διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας.

«Στην δική μου "βάρδια" στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε εκτενή εκλογικό απολογισμό, ενώ έστρεψε τα βέλη του με σφοδρό τρόπο εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερθείς στις διεργασίες στην κεντροαριστερά προέταξε εκ νέου την ανάγκη συνεργασιών στη βάση της κοινωνίας και στο κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγχρόνως, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα με θέμα τις καταστατικές αλλαγές αντιβαίνει το άρθρο 53 του καταστατικού, σημειώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα θα ήταν ο πρώτος που θα την εφάρμοζε.

Ειδικότερα, οι προτάσεις για αλλαγές είναι οι εξής:«Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

- τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.

- -τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

- τις Προκριματικές Εκλογές.Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:

Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

Οι παρεμβάσεις

Ο διάλογος κατά τη συνεδρίαση ήταν πλούσιος, ενώ υπήρξε και κριτική προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη.
Νίκος Παππάς: Η πρόταση για δημοψήφισμα παραβιάζει ανοικτές θύρες

Ο Νίκος Παππάς απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων». Όπως σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.

Δεν έχει θεμελιώθει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας».

Ο Νίκος Παππάς συμπλήρωσε ότι το «καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες» επισήμανε.
Όλγα Γεροβασίλη: «Να δώσουμε το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας»

⁠Η Όλγα Γεροβασίλη στην παρέμβασή της, ανέφερε αρχικά ότι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή. «Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300.000» σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση».

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».

«Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται» υπογράμμισε.

Παύλος Πολάκης: «Καταστροφή το να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ»

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα social media, δημοσίευσε μέρος της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι «για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή, να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές!».

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, με «αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το Καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου».

«Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία!
Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή!» επισήμανε ο Παύλος Πολάκης.


Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Κρίσιμο θέμα να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους»

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι «στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί; ».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάλεσε «να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη Προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».

Αναλυτικά σημεία της παρέμβασής του:

«Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου.

- Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό.

- Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το Συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται.

- Καταθέσαμε ένα κείμενο συμβολής δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και για αυτό το αποτέλεσμα και για τις ευθύνες και τις αιτίες του αποτελέσματος.

- Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι.

- Στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;

- Μίλησε ο πρόεδρος για συμφωνία σε κλειστές πόρτες και είπε δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο. Μα είναι δυνατόν; Ενώ χαιρετίσαμε το γαλλικό λαϊκό μέτωπο. Τόση ανασφάλεια;

- Όχι αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση.

- Είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσαμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία.

- Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρά; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος.

- Και κάτι προσωπικό, καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε είχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του Ειδικού Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή. 

 Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματίσθηκαμε οι 153 βουλευτές για την συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελακη για την αυτοκάθαρση που κάνει, εννοώντας όσα κάνει απέναντι μας για τις πολιτικές μας απόψεις!

- Κλείνω με το να σας καλέσω να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη Προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».
Γιάννης Ραγκούσης: «Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα»

Ο Γιάννης Ραγκούσης παίρνοντας το λόγο, είπε ότι για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ευθύνες ισχύουν όσα συνυπέγραψε με άλλα μέλη της ΚΕ.

Όπως σημείωσε, «σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: "Θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;", ή με άλλα λόγια "θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;" Το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα.

Πώς; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση».

Ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει.

Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα: «ποιος φταίει;». Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».
Χρήστος Σπίρτζης: «Το δίκιο με πνίγει»

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε επί προσωπικού, λέγοντας ότι τον πνίγει το δίκιο.

«Θυμάμαι τη διαδικασία εκλογής προέδρου να συνοδεύει τον Στέφανο στη Μακρόνησο, στο νησί που ακούγονται ακόμη φωνές από τα βασανιστήρια, που υπάρχουν οι "Παρθενώνες" και τα "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια"...

Το νησί αποτελεί ιστορία για τον κόσμο της Αριστεράς», είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. «Σύντροφε Βαγγέλη, δεν είπες στο Στέφανο ότι εκεί βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη. Αυτή είναι η κληρονομιά, αυτή την πολιτική κληρονομιά δεν πρόκειται να προδώσουμε όσους τραμπουκισμούς ύβρεις και χουλικανισμούς υποστούμε», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Είπε ακόμη ότι «δεν σε έχουμε αμφισβητήσει ως πρόεδρο, μόνο εσύ το έχεις κάνει. Δεν θα σταματήσω να λέω αυτό που πιστεύω».

«Στα ξερονήσια οι φυσικοί και οι πολιτικοί μας παππούδες βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας, άποψη και γραμμή.

Και αυτή την κληρονομιά, αυτή την πολιτική κληρονομία δεν πρόκειται να την προδώσουμε, όσους τραμπουκισμούς, ύβρεις και χουλιγκανισμούς και αν υποστούμε. Να είναι καθαρό.

Άκουσα την ομιλία του προέδρου σήμερα, θα ήθελα να τον πιστέψω. Αλλά Στέφανε πώς να το πιστέψω; Πρόεδρε πώς να το πιστέψω; Δεν θα σταματήσω να λέω αυτό που πιστεύω ό,τι και να κάνετε

Πώς να το πιστέψω όταν μια μέρα πριν το κλείσιμο της καθημερινής ΑΥΓΗΣ, υπήρχε ανάρτηση στην ΑΥΓΗ από πηγές της Κουμουνδούρου, που αναρωτιόνταν αν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ.

Πόση ντροπή. Πώς να το πιστέψω. Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πηγές της Κουμουνδούρου και για το κομματικό έντυπο; Άλλος;

Πώς να πιστέψω όταν έχουμε στοχοποιηθεί απο συμφέροντα, από τη Δεξία, από πολύ ισχυρότερες πολιτικές ηγεσίες και δεν έχουμε ενδώσει

Και σήμερα βαφτιζόμαστε νομεκλατούρα. Πότε ήμουν νομεκλατούρα σε αυτό το κόμμα; Πρώτη φορά εκλέχτηκα στην Κεντρική Επιτροπή στο συνέδριο του 2021 και παραιτήθηκα το 2023. Και είμαι εγώ νομικλατούρα και δεν
είναι άνθρωπο που είναι δίπλα Στέφανο που και τα παιδικά του καρεκλάκια είναι στην Κουμουνδούρου;

Θα μας τρελάνετε; Σοβαρά μιλάτε; Δεν φωνάζω. Το δίκιο με πνίγει».

«Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι για τα μαύρα εδώ μέσα... Ποια παιχνίδια κάνει ο Αλέξης; Ποια ήταν υπονόμευση του Αλέξη;» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Πρόεδρε πρέπει να μας πεις ο ίδιος αν κάνεις μπούλινγκ σε βουλευτές, σε δημοσιογράφους. Άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κάνουν μπούλινγκ σε συντονιστές οργανώσεων;».
Στέργιος Καλπάκης: «Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής»

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Καλπάκης και συμπλήρωσε:

«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος.

Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω - κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη