Σκάνδαλο υποκλοπών: Αυτό είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το νέο «αόρατο» σύστημα παρακολούθησης


Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κρύψει κάτω από το χαλάκι της ευθύνες του βρίσκοντας καταφύγιο στη -γνωστή πλέον- θεωρία για «ρυπαρά δίκτυα», μία νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στη δεύτερη σεζόν του σκανδάλου των υποκλοπών καθώς το φως της δημοσιότητας βλέπει μέρος του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Το in.gr με νεότερο δημοσίευμά του, αποκαλύπτει μέρος του ΠΔ, μετά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, δια στόματος του Παύλου Μαρινάκη, να υποβαθμίσει το γεγονός.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του documentonews.gr, σχετικά με το αρχικό δημοσίευμα του in.gr, όπου αποκάλυπτε το σχέδιο αγοράς ενός νέου κατασκοπευτικού λογισμικού, που μάλιστα είναι πιο σύγχρονο από τα γνωστά πλέον Pegasus και Predator, καθώς δεν θα χρειάζεται η αποστολή μηνύματος για την παγίδευση του στόχου, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «τα δημοσιεύματα αυτά παραποιούν την πραγματικότητα. 

Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αγοράς λογισμικού. Υπάρχει βασικά ένα σχέδιο διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος που θα διέπει συνολικά το καθεστώς τέτοιων περιπτώσεων. Ουσιαστικά δηλαδή μία διαδικασία διαμόρφωσης σχεδίου το οποίο δεν έχει διαρρεύσει σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση. 

Δεν είναι καν δηλαδή κάτι περισσότερο προχωρημένο. Όλη αυτή η διαρροή δεν ξέρουμε από πού έγινε. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο και δεν είναι μόνο ότι έγινε κάποια διαρροή, έγινε και αλλοιωμένη διαρροή και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».


Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος όπως δημοσίευτηκε στο in.gr:








Για να είναι σαφές και το αντικείμενο του, η ιστοσελίδα αναφέρει πως στο άρθρο 2 του ΠΔ ορίζει ακριβώς το υλικό που σχεδιάζει να προμηθευτεί η κυβέρνηση:

«Λογισμικό ή συσκευή παρακολούθησης» του άρθρου 370ΣΤ είναι το λογισμικό ή η συσκευή που είναι ειδικά σχεδιασμένο/η ή τροποποιημένο/η για να αποφεύγει τον εντοπισμό του/της ή για να ξεπερνάει τα “προστατευτικά αντίμετρα” ενός υπολογιστή ή μιας δικτυακά συνδεόμενης συσκευής και για να εκτελεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ενέργειες: α) την απομακρυσμένη εξαγωγή δεδομένων ή πληροφοριών από έναν υπολογιστή ή μια δικτυακά συνδεόμενη συσκευή, ή την τροποποίηση συστήματος ή δεδομένων χρήστη, η β) την τροποποίηση της τυπικής διαδρομής εκτέλεσης ενός προγράμματος ή μιας διεργασίας προκειμένου να επιτραπεί η εκτέλεση οδηγιών που δίνονται από εξωτερική πηγή».

Θυμίζουμε εδώ ότι το άρθρο 14 του ν. 5002/22 αναφέρει ότι: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους.»

Το δε άρθρο του 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει μετά τον ν. 5002/22 είναι αυτό που αφορά την απαγόρευση διακίνησης λογισμικών, συσκευών παρακολούθησης και άλλων δεδομένων από ιδιώτες.

Σε αυτό το φόντο το σχέδιο ΠΔ έρχεται να εξειδικεύσει τι σημαίνει λογισμικό ή συσκευές παρακολούθησης που θα μπορούν να προμηθευτούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Είναι δε σαφές από το απόσπασμα που παραθέσαμε πιο πάνω ότι αυτό περιλαμβάνει και λογισμικό τύπου spyware, όπως ήταν το Predator και το Pegasus. Και είναι επίσης σαφές ότι η αποσαφήνιση αυτή δεν μπορεί παρά να γίνεται στον ορίζοντα ενδεχόμενης προμήθειάς τέτοιων συστημάτων από κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Προεδρικό Διάταγμα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην διαδικασία συλλογής γνωμοδοτήσεων (οι οποίες επικεντρώνουν βασικά σε θέματα αντισυνταγματικότητας) από αρμόδιες αρχές, στις οποίες διαβιβάστηκε, κατά πληροφορίες, από τον αντιστράτηγο Αστέριο Μαντζιώκα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη