Ηλεκτρικό ρεύμα: Με μεγάλες αυξήσεις έκλεισε ο Ιούλιος - Πόσο θα κοστίζουν τα πράσινα τιμολόγια Αυγούστου


Σε υψηλά επίπεδα έκλεισε, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά τις απανωτές αυξήσεις στην αγορά, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο, και πλέον μένει να φανεί το ύψος των ανατιμήσεων που θα μεταφερθεί στα τιμολόγια λιανικής του επόμενου μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέση χονδρεμπορική τιμή του μήνα να διαμορφώνεται τελικά στα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 36,7% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του Ιουνίου. Οι χαμηλότερες τιμές των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μια μικρή συγκράτηση της μέσης τιμής που έως και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξεπερνούσε και τα 140 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στις 22/7 η μέση τιμή εκτινάχθηκε σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης φτάνοντας στα 219,28 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή ξέφυγε στα 850 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σε 108,78 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 4,34% έναντι της χθεσινής, αλλά είναι και η τρίτη ακριβότερη μεταξύ των αγορών της Ε.Ε., μετά από εκείνες της Ιρλανδίας και της Ιταλίας.

Επίσης η χώρα μας έχει την τέταρτη υψηλότερη μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ε.Ε, τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε ετήσια βάση (Ιανουάριος – Ιούλιος 2024).

Σε αυτό το πλαίσιο οι ονομαστικές τιμές στα τιμολόγια λιανικής και ειδικότερα στα «πράσινα» με βάση και τη μεθοδολογία υπολογισμού που περιλαμβάνει και ρήτρα («μηχανισμό διακύμανσης») αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ορισμένοι καθετοποιημένοι προμηθευτές μιλούν για συγκράτηση των ανατιμήσεων με στόχο μαζί με την επιδότηση τα μέσα τιμολόγια να κυμανθούν κοντά στα 15-16 λεπτά/κιλοβατώρα. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις ούτως ή άλλως είχαν γίνει μεγάλες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα που έφεραν την κιλοβατώρα κοντά σε αυτά τα επίπεδα (π.χ προμηθευτής βρίσκεται ήδη στα 15,99 λεπτά στο «πράσινο» τιμολόγιο, αυξημένη κατά περίπου 50% έναντι του Μαΐου).


Ακόμα κι έτσι πάντως τα τιμολόγια Αυγούστου θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς το προηγούμενο τετράμηνο οι τιμές των «πράσινων» ξεκινούσαν από: 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο, 11,898 λεπτά τον Ιούνιο, 9,5 λεπτά τον Μάιο, 9,06 λεπτά τον Απρίλιο. Ακόμα πιο χαμηλά διαμορφώνονταν οι τιμές στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια την ίδια περίοδο (από 7,37 έως 8,3 λεπτά/κιλοβατώρα).

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα υπερκέρδη

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τροπολογία στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, με αστερίσκους η ρύθμιση για την επιβολή ειδικής εισφοράς σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, «για να περιοριστεί η υπερβάλλουσα κερδοφορία των κατόχων μονάδων φυσικού αερίου που οδηγεί αύξηση επιβάρυνσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αύξησης των τιμών του ρεύματος», όπως αναφέρεται.

Η εισφορά ανέρχεται σε ποσό 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανώτερης θερμογόνου δύναμης φυσικού αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό (με εξαίρεση τις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης -ΣΗΘΥΑ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ειδική εισφορά επιβάλλεται για τον μήνα Αύγουστο 2024 ενώ με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΝ και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να παραταθεί για συνολική χρονική περίοδο μέχρι τρεις μήνες -ενώ ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ είχε κάνει λόγο για ισχύ τουλάχιστον Ιούλιο-Αύγουστο.

Ο υπολογισμός της εισφοράς γίνεται από τον ΔΕΣΦΑ βάσει των δηλώσεων που υποβάλουν σε αυτόν οι παραγωγοί, και έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς στέλνει σε κάθε υπόχρεο ειδοποίηση για το ποσό που του αναλογεί την οποία κοινοποιεί στη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ). Το ποσό αυτό καταβάλλεται στον ΔΕΣΦΑ ο οποίος και το αποδίδει στο Διαχειριστή ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την τροφοδοσία επιδοτήσεων κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται ότι η παραγραφή των απαιτήσεων κατά των ηλεκτροπαραγωγών είναι πενταετής, που εκκινεί από την ημερομηνία της τελευταίας νόμιμης αμφισβήτησης της οφειλής. Άλλωστε σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται αύξηση εσόδων υπέρ του ΤΕΜ, η οποία πάντως «εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και ενδέχεται να περιορίζεται περίπτωση παραγραφής απαιτήσεων κατά των παραγωγών ηλεκτρική ενέργειας».

Εξάλλου στην ίδια τροπολογία προβλέπεται από την 1η Αυγούστου η μεταφορά από τους προμηθευτές ρεύματος στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένων και των παροχών που ανήκουν σε οργανισμούς έγγειων βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ).

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 οι προμηθευτές ενημερώνουν τους καταναλωτές αυτούς για το κόστος ρεύματος που θα τους βάρυνε βάσει του προϊόντος που διέθεταν πριν την ένταξή τους στο ΓΑΙΑ κι αν δεν επιθυμούν μπορούν την ίδια ημερομηνία να δηλώσουν ότι θέλουν να υπαχθούν σε άλλο προϊόν ρεύματος.

Οι απλήρωτες οφειλές αγροτών και ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ για καταναλώσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2023 υπάγονται σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο το οποίο καλύπτει το Δημόσιο, συνολικού ύψους 6 εκατ ευρώ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη