ΗΠΑ: Αποχωρεί από την προεκλογική εκστρατεία ο Τζο Μπάιντεν – Δίνει το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες (21/07) με επιστολή του, ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι στηρίζει την Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025.

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρo μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματος μας φέτος. Δημοκρατικοί — ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε» ανέφερε σε νέα του ανάρτηση στο X ο Τζο Μπάιντεν.


«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Χ.

Η απόφαση έρχεται μετά την κλιμάκωση των πιέσεων από τους Δημοκρατικούς συμμάχους του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα, μετά και τη συζήτηση της 27ης Ιουνίου, στην οποία ο 81χρονος πρόεδρος έδινε συχνά ανόητες απαντήσεις.


Κανείς προεδρικός υποψήφιος δεν έχει αποχωρίσει πάλι από την κούρσα τόσο κοντά στις εκλογές. Ο αμέσως επόμενος χρονικά είναι ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο οποίος λόγω του πόλεμου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε άλλη θητεία.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα γρήγορο και εκπληκτικό τέλος στα 52 χρόνια του Μπάιντεν στην εκλογική πολιτική, καθώς δωρητές, νομοθέτες ακόμη και βοηθοί του εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη δουλειά του Προέδρου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος της χώρας και είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμος για την πρόκληση μιας ακόμα προεκλογικής εκστρατείας και μιας νέας θητείας.
Η επιστολή του Τζο Μπάιντεν:

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Ντ. Τραμπ για την παραίτηση Μπάιντεν: «Ήταν ο χειρότερος – Πιο εύκολο να ηττηθεί η Καμάλα Χάρις»

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Για τον Tζο Μπάιντεν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία.

Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.
Η επόμενη μέρα για τους Δημοκρατικούς


Εάν η Καμάλα Χάρις αναδειχθεί υποψήφια, η κίνηση αυτή θα είναι ένα άνευ προηγουμένου στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα: η πρώτη μαύρη γυναίκα, ασιατικής καταγωγής που κατεβαίνει υποψήφια για τον Λευκό Οίκο σε μια χώρα που έχει εκλέξει έναν μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα σε αυτή τη θέση, σε δύο και πλέον αιώνες δημοκρατίας.
Η επόμενη μέρα

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών πρόκειται να διεξαχθεί 19 – 22 Αυγούστου στο Σικάγο, όπου ο Μπάιντεν είχε οριστεί να αποδεχθεί επίσημα την υποψηφιότητα έχοντας λάβει 3.896 αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια των προκριματικών.

Περισσότεροι από 4.600 αντιπρόσωποι και χιλιάδες άλλα στελέχη του κόμματος θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, χωρίς τον Μπάιντεν ως πιθανό υποψήφιο.

Η ανακοίνωσή παραίτησης του Μπάιντεν ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική απόδοση του προέδρου στη συζήτηση που έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν ήταν ικανός για δεύτερη θητεία. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν δημόσια να αποχωρήσει από την κούρσα.

Οι ψηφοφόροι διχάστηκαν. Αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών πίστευε ότι θα έπρεπε να βγει από την κούρσα ο Μπάιντεν, αλλά πολλοί είπαν ότι θα τον ψήφιζαν αν παρέμενε.
Ποιοι είναι οι κανόνες υποψηφιότητας;

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει θεσπίσει κανόνες που καθορίζουν τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί πριν οριστεί επίσημα.

Ενώ ο Μπάιντεν είχε τους απαραίτητους αντιπροσώπους, η επίσημη υποψηφιότητά του επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ονομαστικής κλήσης πριν από τη συνέλευση. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες είναι ότι θα συμβεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου αλλά όχι πριν από την 1η Αυγούστου.

Επειδή ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα πριν γίνει επίσημα υποψήφιος – οι περισσότεροι από 3.900 δεσμευμένοι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν σε ένα ανοιχτό συνέδριο όποιον υποψήφιο θέλουν.

Εάν ένας υποψήφιος κερδίσει την πλειοψηφία των δεσμευμένων αντιπροσώπων στην πρώτη ψηφοφορία, γίνεται ο υποψήφιος του κόμματος.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, τότε οι σχεδόν 740 υπερεκπρόσωποι, γνωστοί και ως αυτόματοι εκπρόσωποι, μπορούν επίσης να ψηφίσουν. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα μείγμα μελών του κόμματος και εκλεγμένων αξιωματούχων.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται έως ότου ένας υποψήφιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Προτού ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την κούρσα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις.

Τι γίνεται με τα χρήματα;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Δημοκρατικούς είναι το πώς θα συγκεντρώσουν ένα τεράστιο ποσό μετρητών, αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πολεμικό σεντούκι Μπάιντεν δεν θα έρεε απαραίτητα στον αντικαταστάτη του αφήνοντας πολλά χρήματα στο τραπέζι.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η ομάδα Μπάιντεν έφερε συνολικά 264 εκατομμύρια δολάρια και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο με 240 εκατομμύρια δολάρια μετρητά.

Οι ομοσπονδιακοί υποψήφιοι μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταφορές των κεφαλαίων τους στο εθνικό κόμμα, οπότε ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αφήσει όλα τα χρήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα για τον νέο υποψήφιο.

Αλλά η εκστρατεία δεν μπορεί απλώς να μεταφέρει τα χρήματα απευθείας στον υποψήφιο, καθώς υπάρχει όριο 2.000 δολαρίων ανά υποψήφιο ανά εκλογή. Αντί να δοθούν τα χρήματα απευθείας σε μια εκστρατεία, θα πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς δωρητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να τα δώσουν στον υποψήφιο.

Το μόνο άτομο που δεν θα αντιμετώπιζε τα ίδια εμπόδια ως υποψήφιος αντικαταστάτης είναι η Καμάλα Χάρις.

Ο νόμος για τα οικονομικά της εκστρατείας, της επιτρέπει να μοιράζεται την επιτροπή εκστρατείας με τον Μπάιντεν επειδή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος τρέχουν μαζί ως μια υποψηφιότητα, επομένως το όνομά της είναι ήδη εξουσιοδοτημένο.
Άλλες πιθανές υποψηφιότητες

Κανένας κανόνας δεν προβλέπει πως ο συνυποψήφιος ή η συνυποψήφια σε μια προεδρική εκλογή αντικαθιστά αυτόματα εκείνον που φέρει τον τίτλο του υποψηφίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν, αναφερόταν επίμονα.

Ο 56χρονος Δημοκρατικός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, ένα καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ο Νιούσομ να συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι προεδρικές φιλοδοξίες του παραμένουν ένα σχετικό μυστήριο.

Τελευταία ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, δημοσιοποιεί κάθε τόσο διαφημιστικά σποτ επαινετικά για τον απολογισμό του ενώ επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για μια υποψηφιότητά του το 2028. Ή μήπως το 2024;

Μια άλλη πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών είναι η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η 52χρονη ηγείται του Μίσιγκαν που έχει διαθέτει ισχυρό εργατικό πληθυσμό αλλά και σημαντικές κοινότητες μαύρων και αράβων — εκλογείς που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται να προσελκύσει προς το παρόν.

Σφοδρή αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν θα είναι μία από τις πιο αμφίρροπες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: ένα ισχυρό επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προκειμένου να ονομαστεί υποψήφια του κόμματος.

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης “swind state”, μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό ‘χρώμα’, η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο.

Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Από τη θέση αυτή, κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που διέπραξαν καθολικοί ιερείς εναντίον χιλιάδων παιδιών και άσκησε δίωξη κατά της φαρμακευτικής εταιρίας Purdue, που παρασκευάζει το ισχυρό οπιοειδές OxyContin.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα το “Get shit done” (σε ελεύθερη μετάφραση “Η δουλειά να γίνεται”).

Τα ονόματα των κυβερνητών του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκερ, του Μέριλαντ, Γουές Μουρ και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ κυκλοφορούν επίσης, όμως οι πιθανότητές τους εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένες.

Όπως και εκείνες της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ ή του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ — αμφότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ποια είναι η Καμάλα Χάρις

H πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ινδοαμερικανή Αντιπρόεδρος, η Καμάλα Χάρις, παίρνει τη θέση του Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ενώ ανεπίσημα έχει λάβει ήδη «ψήφο εμπιστοσύνης από τους παλαιούς» των Δημοκρατικών», όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα.

Η 59χρονη – 49η- αμερικανίδα αντιπρόεδρος υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τον 81χρονο πρόεδρο μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ δηλώνοντας ότι είχε αργό «ξεκίνημα και δυναμικό τέλος», ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι « τα θαλάσσωσε».


Από την ορκωμοσία της το 2021 απέκρουσε τις επιθέσεις του Τύπου για διπλωματικά κυρίως ολισθήματα και κατάφερε να κερδίσει έδαφος στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.

Γερουσιαστής από το 2017 έως το 2021 και προηγουμένως η 32η Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και του Σαν Φρανσίσκο, η Χάρις δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή υπερήφανη που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες λέξεις- κλειδιά που συνδέονται με τη Χάρις εξαπλώνονταν γοργά, για παράδειγμα το #KHive (hive σημαίνει στα αγγλικά μελίσσι), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αντιπροέδρου.

Η Χάρις υποστήριξε το Medicare-for-all, τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς, τη θέσπιση νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις. Επίσης, είναι γνωστή για τις σκληρές ανακρίσεις “εισαγγελικού τύπου” που έκανε ως Γερουσιαστής, σε υποψήφιους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πρόσφατα η Χάρις περιέγραψε ως ανήθικη την απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες.
«Τρέχα, Καμάλα, όσο πιο γρήγορα μπορείς»

Με την φράση αυτή την, την παρότρυνε ο πατέρας της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Και η Κάμαλα έτρεξε περνώντας στην αμερικανική ιστορία, όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία της με τον τίτλο Οι αλήθειες μας. Μια αμερικανική διαδρομή.

Κόρη δύο μεταναστών, της Ινδής βιολόγου και ερευνήτριας Σιάμαλα Γκοπάλαν και του Τζαμαϊκανού οικονομολόγου Ντόναλντ Τζ. Χάρις, που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε πορείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Χάρις ξεκίνησε τη δαιδαλώδη διαδρομή της προς την επιτυχία, ως δικηγόρος.

Όταν ήταν επτά χρονών, οι γονείς της χώρισαν, έτσι όταν έγινε δώδεκα ετών (1976), μετακόμισε μαζί με την μητέρα της, στον Καναδά όπου η Χάρις φοίτησε σε γαλλόφωνο σχολείο και αργότερα σε αγγλόφωνο. Το 1982, επέστρεψε μόνιμα στις ΗΠΑ, σπούδασε νομικά και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Αμερικανό δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ με τον οποίο δεν απέκτησε παιδιά. Είναι μέλος της Βαπτιστικής Εκκλησίας.
«Θαρραλέα και μαχητική στις συγκρούσεις της»

Συγκρούσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρωτοπόρος στην εφαρμογή ρηξικέλευθων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των παθογενειών του δικαστικού, σωφρονιστικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και στη διαχείριση της στεγαστικής, μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης, ανυποχώρητη στον αγώνα της ενάντια σε οπισθοδρομικές στάσεις και φυλετικά ή σεξιστικά στερεότυπα, είναι φράσεις που συνοδεύουν την αυτοβιογραφία της.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.
Υπέρ της οι δημοσκοπήσεις – Γρίφος οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί

Έρευνα του CNN για τις εκλογές που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, έδειξε ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, 49% έναντι 43%. Όταν το ίδιο ερώτημα τέθηκε για Χάρις κατά Τραμπ, η αντιπρόεδρος υστερούσε επίσης, όμως με διαφορά δύο μονάδων, 47% έναντι 45%, εντός δηλαδή του περιθωρίου λάθους.

Άλλη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έδειξε ότι Χάρις και Τραμπ είναι σχεδόν ισοδύναμοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με 42% και 43%, αντίστοιχα.

Δημοκρατικοί με επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του Τζιμ Κλάιμπερν, ανθρώπου που ήταν το κλειδί για τη νίκη του Μπάιντεν το 2020, του βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, σημαντικού μέλους της αφροαμερικανικής κοινότητας και του Σάμερ Λι, βουλευτή της Πενσυλβάνια, έχουν επισημάνει ότι η Χάρις θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, αν ο Μπάιντεν επιλέξει να παραιτηθεί.

Στην ίδια γραμμή, ο οικονομικός αναλυτής Σόνου Βαργκέζε δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μετά το ντιμπέιτ ότι «η αντιπρόεδρος Χάρις πιθανότατα θα βελτιώσει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο».

Στο Δημοκρατικό Κόμμα πολλοί πιστεύουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να προσελκύσει και πάλι μεγάλες ομάδες δημοκρατικών πολιτών, των οποίων ο ενθουσιασμός τους για τον Μπάιντεν έχει ξεθωριάσει, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των νεαρών ψηφοφόρων, καθώς και εκείνων που δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Η μεγαλύτερη «αδυναμία» της

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν αυτοί που φοβούνται ότι η Χάρις θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που εγκρίνουν τις κεντρώες πολιτικές του Μπάιντεν.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι ότι η δημόσια εικόνα της έχει συνδεθεί με την ακροαριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία όμως δεν μπορεί να κερδίσει εθνικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Reuters ο Ντμίτρι Μέλχορν, σύμβουλος του Ράιντ Χόφμαν, συνιδρυτή του LinkedIn και σημαντικού δωρητή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι αρθρογράφοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και μόνιμο διχασμό.

Γεγονός παραμένει σύμφωνα με άλλη εκδοχή ότι το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις κέρδισε 14 εκατομμύρια ψήφους στις προκριματικές εκλογές.
Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών

Δεν είναι λίγοι οι ξένοι ηγέτες που έχουν, ήδη, εκφράσει την άποψη τους για αυτή την παραίτηση.
Βρετανός Πρωθυπουργός

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.


«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Το Κρεμλίνο παραμένει «προσεκτικό»

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.
Ισπανός Πρωθυπουργός

«Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία», έγραψε σε ανάρτηση του στο X o Πέδρο Σάντσεθ.

Γερμανοί πολιτικοί

Τον σεβασμό τους στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, εκφράζουν ήδη Γερμανοί πολιτικοί.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην πλατφόρμα «Χ».

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως Πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!», έγραψε στο «Χ» η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

«Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επίσης στο «Χ».
Νορβηγός Πρωθυπουργός

«Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η αιτιολόγηση αυτή αξίζει σεβασμό», δήλωσε ο Γκαρ Στέρε στο εθνικό δίκτυο NRK.

«Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, και ένας πρόεδρος που υλοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Πολωνός Πρωθυπουργός

«Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας», αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τσέχος Πρωθυπουργός

«Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη