Νέα Δημοκρατία: Ο Εγκλωβισμός Μητσοτάκη από Σαμαρά και Καραμανλή και τα Σενάρια Πρόωρων Εκλογών

Νέα Δημοκρατία: Ο Εγκλωβισμός Μητσοτάκη από Σαμαρά και Καραμανλή και τα Σενάρια Πρόωρων Εκλογών

Εγκλωβισμένος νιώθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πίεση των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με τα σενάρια πρόωρων εκλογών να πλανώνται στον αέρα.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη αναγνώρισε πως ένα από τα βασικά του ελαττώματα είναι η μη δεκτικότητα στην κριτική, παρότι έχει δουλέψει πάνω σε αυτό. 

Ωστόσο, τη Δευτέρα που πέρασε, απέφυγε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του μπροστά στα πυρά των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη («Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή») στο Πολεμικό Μουσείο. 

Η εκδήλωση αυτή μετατράπηκε σε πεδίο εκτόνωσης και εκδήλωσης δυσαρέσκειας ενός τμήματος της παράταξης που νιώθει περιθωριοποιημένο τα τελευταία χρόνια.

Απουσία του Πρωθυπουργού

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν επικαλέστηκε κάποιο σοβαρό πολιτικό ή εθνικό λόγο για την απουσία του, παρόλο που είχε προσκληθεί, προκαλώντας δυσμενή σχόλια στο ακροατήριο. 

Λίγο πριν από την έναρξη της παρουσίασης, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους διεθνείς της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των δύο πρώην πρωθυπουργών, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε «αιφνιδιαστικά» στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Έτσι, εξηγήθηκε η βιαστική αποχώρηση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, αφήνοντας μόνο τον Θάνο Πλεύρη.

Προσπάθεια Διαχωρισμού των Δύο

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά, επικαλούμενο τη φράση «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών». Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο. 

Ειδικά, θεωρούν το μανιφέστο του Αντ. Σαμαρά υποκριτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι προσπαθεί να αποτινάξει την ευθύνη για το χαμηλότερο ποσοστό της Ν.Δ. στην ιστορία της, το 18,8% στις εκλογές του Μαΐου 2012.


Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προκλήθηκε από την κριτική του Αντ. Σαμαρά σχετικά με την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ, όπως είχε γίνει το 2012. 

Αυτή η αποστροφή θεωρήθηκε χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς αναφέρεται σε αιτήματα που βρίσκονται στην αντιπολιτευτική ατζέντα και απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Για τον Κ. Καραμανλή, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «διατήρησε στα συνήθη μέτρα και πλαίσια την κριτική του». Παρά ταύτα, η κυβέρνηση τον κατηγορεί για αδιαφορία στην προεκλογική μάχη της Ν.Δ., καθώς δεν προέβη σε καμία δήλωση στήριξης του κόμματος.

Εντείνονται οι Εκτιμήσεις για Πρόωρες Εκλογές

Η ατζέντα του Αντ. Σαμαρά στα εθνικά θέματα και τα δικαιώματα θύμισε την πλατφόρμα της Τζ. Μελόνι ή της Μ. Λεπέν, δημιουργώντας ερωτήματα για τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει εφεξής. 

Στο τέλος της ομιλίας του, διέψευσε ότι ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, δυσκολεύοντας έτσι την πολιτική ζωή του Κ. Μητσοτάκη.

Οι αθρόες μεταγραφές στελεχών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ στη Ν.Δ. θεωρούνται «πρόκληση» από τους «πρώην» και δη από τον Κ. Καραμανλή. Επίσης, εκτιμάται ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν ξέχασε ποτέ ότι ο πρωθυπουργός δεν τον όρισε επίτροπο στην Κομισιόν. 

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο πρωθυπουργός δύσκολα θα απεγκλωβιστεί από τον κλοιό των «πρώην», εκτός αν επισπεύσει τις εκλογές για να «καθαρίσει» το εσωτερικό τοπίο και να προλάβει τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη