Live Aid: 39 χρόνια από την μεγάλη συναυλία για τα παιδιά της Αιθιοπίας και της ιστορικής εμφάνισης των Queen



Ήταν 13 Ιουλίου 1985, όταν ο κόσμος της μουσικής ενώθηκε για έναν σκοπό μεγαλύτερο από τη μουσική: την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Το Live Aid, ένα φιλανθρωπικό μουσικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τον Bob Geldof και τον Midge Ure, διεξήχθη ταυτόχρονα στο Στάδιο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο και στο Στάδιο Τζον Φ. Κένεντι στη Φιλαδέλφεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Ανάμεσα στις αμέτρητες αξέχαστες εμφανίσεις εκείνης της ημέρας, όπως του David Bowie, των U2, των Led Zeppelin και του Elton John, η εμφάνιση των Queen  ξεχώρισε και έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων ως η κορυφαία στιγμή του Live Aid.
Η προετοιμασία

Οι Queen, που αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Freddie Mercury, τον κιθαρίστα Brian May, τον μπασίστα John Deacon και τον ντράμερ Roger Taylor, είχαν περάσει μια δύσκολη περίοδο ως συγκρότημα, με φήμες για διάλυση και εσωτερικές εντάσεις. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γκέλντοφ αρχικά ο Freddie Mercury είχε αρνηθεί να συμμετάσχουν οι Queen με τον διοργανωτη της συναυλιας να απαντά «πείτε της παλιοαδερφής ότι θα είναι η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ…»

Τελικά όταν δέχθηκε ο Mercury να πει το μεγάλο «ναι» οι θέσεις είχαν σχεδόν καλυφθεί.

Η προετοιμασία τους ήταν εντατική. Προσάρμοσαν το σετ τους για να χωρέσει σε μόλις 20 λεπτά, επιλέγοντας τα πιο δημοφιλή και δυναμικά τραγούδια τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τη μέγιστη δυνατή επίδραση. 

Η λίστα των τραγουδιών περιλάμβανε τα «Bohemian Rhapsody», «Radio Ga Ga», «Hammer to Fall», «Crazy Little Thing Called Love», «We Will Rock You» και «We Are the Champions».



Η ανεπανάληπτη εμφάνιση

Η ώρα ήταν 18:41 (τοπική ώρα 20:41 ώρα Ελλάδος) όταν οι Queen ανέβηκαν στη σκηνή του Γουέμπλεϊ. Ο Freddie Mercury, με την αξεπέραστη φωνή και τη θεατρική του παρουσία, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κατακτήσει το πλήθος των 72.000 θεατών. Με τη χαρακτηριστική του εμφάνιση, φορώντας μια λευκή αμάνικη μπλούζα και στενό τζιν, ήταν απόλυτα καθηλωτικός.

Από τις πρώτες νότες του «Bohemian Rhapsody», το κοινό ακολούθησε με πάθος, τραγουδώντας κάθε στίχο. Η ενέργεια κορυφώθηκε με το «Radio Ga Ga», όπου χιλιάδες χέρια ενώθηκαν σε συγχρονισμένα χειροκροτήματα, δημιουργώντας μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του φεστιβάλ.

Το «Hammer to Fall» ακολούθησε, με τον May να παραδίδει μια δυναμική ερμηνεία στην κιθάρα, ενώ ο Mercury περιπλανιόταν στη σκηνή με ενέργεια. Το «Crazy Little Thing Called Love» έφερε μια αίσθηση χαράς και ελαφρότητας, με τον Freddie να χορεύει και να παίζει κιθάρα. Στη συνέχεια, η δύναμη του «We Will Rock You» ξεσήκωσε το κοινό, που συμμετείχε ενεργά με τα χτυπήματα των χεριών και των ποδιών.

Η κορύφωση ήρθε με το «We Are the Champions», όπου όλο το στάδιο τραγουδούσε μαζί με τον Mercury, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα ενότητας και θριάμβου.


Μάλιστα, μόλις το συγκρότημα κατέβηκε από την σκηνή με το κοινό απο κάτω να τους αποθεώνει, ο Elton John είπε χαρακτηριστικά στους Queen: «Μπ@στάρδοι, μου κλέψατε το σόου», αποδίδοντας τους έτσι την αναγνώριση που άξιζαν.


Μετά την εκπληκτική τους εμφάνιση, Freddie Mercury και Brian May επέστρεψαν στη σκηνή για ένα ακόμα τραγούδι, το «Is This the World We Created?». Η ακουστική αυτή μπαλάντα, αφιερωμένη στον σκοπό του Live Aid, άγγιξε βαθιά το κοινό, κλείνοντας την εμφάνιση των Queen με έναν ήσυχο και στοχαστικό τόνο.



Η κληρονομιά της εμφάνισης

Η εμφάνιση των Queen στο Live Aid θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ζωντανή εμφάνιση στην ιστορία της ροκ μουσικής. Η δεξιοτεχνία του συγκροτήματος, η δυναμική παρουσία του Freddie Mercury και η ανταπόκριση του κοινού δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη στιγμή, που ανέδειξε την δύναμη της μουσικής να ενώνει και να εμπνέει.

Ο Brian May αργότερα ανέφερε ότι το Live Aid ήταν η στιγμή που οι Queen συνειδητοποίησαν την πραγματική τους αξία ως μπάντα. Για τον Freddie Mercury, αυτή η εμφάνιση ήταν ένας θρίαμβος που αναγνώριζε την μοναδικότητά του ως καλλιτέχνη και την επίδρασή του στη μουσική βιομηχανία.

Σήμερα, η εμφάνιση των Queen στο Live Aid συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και ανάλυσης, ενδεικτική της δύναμης που μπορεί να έχει μια ζωντανή μουσική εκτέλεση. Το Live Aid, ως φεστιβάλ, κατέδειξε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για θετικές κοινωνικές αλλαγές, ενώ η παρουσία των Queen υπενθυμίζει την αξεπέραστη δύναμη και μαγεία της ζωντανής μουσικής.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο