Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εξοντώθηκε ο Zeus» – Ο Έλληνας μισθοφόρος που σκότωσε Ρώσους αιχμαλώτους- Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των NYT για την δράση του


«Εξοντώθηκε ο Έλληνας μισθοφόρος που εκτέλεσε Ρώσους αιχμαλώτους», μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ μέσω του telegram. Ο μισθοφόρος με το προσωνύμιο Zeus, (Δίας), είχε αναγνωριστεί με το όνομα Τάσος Αντωνάκος, με τους New York Times να κάνουν αφιέρωμα για τη δράση του.



Η δράση μέσα από την «Chosen Company»

Σύμφωνα με τους Times, ο Έλληνας μισθοφόρος πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών μέσα από τις τάξεις της μονάδας «The Chosen Company» η οποία εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (ZSU) και υπάγεται στην 59η Ταξιαρχία.

Ο Zeus κατηγορείτο ότι εκτέλεσε Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι είχαν παραδοθεί. Συγκεκριμένα οι New York Times μετέδωσα τη μαρτυρία του Caspar Grosse, ενός Γερμανού υγειονομικού που αποτελούσε μέλος της συγκεκριμένης μονάδας μισθοφόρων.

Ο Grosse είδε έναν Ρώσο στρατιώτη να εκλιπαρεί για ιατρική βοήθεια μιλώντας ένα μείγμα σπαστών αγγλικών και ρωσικών. Ένα μέλος της ομάδας έψαχνε για επιδέσμους, όμως τότε ένας άλλος στρατιώτης περπάτησε και πυροβόλησε με το όπλο του τον Ρώσο στρατιώτη στο στήθος. Αυτός που πυροβόλησε, σύμφωνα με την καταγγελία ήταν ο Έλληνας στρατιώτης με το προσωνύμιο «Δίας».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ

Πολύ σοβαρές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την δράση Έλληνα μισθοφόρου στρατιώτη στην Ουκρανία, ο οποίος πολεμάει μέσα απ’τις τάξεις της μονάδας μισθοφόρων “The Chosen company” , η οποία εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (ZSU) και υπάγεται στην 59η Ταξιαρχία.

Ο Έλληνας «Δίας» (Zeus), όπως είναι το στρατιωτικό του ψευδώνυμο, κατηγορείται ότι σε 3 περιπτώσεις εκτέλεσε Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι είχαν παραδοθεί, κάτι που αποτελεί πολύ σοβαρό έγκλημα πολέμου, καθώς συνιστά παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης.

Συγκεκριμένα, οι New York Times μεταδίδουν τη μαρτυρία του Caspar Grosse, ενός Γερμανού υγειονομικού που αποτελούσε μέλος της συγκεκριμένης μονάδας μισθοφόρων. Ο Grosse είδε έναν Ρώσο στρατιώτη να εκλιπαρεί για ιατρική βοήθεια μιλώντας ένα μείγμα σπαστών αγγλικών και ρωσικών. Ένα μέλος της ομάδας έψαχνε για επιδέσμους, όμως τότε ένας άλλος στρατιώτης περπάτησε και πυροβόλησε με το όπλο του τον Ρώσο στρατιώτη στο στήθος. Αυτός που πυροβόλησε, σύμφωνα με την καταγγελία ήταν ο Έλληνας στρατιώτης με το προσωνύμιο «Δίας».

«Κατέρρευσε, ενώ εξακολουθούσε να αναπνέει. Ένας άλλος στρατιώτης πυροβόλησε – απλά τον πυροβόλησε στο κεφάλι» είπε ο Grosse στη συνέντευξη. Παρόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο τεκμήριο είναι η μαρτυρία του υγειονομικού, δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες σημειώσεις και οπτικοακουστικό υλικό.

Στην δεύτερη καταγγελλόμενη περίπτωση, ένα μέλος της στρατιωτικής μονάδας των Chosen έριξε μια χειροβομβίδα και σκότωσε έναν Ρώσο στρατιώτη που είχε παραδοθεί, καθώς είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά, όπως επιβεβαιώνουν οι Times βάσει των βίντεο που παρακολούθησαν.

Μάλιστα, οι Times σημειώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε βίντεο από το επεισόδιο για να δείξει τις επιδόσεις του στο πεδίο της μάχης, αλλά αφαίρεσε από το βίντεο το ότι ο στρατιώτης είχε παραδοθεί. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Grosse, ο στρατιώτης που διέπραξε αυτό το έγκλημα ήταν πάλι ο Έλληνας με το ψευδώνυμο «Δίας».

Η τρίτη περίπτωση αφορά τα μηνύματα που αντάλλασσαν μέλη της μονάδας, στα οποία φαίνεται πάλι ο Έλληνας μισθοφόρος να καυχιέται για άλλη δολοφονία αιχμαλώτου Ρώσου στρατιώτη.

Σύμφωνα με τους Times, ο Έλληνας στρατιώτης δεν απάντησε στα μηνύματα για σχόλια που άφησαν στο τηλέφωνό του και στο Facebook, ενώ ο Ryan O’Leary, διοικητής της Chosen Company και πρώην στρατιωτικός της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο «Δίας» δεν ήθελε να μιλήσει. Σε συνέντευξή του, ο O’Leary αρνήθηκε ότι τα μέλη είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Είπε ότι οι μαχητές του είχαν σκοτώσει τραυματισμένους Ρώσους, αλλά μόνο εκείνους που θα μπορούσαν να αντισταθούν.

Ο O’Leary δήλωσε ότι το επεισόδιο στα χαρακώματα που αφηγήθηκε ο Grosse δεν συνέβη ποτέ και ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε σε εκείνη την αποστολή. Απέρριψε επίσης τη σημασία των γραπτών μηνυμάτων.

Αναλύοντας τις περιπτώσεις οι New York Times σημειώνουν ότι σχετικά με το επεισόδιο με τη χειροβομβίδα, αυτό έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου του 2023, σε μια μάχη Νότια της πόλης Pervomaiske που βρίσκεται στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την περιγραφή του συντάκτη των New York Times, Thomas Gibbons-Neff, βάσει του βίντεο που είδε από το πεδίο της μάχης ο Ρώσος στρατιώτης φαίνεται να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των στρατευμάτων της Chosen. «Βάζει τα χέρια του στο στόμα του, προφανώς φωνάζοντας. Πυροβολεί με το όπλο του απευθείας στον αέρα, στη συνέχεια το κατεβάζει και πλησιάζει την άκρη του κρατήρα με τα χέρια ψηλά, ένα διεθνώς αποδεκτό σημάδι παράδοσης.»

Δίπλα του βρίσκεται ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος φαίνεται τραυματισμένος και κινείται με δυσκολία. Δεν προσπαθεί να παραδοθεί.

«Το κατά πόσο γνώριζε η ομάδα της Chosen για αυτούς τους άνδρες είναι ασαφές και ενδεχομένως σημαντικό για το ερώτημα αν η δολοφονία που ακολούθησε ήταν νόμιμη.» σημειώνουν οι Times και συνεχίζουν αναφέροντας ότι ο Grosse, ο γιατρός, είπε ότι άκουσε από τον ασύρματο του Ουκρανικού στρατού ότι ένας Ρώσος στρατιώτης προσπαθούσε να παραδοθεί.

Σύμφωνα με τους Times, ο «Δίας», ο οποίος πέταξε τη χειροβομβίδα, δεν φορούσε κάμερα σώματος. Τα πλάνα από την κοντινή κάμερα κράνους δεν δείχνουν τον Ρώσο στρατιώτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο «Δίας» μπορεί να μην τον είδε. Όμως μετά την έκρηξη, ο Δίας δηλώνει ότι τον είχε δει. “Νομίζω ότι σκότωσα έναν τύπο με μια χειροβομβίδα στα χέρια του”, είπε γελώντας. Στο βίντεο του drone δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος είχε χειροβομβίδα. Ο O’Leary δήλωσε ότι, δεδομένου ότι ο στρατιώτης του δεν μπορούσε να δει μέσα στον κρατήρα, δεν είχε ιδέα αν ο Ρώσος στρατιώτης ή οι σύντροφοί του θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν σε περίπτωση που η μονάδα του προσπαθούσε να τον συλλάβει.

Σύμφωνα με τους Times, o ουκρανικός στρατός δημοσίευσε αργότερα ένα επεξεργασμένο βίντεο που δείχνει μόνο δύο δευτερόλεπτα από τη μοιραία αυτή συμπλοκή. Δείχνει ότι ο Ρώσος δεν έχει όπλο, αλλά δεν περιλαμβάνεται η στιγμή που σηκώνει τα χέρια του. Μάλιστα, το μοντάζ δείχνει τη δολοφονία σα να έγινε εν μέσω της μάχης και όχι όταν η μάχη είχε σχεδόν τελειώσει.

Ο O’Leary αρνήθηκε ότι ο Grosse ήταν στην αποστολή, αλλά σε συνεντεύξεις, ο Grosse αφηγήθηκε λεπτομέρειες που επιβεβαίωσαν και άλλα μέλη της μονάδας. Επίσης, οι Times χρησιμοποίησαν το βίντεο, εντόπισαν γεωγραφικά τη μάχη και την τοποθέτησαν ακριβώς στο σημείο που είπε ο Grosse ότι συνέβη.
Στο ρεπορτάζ των Times υπάρχει μια λεπτομερής περιγραφή και για την περίπτωση του μοιραίου πυροβολισμού. Γύρω στο σούρουπο, είπε ο Grosse, ένας βαριά τραυματισμένος Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος είχε θεωρηθεί νεκρός, άρχισε να σέρνεται μέσα στο χαράκωμα, καλώντας σε βοήθεια.

Ένας στρατιώτης της Chosen από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστός ως Cossack, γνώριζε λίγα ρωσικά και προσπάθησε να του μιλήσει, είπε ο Grosse. Όταν ο Cossack είπε ότι ήταν Αμερικανός, ο τραυματίας άρχισε να λέει “βοήθεια” και “παραδίνομαι” στα αγγλικά, είπε ο Grosse.

Ο Cossack ζήτησε εξοπλισμό πρώτων βοηθειών. “Νομίζω ότι ήθελε να τον βοηθήσει”, δήλωσε ο Grosse. Ο Grosse είπε ότι ο Cossack στη συνέχεια πυροβόλησε τον Ρώσο στρατιώτη στο κεφάλι με ένα τουφέκι Kalashnikov. Τότε ήταν, είπε ο Grosse, που έφτασε ο «Δίας» και πυροβόλησε τον Ρώσο στρατιώτη στο στήθος. «Ανέπνεε και κουνιόταν», είπε ο Grosse. Ο Grosse υποθέτει ότι τον σκότωσε από ελεημοσύνη για να μην υποφέρει.

Περίπου μια ώρα αργότερα, οι στρατιώτες του Chosen επέστρεψαν στη βάση τους, όπου παρακολούθησαν βίντεο από την επιχείρηση. Εκεί, ο Grosse είπε ότι είδε για πρώτη φορά την επίθεση με χειροβομβίδα. Βρισκόταν σε άλλο σημείο του χαρακώματος και δεν την είχε δει. Στη συνέχεια, είπε ο Grosse, ο Δίας καυχήθηκε «χίλιες φορές» ότι σκότωσε τον Ρώσο που παραδόθηκε.

Τέλος, σχετικά με τα μηνύματα ο Grosse μεταφέρει ηλεκτρονική συζήτηση που περιέχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο «Δίας» σκότωσε έναν αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη. Δεν είναι όμως μόνο οι διαδικτυακές συζητήσεις. Ο Grosse διατηρεί ημερολόγια, αν και όχι πάντα με χρονολογική σειρά. Έδειξε στους Times ένα αντίγραφο μιας καταχώρησης που, όπως είπε, έγραψε αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον «Δία».

«Σήμερα ένας καλός φίλος εκτέλεσε πρόθυμα έναν σιδηροδέσμιο φυλακισμένο», αρχίζει η καταχώρηση. «Καθώς ο φυλακισμένος καθόταν σε ένα χαντάκι με το σακάκι του κρεμασμένο στους ώμους του, ο «Δίας» ήρθε από πίσω του και τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού πολλές φορές».

Αν και η καταχώρηση δεν φέρει ημερομηνία, ο Grosse δήλωσε ότι γράφτηκε τον Οκτώβριο. Οι Times σημειώνουν πως αυτό δείχνει να ταιριάζει με μια παλαιότερη συζήτηση που είχε κάνει τότε με έναν δημοσιογράφο των Times, όταν μίλησε για το γεγονός ότι τον προβλημάτιζαν τα περιστατικά στο πεδίο της μάχης.

Στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φωτογραφίες και το ονοματεπώνυμο αυτού που φέρεται να είναι «Δίας» της ιστορίας. Παρά τις φωτογραφίες με τη στρατιωτική στολή, το Documento δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, καθώς ο συγκεκριμένος χρήστης έχει κλειδώσει τα προφίλ του, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η περαιτέρω έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται τεράστια ερωτήματα που θα πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πολεμούν Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία; Θα ελεγχθούν οι καταγγελίες για τον συγκεκριμένο μισθοφόρο που φέρεται να είναι Έλληνας;

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη