Σκάνδαλο υποκλοπών: Το παρασκήνιο της συνεννόησης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας


Σε μια κίνηση που υλοποιεί στην πράξη την προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όταν πρόκειται για μείζονα θέματα, προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καλώντας στην Βουλή την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάθεση αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής που συνοδεύει το αίτημα, προηγήθηκε συνεννόηση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου, την Χαριλάου Τρικούπη και την Πλεύση Ελευθερίας. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν μάλιστα ότι η συνεννόηση ανάμεσα στα τρία κόμματα προοιωνίζεται και συνέχεια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- μέλη της εν λόγω επιτροπής, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ραλλία Χρηστίδου, κατέθεσαν το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητεί: 

  •  Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
  • Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
  • Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη:

«Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.»,

Επειδή το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, Υπουργών, Ανώτατων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Υπουργών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών,

Επειδή θα έπρεπε το παραπάνω πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο,

Επειδή σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως.

Κατόπιν τούτων

Αιτούμαστε:

Την σύγκληση της Επιτροπής για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου κατά την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινές προτάσεις νόμου. «Παροτρύνω τις Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας σε προτάσεις νόμου» είχε πει συγκεκριμένα, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός, τους παρότρυνε να συνεργαστούν και οι ίδιοι μαζί τους. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον καθεστωτισμό Μητσοτάκη, με αιχμή το διαβόητο πλέον πόρισμα του Αρείου Πάγου προανήγγειλε νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανάρτησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού έθεσε τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, κατέληξε με την υπογράμμιση ότι «αυτή η δυστοπία δεν είναι κανονικότητα. Είναι μία σκοτεινή παρένθεση. Με την προσπάθεια όλων των δημοκρατικών πολιτών, η Δικαιοσύνη θα νικήσει».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Μετά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα των αμείλικτων ερωτημάτων. Έστω λοιπόν ότι η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν είναι κατάπτυστη, όπως φωνάζει ο νομικός κόσμος της χώρας, αλλά αποτυπώνει την αλήθεια. Καλώ τον πρωθυπουργό να απαντήσει:

1. Αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το Predator (όπως συνέβη στις άλλες χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε το κακόβουλο λογισμικό), τότε, κ. Μητσοτάκη, ΠΟΙΟΣ το χρησιμοποιεί σε βάρος του πολιτικού, δημοσιογραφικού και οικονομικού κόσμου της χώρας; Είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα όπου κάποιοι παρακολουθούν όλους και η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί;

2. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Άρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Άρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης; Ο στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης είναι… εθνικά επικίνδυνος;

Έχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων;

3. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμη η παρακολούθηση όλων των «στόχων» της ΕΥΠ, άρα και η παρακολούθηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Κύριε Μητσοτάκη, ξεκαθαρίστε αν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε. Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

4. ΠΟΙΟΣ παρακολουθεί νόμιμα σε αυτήν τη χώρα πλην της ΕΥΠ; Νομιμοποιείται κάποιος άλλος που δεν γνωρίζουμε;

Ποιος πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ; Ο Πρωθυπουργός. Σε ποιον παρέδωσε τα κλειδιά της; Στον ανιψιό κ. Δημητριάδη, στο διπλανό γραφείο στο Μαξίμου.

Άρα, ακόμα κι αν ίσχυαν όσα ισχυρίζεται η κυρία Αδειλίνη, η ευθύνη επιστρέφει στο ίδιο δωμάτιο, στα ίδια πρόσωπα.

Άρα ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε νόμιμα τους υπουργούς του και τους αντιπάλους του!

Αν όμως δεν είναι το Μαξίμου που παρακολουθούσε το μισό πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας, τότε κ. Μητσοτάκη, προκύπτει για εσάς άλλο αδυσώπητο ερώτημα:

Ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο;

Από όλα τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι το σκάνδαλο είναι τόσο βαθύ και η κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με αυτό, που κάθε απόπειρα ξεπλύματος απλώνει ακόμη περισσότερο τον λεκέ της ευθύνης.

Αυτή η δυστοπία δεν είναι κανονικότητα. Είναι μία σκοτεινή παρένθεση. Με την προσπάθεια όλων των δημοκρατικών πολιτών, η Δικαιοσύνη θα νικήσει».

Στο πόρισμα του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Οικονομικών, Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου.

Απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος ως γνωστόν, είναι στην λίστα όσων παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ο Νίκος Παππάς του είπε χαρακτηριστικά:

«Η πίστη του λαού προς τη δικαστική εξουσία κλονίζεται. Και πως να μην κλονίζεται, όταν και κυβερνητικά χείλη επικαλούνται ένα πόρισμα, το οποίο -λίγο πολύ- λέει ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων καλώς παρακολουθούνταν ως ύποπτοι, διότι βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Θεωρώ ότι η πολιτική που εφαρμόζετε είναι καταστροφική για την οικονομία, αλλά δεν σας θεωρώ εθνικό κίνδυνο, κ. Χατζηδάκη. Η κυρία Αδειλίνη υπογράφει ένα τέτοιο κείμενο. Και οφείλουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη να πάρουν θέση», συμπλήρωσε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη