Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ: «Δεν υπάρχει σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός– Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοτελές κόμμα εξουσίας»




«Φαντασιακή λαϊκή εντολή» χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης τη συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων σε επίπεδο κορυφής για να νικηθεί ΝΔ, απορρίπτοντας επί της ουσίας τις απόψεις για ριζική ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις- τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του 
ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του είναι λάθος, γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό.» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση θα πέσει αν η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει καλά τη δουλειά της» είπε και συνέχισε:

«Χρειάζονται συγκλίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Παροτρύνω τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν με εμάς στις προτάσεις σχεδίων νόμου. Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με διαφάνεια και σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων. Αρχίστε με το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή, δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να μείνει ατιμώρητο».

«Ας βάλουμε όλα τα προοδευτικά κόμματα ως προτεραιότητα να έρθουν οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και τις δικές τους προτάσεις νόμου που θέλουν να πολεμήσουν το καθεστώς. Να ακούει ο λαός έναν ενιαίο προοδευτικό λόγο στο κοινοβούλιο» είπε απευθυνόμενος στα δύο κόμματα, αφήνοντας εκτός τη Νέα Αριστερά.

Επίσης κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα να συνεργαστούν για τη συγκρότηση προοδευτικών ψηφοδελτίων στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και στα συνδικάτα.

«Ελάτε να κάνουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια με όσους αντιστέκονται στο σύστημα Μητσοτάκη. Ελάτε να διαμορφώσουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια σε δήμους και περιφέρειες. Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθούμε αυτών των δημοκρατικών τομών και να ζητήσουμε την ανταπόκριση όλων των προοδευτικών δυνάμεων» είπε κατά λέξη.

«Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις, δεν ενδιαφέρονται για συνοικέσια κορυφής. Στην προσπάθεια αυτή έχουν θέση όλα τα έντιμα στελέχη του προοδευτικού χώρου» είπε σε άλλο σημείο, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα αν χρειαστεί»

«Εμείς είμαστε υπερήφανες και υπερήφανοι για το κόμμα μας και την πορεία του ωστόσο αυτό δεν μας οδηγεί ούτε στον υποκειμενισμό ούτε στον ηγεμονισμό» είπε σε άλλο σημείο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα.

Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν.

Αλλά και πάλι θα είμαι ξεκάθαρος με όλες και όλους σας. Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος. Και για να είμαι και πάλι ξεκάθαρος – σε αυτό το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς, δεν θα υπάρχουν αποχές από ζητήματα ηθικής που ανήκουν στην σωστή πλευρά της ιστορίας – όπως είναι η ισότητα στον γάμο ή η άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η σωστή πλευρά της ιστορίας, αγαπητοί σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και όλων των προοδευτικών κομμάτων, αναζητά το σπίτι της. Αυτό το σπίτι πρέπει να χτίσουμε το φθινόπωρο που έρχεται. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω και όποια δικά μας λάθη. Διότι η υπερηφάνεια μας πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα».
Οι προτεραιότητες

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα:

«Πρώτη πρωτοβουλία είναι η κατάθεση πρότασης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα ρίξει άπλετο φως στην χυδαιότητα, την ανηθικότητα του αποδεδειγμένου μπαζώματος του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών και της αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων. Για αυτό τον λόγο έκλεισαν την Βουλή μόλις έφτασε η δικογραφία, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Μπροστά σε όλη την Ελλάδα ας υπερψηφίσουν ή ας καταψηφίσουν την πρόταση, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους ο ρόλος τους ότι εμποδίζουν να μαθευτεί η αλήθεια και επιδιώκουν την συγκάλυψη των ενόχων.

Ας δει όλη η Ελλάδα ποια κόμματα θα υπερψηφίσουν και ποια όχι αυτή την πρόταση. Γιατί έτσι, σχηματίζεται στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο το πραγματικό δημοκρατικό μέτωπο. Μέσα από τολμηρές και ενισχυτικές για την δημοκρατία νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Και συνεχίζουμε:

  1. Με την κατάθεση πρότασης νόμου για την άρση του αντισυνταγματικού φορολογικού τεκμηρίου των επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
  2. Με την κατάθεση πρότασης νόμου για τη στεγαστική πολιτική και την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου να μην μπορούν να βρουν οι πολίτες στέγη σε λογικό κόστος.
  3. Με πρόταση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με δημόσια παρέμβαση όχι υπέρ των funds του κ.Μητσοτάκη, αλλά υπέρ της κοινωνίας που θα μπορέσει επιτέλους να τακτοποιήσει τα οικονομικά της με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες και προστασία για την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη.
  4. Και αργότερα με πρόταση για ένα νέο ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος, για κάλυψη όλης της χώρας με κέντρα υγείας, ασθενοφόρα και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καλά στελεχωμένα από ένα καλά αμειβόμενο προσωπικό.
  5. Με πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ριζική αλλαγή του ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  6. Με σειρά προτάσεων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
  7. Θα πιέζουμε διαρκώς την κυβέρνηση, με καταιγισμό προτάσεων νόμου που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα των συνανθρώπων μας και της χώρας μας.

Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης. Να καταθέτει βιώσιμες προτάσεις νόμου, να υπερασπίζεται το δίκαιο του λαού και να ξεγυμνώνει καθημερινά αυτή την εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται κυβέρνηση.

Και θα κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, θα φέρουμε μια καλύτερη ζωή για όλους».
Επίθεση στη ΝΔ

«Διαμορφώνουμε τη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο κόσμος. Και έχουμε έναν αντίπαλο. Την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το χρεοκοπημένο κόμμα που χρωστά 500 εκατομμύρια ευρώ και κάνει καμπάνια εκατομμυρίων. 

Που ακόμα και οι ίδιοι ψηφοφόροι τους, τους γύρισαν την πλάτη. Δεν θα ξαναδούν κυβέρνηση εκτός να συγκυβερνήσουν με την ακροδεξιά του Βελόπουλου. Πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε το 15%, 35% όπως κάναμε το 2015» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τη ΝΔ στις εκλογές το 2027, «για να διορθωθούν οι τεράστιες ανισότητες που δημιουργεί η στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης».
«Ανατέλλει η ελπίδα»

«Η ΝΔ υπέστη πρωτοφανή καθίζηση, κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε 13 μονάδες σε έναν χρόνο. Αναδείξαμε την ικανότητα απέναντι στη ΝΔ να αναδείξουμε ένα μέτωπο κοινωνικής αντιπολίτευσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που προκάλεσαν τη φθορά της.

Όλο το πολιτικό σύστημα ασχολούνταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με την αλαζονεία και τα ψέματα Μητσοτάκη. Είμαι υπερήφανος που με θετική ατζέντα κ πολύ σκληρή αντιπολίτευση καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%» είπε κάνοντας έναν απολογισμό του αποτελέσματος και συνέχισε:

«Πλέον ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής. Όλοι μας είχαν για τελειωμένους, δίνοντας μας μέχρι και μονοψήφιο ποσοστό, αλλά αντέξαμε απέναντι σε πόλεμο, διασπάσεις και αμφισβητήσεις. Κατορθώσαμε να ρίξουμε τη διαφορά μας στις ευρωεκλογές από το 23 στο 13%.

Ένα κόμμα τόσο πληγωμένο έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, να αναδείξει νέα στελέχη και να ανοιχτεί στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός γιατί δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους ήθελαν να μας δουν στα χαμηλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσε την ομιλία του κηρύσσοντας έναν «ανένδοτο» -όπως τον χαρακτήρισε- αγώνα για να ενισχυθεί η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει πράξη η αντεπίθεση απέναντι στη δεξιά:

«Από αυτό το βήμα, με την πλήρη αντίληψη της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί, κηρύσσω ένα ανένδοτο αγώνα.

Για την ενίσχυση της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης.

Για την ισχυροποίηση της πολιτικής μας αντεπίθεσης απέναντι στη δεξιά διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την αποφασιστική καταπολέμηση του μίσους και του λαϊκισμού της ακροδεξιάς που μικραίνει τη χώρα.

Για την εμφατική νίκη της δημοκρατίας.

Ένα βήμα δημοκρατίας μέρα με την ημέρα.

Κάθε μέρα και μία μικρή νίκη.

Σε κάθε μικρότερη και μεγαλύτερη αναμέτρηση.

Όλες και όλοι μαζί, να αγωνιστούμε με τον καλύτερο τρόπο για το δημοκρατικό μέλλον που αξίζει στον λαό και την πατρίδα μας!».






Σχόλια

Διαβάστε ακόμη