ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Όθων Ηλιόπουλος – Ζητάει να δοθεί η έδρα του στον Στέφανο Κασσελάκη


Την παραίτησή του γνωστοποίησε με επιστολή του, το μεσημέρι του Σαββάτου (10/8), ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνας Ηλιοπουλος ζητώντας να δοθεί η έδρα του στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Αναλυτικά η επιστολή του Όθωνα Ηλιόπουλου:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Στις εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως εκπρόσωπο του Αποδήμου Ελληνισμού.

Από αυτή την τιμητική θέση είχα την ευθύνη να υπερασπιστώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το όραμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.

Συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίον οι απόδημοι Έλληνες θα πρέπει να έχουν το άμεσο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την πλήρωση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εκπροσώπων τους. Η άποψη μας, ήταν και είναι, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει απλά να “δανείζουν” τις ψήφους τους στα κόμματα της Ελλάδας, όπως συμβαίνει με το σημερινό νόμο.

Συμμετείχα επίσης ενεργά, με παρεμβάσεις μου στη Βουλή αλλά και με άρθρα μου, στη συζήτηση για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι μόνο η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με χρήματα, σχέδιο για την έρευνα με την κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων με τακτικό, προβλεπόμενο και διαφανή τρόπο (όπως έγινε μέσα από το ΕΛΙΔΕΚ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ), με συνεχή εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων και πρόσληψη νέων επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσει μια επιχειρηματικότητα προστιθέμενης αξίας.

Με λύπη και πόνο παρακολούθησα και παρακολουθώ την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αρθρογράφησα κατ´ επανάληψη προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, ολιστικό πρόγραμμα καθολικής δημόσιας υγείας που εκπονήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ με δουλειά στον Τομέα Υγείας και στο Think Tank Υγείας που συντόνισα επί δύο χρόνια.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις κατέθεσα από το γραφείο μου και συνυπέγραψα δεκάδες ερωτήσεις, συμμετείχα στο δημόσιο διάλογο και μέσω των Επιτροπών της Βουλής αλλά και από την τηλεόραση και αρθρογραφώντας στον τύπο. Τέλος, ως Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργαστήκαμε μαζί με τα μέλη της Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένες θέσεις του κόμματός μας που αντικατοπτρίζουν την αγωνία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη διάδοση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε μεικτά σχολεία του εξωτερικού και μια καλύτερη, ζωντανή και διαρκή σύνδεση των ίδιων και των παιδιών τους με τη χώρα μας.

Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα με ενθουσιασμό και προσήλωση να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου ως βουλευτής και συνάμα να συνεχίσω την ερευνητική μου δουλειά στο εξωτερικό.

Προΐσταμαι μίας κλινικής υψηλής εξειδίκευσης στα γενετικά νοσήματα που προκαλούν καρκίνο και διοικώ ένα εργαστήριο που επιχορηγείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και έχει αποστολή την ανακάλυψη νέων στοχευμένων θεραπειών και φαρμάκων για τον καρκίνο. 

Υπήρξα τυχερός στην επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα και οι προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Φέραμε στην καθημερινή κλινική πρακτική καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Κατά συνέπεια ο όγκος τόσο της κλινικής όσο και της ερευνητικής μας δουλειάς πολλαπλασιάστηκε με φερέλπιδα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

Παράλληλα ωστόσο, το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών απαιτεί πλέον μια καθημερινή παρουσία και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα παραμονής μου στην Ελλάδα.

Αντιμέτωπος με αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις και με αίσθηση ευθύνης για τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, υποβάλω την άμεση παραίτηση μου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές του 2023 κόσμησαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και κοινωνικού χώρου. 

Όλες και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, εντός και εκτός Βουλής, έδιναν και θα δίνουν αγώνες για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η «φωνή» τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς.

Παραμένω πάντα μαχόμενο στέλεχος και περήφανο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία κατά την προηγούμενη περίοδο της Βουλής.
Δεν παραδίδει την έδρα η Λάλη

Αρνείται να παραδώσει τη βουλευτική έδρα η όγδοη υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωρζέττα Λάλη, εμμένοντας στην ίδια στάση που είχε διατυπώσει και την περασμένη άνοιξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από 35 σε 34 βουλευτές.

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Κοινωνικής και Εργασιακής Πολιτικής της ΕΕ, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στη Νέα Αριστερά, δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα για να αποκτήσει κοινοβουλευτικό αξίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που επαναδιατύπωσε σε συνομιλητές της μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι έβδομος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της αξ. αντιπολίτευσης ήταν ο καθ. Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, ΚΟΣΜΟΣ.

Μέχρι στιγμής ο κ. Τσακρής δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά το ζήτημα να αποκτήσει ο Στ. Κασσελάκης κοινοβουλευτική ιδιότητα μέσω των παραιτήσεων όσων προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου και Τζένη Λειβαδάρου, είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα παραδώσουν την έδρα.
Μπορεί να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή;

Μετά από μήνες φημών, τελικά ο Όθων Ηλιόπουλος παραιτείται από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων που έχει στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος λέει πως παραιτείται «υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Όμως αυτό φαίνεται πως είναι δύσκολο να γίνει, διότι για να πάει η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη πρέπει να παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες.

Πρώτη επιλαχούσα είναι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ µετά την παραίτηση Τσίπρα και όλα δείχνουν πως θα παραχωρούσε τη θέση της.

Ακολουθεί ο Μιχάλης Καλογήρου, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Τρίτη επιλαχούσα είναι η πολιτική µηχανικός δρ Τζένη Λειβαδάρου.

Τέταρτος επιλαχών είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες,δεν επιθυμούσε να γίνει βουλευτής (το καλοκαίρι κατέβηκε υποψήφιος με τον ΚΟΣΜΟ του Κόκκαλη).

Πέµπτη επιλαχούσα είναι η νοµικός Ζωρζέττα Λάλη. Και εδώ είναι που μάλλον µπαίνει το µπλόκο. Η ίδια ανήκει πλέον στη Νέα Αριστερά και τον χειμώνα αποκάλυψε ότι µίλησε τηλεφωνικά µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «σε φιλικό επίπεδο» και του γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, για να ανοίξει η πόρτα της Βουλής για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Οθ. Ηλιόπουλο θα πρέπει να παραιτηθούν οι 4 πρώτοι επιλαχόντες και κάποιος από τους Ευάγγελο Αποστολάκη και Ελενα Ακρίτα, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό. Συν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε µία έδρα αφού θα έµπαινε στο κοινοβούλιο και η Ζωρζέττα Λάλη…

Υπάρχει και μια ερμηνεία, που λέει πως αν παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας από την Ομογένεια, τότε τη θέση του παίρνει άλλος υποψήφιος από την Ομογένεια, όμως και αυτό το σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο να υλοποιηθεί.

Υψηλόβαθμες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε στο Αντικειμενικότητα ότι δεν έχει γίνει καμία κρυφή συνεννόηση, ούτε έχει ζητηθεί σε κάποιον να παραιτηθεί.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη