Ρωσία: Και δεύτερη γέφυρα υποστηρίζουν ότι έπληξαν στο Κουρσκ οι Ουκρανοί


Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν άλλη μία γέφυρα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, για να δημιουργήσουν προβλήματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Άλλη μια γέφυρα λιγότερη. Η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει τις δυνατότητες επιμελητείας του εχθρού με αεροπορικά πλήγματα ακριβείας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσούκ δημοσιοποιώντας στο Telegram βίντεο από την επίθεση.

H πρώτη καταστροφή γέφυρας διαφυγής των Ρώσων από το Κουρσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πριν από λίγες ημέρες και μια άλλη γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Ουκρανία λέει ότι ελέγχει 82 οικισμούς σε μια έκταση 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί το τελευταίο δεκαήμερο και ελπίζουν ότι θα επιταχυνθεί η ανταλλαγή τους με Ουκρανούς που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές.
Ρωσία: Απορρίπτει δημοσίευμα περί έμμεσων συνομιλιών με το Κίεβο – Ο Λουκασένκο έστειλε το 1/3 του στρατού του στα σύνορα

Η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι η επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ έχει εκτροχιάσει έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για τη διακοπή των πληγμάτων σε ενεργειακούς στόχους, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει συνομιλίες με το Κίεβο σχετικά με εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Washington Post ανέφερε χθες Σάββατο πως η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ αυτόν τον μήνα προκειμένου να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο ώστε να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Η Post ανέφερε πως η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός όμως οι συνομιλίες εκτροχιάστηκαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος.

“Κανείς δεν διέκοψε οτιδήποτε επειδή δεν υπήρχε τίποτα να διακόψει”, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με το δημοσίευμα της Post.

“Δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου για την ασφάλεια πολιτικών (σ.σ. μη στρατιωτικών) κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομών”.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Η Post ανέφερε πως το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε πως η συνάντηση κορυφής στην Ντόχα αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πως θα διεξαχθεί σε μορφή βιντεοδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι πλήττουν μη στρατιωτικές υποδομές στον πόλεμο. Αμφότερες το αρνούνται.

Η Ζαχάροβα παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ‘διερωτήθηκε’ στις 12 Αυγούστου τι είδους συνομιλίες θα μπορούσαν να υπάρξουν με την Ουκρανία μετά τη χερσαία επίθεσή της στη Ρωσία, και αυτό που είπε πως είναι ρωσικές πολιτικές υποδομές.

“Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που εξαπολύουν τέτοια πράγματα”, είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και τώρα κατέχει περίπου το 18% της χώρας. Η διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, ήταν η πρώτη στρατιωτική εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πώς ο Λουκασένκο ενισχύει με τη στάση του το αφήγημα της Μόσχας

Παράλληλα, υπήρξε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι λευκορωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατάσταση στη μεθόριο είναι τεταμένη. Ο Λευκορώσος πρόεδρος φαίνεται να προσπαθεί να ενισχύσει το αφήγημα της Μόσχας ότι η Ουκρανία είναι η επιθετική δύναμη στην περιοχή και ότι ο πόλεμος της Ρωσίας είναι ένας πόλεμος αμυντικός για την προστασία του λαού της. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κλιμάκωση της ρητορικής εκ μέρους του.

Το ίδιο αφήγημα, της επιθετικής Ουκρανίας, θα μπορούσε θεωρητικώς να εξυπηρετηθεί και από την προβολή της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Όμως στην περίπτωση αυτή η Μόσχα προσπαθεί να την υποβαθμίσει. Το διακύβευμα εδώ είναι πιο σοβαρό από μια νίκη προπαγάνδας. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφεύγει ακόμη και να αναφερθεί στο θέμα. Πέρα από το πλήγμα στο προσωπικό του κύρος, προφανώς δε θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο στρατός του δεν ελέγχει την κατάσταση και κυρίως δε θέλει να εξαπλωθεί ο πανικός που νιώθουν οι κάτοικοι του Κουρσκ. Και το ένα και το άλλο θα λειτουργούσαν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης. Οπότε προτιμά να στρέψει την προσοχή κάπου αλλού. Ο Πούτιν χρειάζεται έναν αντιπερισπασμό και οι δηλώσεις Λουκασένκο περί σχεδιαζόμενης ουκρανικής εισβολής εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο