Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέλαβαν χωριό στο Μπέλγκοροντ – Ανησυχία για τις συγκρούσεις κοντά σε πυρηνικό σταθμό


Αναφορές για επέκταση της ουκρανικής επίθεσης σε δεύτερη περιοχή στη Ρωσία – Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέλαβαν χωριό στο Μπέλγκοροντ

Βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων δείχνει στρατιώτες στο χωριό Πορόζ, στο Μπέλγκοροντ, περιοχή την οποία η Ρωσία έχει συμπεριλάβει στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία φαίνεται να εκτείνεται σε μια δεύτερη συνοριακή περιοχή, με τις δυνάμεις του Κιέβου να ισχυρίζονται ότι έφτασαν σε ένα χωριό εντός του Μπέλγκοροντ την ώρα που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι διεξάγει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή – ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης και τις αυξανόμενης ανασφάλειας της Μόσχας πέντε ημέρες μετά αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεση.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, στρατιώτες από το 252ο Τάγμα Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας φαίνονται σε βίντεο, που κοινοποιήθηκε το Σάββατο, να στέκονται έξω από ένα κτίριο που ισχυρίζονται ότι είναι η λέσχη του χωριού Πορόζ, ένας οικισμός στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας λιγότερο από δύο μίλια από τα σύνορα. Η Washington Post δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο ή πότε τραβήχτηκε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν βαθύτερα στη Ρωσία, σηματοδοτώντας περαιτέρω ότι αυτή η επιχείρηση δεν ήταν μια σύντομη επιδρομή αλλά μάλλον μια πιθανή κατοχή, μια κίνηση που ανατρέπει τα δεδομένα αυτού του πολέμου στη Μόσχα, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πάνω από δύο χρόνια πριν.

Αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα να σχολιάσουν την επίθεση, οι στρατιώτες τους που πολεμούν στη Ρωσία άρχισαν να δημοσιεύουν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι τα δείχνουν στο Κουρσκ και στο Μπέλγκοροντ. Αρκετές μηχανοποιημένες μονάδες και μονάδες επίθεσης φαίνεται να συμμετέχουν στην επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι το Κίεβο έχει πιθανώς αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από το πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κερδίσει έδαφος.

Όποιος κι αν είναι ο τελικός σκοπός της εισβολής της Ουκρανίας στη Ρωσία, πέτυχε να αναπτερώσει, σύμφωνα με αναλυτές, το ηθικό του Κιέβου. Αντί να παρακολουθούν καθημερινά τις προόδους της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο, οι Ουκρανοί βλέπουν τα στρατεύματά τους να πιέζουν όλο και πιο βαθιά στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με το Σούμι της Ουκρανίας.

Σε ότι,τι αφορά τους στόχους της Ουκρανίας, αναλυτές εκτιμούν ότι ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να προσπαθεί να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από άλλα μέρη της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία. Αλλά η Ουκρανία κινδυνεύει επίσης να αποσπάσει περισσότερους στρατιώτες της από την άμυνα εκεί και η ποσότητα των εφεδρειών και αν πράγματι η Ουκρανία σκοπεύει να κρατήσει και να καταλάβει το ρωσικό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα απαιτήσει επίσης την παραμονή στο σημείο σημαντικού αριθμού στρατευμάτων.

Αν και η εκστρατεία κινητοποίησης του Κιέβου έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες άνδρες αυτό το καλοκαίρι, δεν έχουν φτάσει όλες αυτές οι ενισχύσεις στο πεδίο της μάχης, καθώς πρέπει να ολοκληρώσουν ακόμη την εκπαίδευση.
Μάχες κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο
Εν τω μεταξύ, η ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο έναν πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν μια άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε η Rosatom που προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή, υφίσταται ένας πραγματικός κίνδυνος πληγμάτων και προκλήσεων εκ μέρους του ουκρανικού στρατού».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συζήτησε την κατάσταση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ με την ΙΑΕΑ.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση, σε ένα δελτίο τύπου, να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».
Φυγή αμάχων
Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν μονάδες του στρατού του Κιέβου διέσχισαν τα σύνορα και διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, προωθούμενες σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

«Ο πόλεμος έφθασε στο σπίτι μας», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής μια γυναίκα που είχε πάει να υποδεχθεί συγγενείς της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας, στον οποίο έφθαναν τρένα που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την περιοχή, μετέδωσε μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Τουλάχιστον 3.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές και επιπλέον δρομολόγια τρένων προς τη Μόσχα έχουν οριστεί για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 55 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.
Περιορισμοί σε ρωσικά εδάφη
Μπροστά σε αυτήν την «άνευ προηγουμένου απόπειρα αποσταθεροποίησης της κατάστασης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό περιοχών», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι θέτουν σε ισχύ καθεστώς μάχης κατά της τρομοκρατίας στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπελγκορόντ και Μπριάνσκ, προβλέποντας μεταξύ άλλων «περιορισμούς στην κυκλοφορία για τα οχήματα και τους πεζούς στους δρόμους» και περιορισμούς χρήσης των μέσων επικοινωνίας.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι στρατιώτες του Κιέβου έφθασαν στη Σούντζα, μια ρωσική πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκους σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, όπου βρίσκεται ένα κέντρο διαμετακόμισης για το αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη—Ουγγαρία, Σλοβακία, μέσω της Ουκρανίας.

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει επαληθευτεί, στο οποίο άνθρωποι που δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι της Σούντζα απευθύνουν έκκληση για βοήθεια προς το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόοδος και ο αριθμός των ουκρανικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στην εισβολή δεν είναι γνωστά, με την ουκρανική ηγεσία να μην έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο.
Ο Μεντβέντεφ προαναγγέλλει κατάληψη του Βερολίνου
Το εμπρηστικό άρθρο της ναυαρχίδας του κίτρινου τύπου στη Γερμανία Bild, το οποίο μετέδιδε την παρουσία γερμανικών αρμάτων σε ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εξόργισε τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X:

«Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα ρεβανσιστικό άρθρο όπου με περηφάνια ανακοινώνει την επιστροφή των γερμανικών αρμάτων μάχης στη ρωσική γη. Σε απάντηση, θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε τα νεότερα ρωσικά τανκς στην Πλατεία Δημοκρατίας (Βερολίνο).»

Να σημειωθεί ότι τα γερμανικά άρματα είναι στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει σε ρωσικό έδαφος, στο Κουρσκ.

Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν μονάδες του στρατού του Κιέβου διέσχισαν τα σύνορα και διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, προωθούμενες σε μια απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

Τουλάχιστον 3000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές και επιπλέον δρομολόγια τρένων προς την πρωτεύουσα Μόσχα έχουν οριστεί για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν.

Δείτε την ανάρτηση Μεντβέντεφ:

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη