Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 - Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο


Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντιστρέψει την τραγική εικόνα της ακρίβειας που επικρατεί σε όλη τη χώρα. 

Τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο φθινόπωρο, με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου να είναι παραδοσιακά αυξημένοι. Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Καταναλωτή, που έδειξε ότι το 92,7% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. 

Μετά τα τρόφιμα, για τα οποία το 97,2% δηλώνει ότι έχει παρατηρήσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ακολουθεί η ενέργεια, ενώ ένα 96% δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες εξαιτίας της ακρίβειας. 

Οι αλλαγές αφορούν μείωση αγορών (69,7%), αγορά φθηνότερων προϊόντων (71,5%), προτίμηση σε προσφορές και εκπτώσεις (77%) και περιορισμό εξόδων για ψυχαγωγία (81,4%).

Κακοί οιωνοί

Ενα από τα βασικά ερωτήματα των πολιτών είναι ο χρόνος διάρκειας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθώς υπάρχει μια τριετής και πλέον συνθήκη υψηλής ακρίβειας. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως θα παραμείνει πάνω από το 2% και το 2026. Ειδικότερα, προβλέπει ότι από το φετινό 3% θα «πέσει» στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026. 

Το παραπάνω στοιχείο είναι άκρως ανησυχητικό, διότι αποτυπώνει ότι ούτε το 2026 θα πιάσουμε τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με τα όρια αντοχών των πολιτών, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δείχνουν να είναι κατώτερα των αναγκών που υπάρχουν. 

Αν ισχύσει το συγκεκριμένο σενάριο, τότε οι πολίτες αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη δυόμισι χρόνια εκτεταμένης ακρίβειας, η οποία θα προστεθεί στα ήδη τρία και πλέον έτη υψηλής ακρίβειας, την ώρα που τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι περισσότερες ανάγκες των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Ανατιμήσεις παντού

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αύγουστος ήταν ο τέταρτος μήνας συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική που δείχνει τα «δόντια» της στους πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε ετήσια βάση (6,6%) κατέγραψε η ομάδα «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» και ακολουθεί με άνοδο τιμών 6,2% η ομάδα «ένδυση-υπόδηση». Κατά 5,5% αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα «στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.

Στα τρόφιμα καταγράφηκε σε ετήσια βάση αύξηση 2,8% λόγω της ανόδου των τιμών σε ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. 

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε πίτσες και πίτες, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.

Σε ό,τι αφορά τα ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών καταγράφει για ακόμη έναν μήνα το ελαιόλαδο, με άνοδο 49,1%. Σημαντική διψήφια άνοδο τιμών σημειώνει το φυσικό αέριο (+28%) και ακολουθούν: η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (27,3%), τα ασφάλιστρα Υγείας (14%) και τα νωπά ψάρια (+11,3%).

Ενα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν και σε σχέση με τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 0,3%, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση Ιουλίου-Ιουνίου είχαν μειωθεί κατά 0,7%. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Ιούλιο), τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές του ρεύματος (10,9%) και μετά οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (3,9%) και των νωπών λαχανικών (2,8%).

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη