Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση της Π.Γ. 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε. με τις ομιλίες των συνέδρων λίγο πριν τις 20:00. Υπερψηφίστηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε 112 υπέρ σε 201 παρόντες. Υπέρ της πρότασης Πολάκη 9 και υπέρ της πρότασης Τζάκρη 62 και δύο λευκά. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες για την εκλογή προέδρου θα στηθούν στις 24 Νοεμβρίου και το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί 1η ως 3 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, ψηφίστηκε η πρόταση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε. η καταδίκη των «προσβλητικών αναφορών» σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος όπως "κουκουλοφόροι", "πραξικοπηματίες, "εκτροπές", και τη στοχοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε η πρόταση για το πόθεν έσχες 87 υπέρ έναντι 84. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Κ.Ε. εισηγείται στο Συνέδριο να συμπεριλαμβάνεται στα έγγραφα για τη δήλωση της υποψηφιότητας και η δήλωση πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Χ. Σπίρτζη για το πόθεν έσχες ανέφερε πως πρέπει να καταθέτουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος και τα μέλη της Κ.Ε. μαζί με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο. «Δεν κόβεται κανείς» διευκρίνισε ο Χ. Σπίρτζης αλλά είναι δεσμευτικό, γίνεται για λόγους διαφάνειας.

Η πρόταση Παππά να προχωρήσει το Συνέδριο και σε καταστατικές αλλαγές δεν ψηφίστηκε.

Αποσύρθηκε η πρόταση Χατζησωκράτη από τον ίδιο για αποσύνδεση της ταυτόχρονης εκλογής των μελών της Κ.Ε. μαζί με τον πρώτο γύρο εκλογών για πρόεδρο.

Επίσης υπήρξαν αποχωρήσεις συνέδρων από την Κ.Ε., οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών φώναξαν συνθήματα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτώβρη.
Οι πέντε προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία και ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου

α) αν εγκρίνεται ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο σύμφωνα με την πρόταση της Π.Γ.

β) αν θα είναι καταστατικός ή μη ο χαρακτήρας του έκτακτου Συνεδρίου,

γ) αν θα προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων

δ) αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για την κατάθεση των πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρωνε) προτάσεις σχετικά με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Επιτροπή θέσεων. Η ψηφοφορία ήταν ανοικτή.

Η Κ.Ε. αποφάσισε τον οδικό χάρτη για το Έκτακτο Συνέδριο, με βάση την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με αυτή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου, ενώ οι προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί β’ γύρος στις 1η Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχουν νέα κριτήρια για τους υποψηφίους στην κατάθεση υποψηφιοτήτων εκτός από την κατάθεση 30 υπογραφών μαζί με κάθε υποψηφιότητα. 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κ.Ε. και στις 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.
Δηλώσεις Π. Πολάκη και Ν. Κασιμάτη

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης έκαναν ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη δήλωσε στους πολιτικούς συντάκτες: «Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας.»

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις. Η κεντρική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνίων για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα».

Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε σε συντεταγμένες διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Διαφορετικές απόψεις, πλούσιος διάλογος και πληθώρα προτάσεων

Η Κ.Ε. αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 9 το βράδυ. Αναμένεται να δούμε ποιες προτάσεις θα περάσουν καθώς και τις συγκλίσεις, αποκλίσεις που θα διαμορφωθούν και αν αυτό θα επηρεάσει τον εσωκομματικό χάρτη.

Ως προς τις ημερομηνίες, ο Παύλος Πολάκης εισηγείται διαδικασιών με βάση την πρόταση του που κατέθεσε στην Π.Γ. ημερομηνίες για ορισμό των εκλογών 3 και 10 Νοεμβρίου, καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων την 29η Σεπτεμβρίου και πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με ίδιους συνέδρους, όπως στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη προτείνει εκλογή προέδρου 3 Νοεμβρίου και β’ γύρος 9 και έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου πρόταση που είναι πολύ κοντά με την πρόταση Πολάκη.

Μια πληθώρα προτάσεων κατατέθηκε στην Κ.Ε. για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν θέσεις, αρχές, ημερομηνίες. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος με αντεγκλήσεις και διαφωνίες αλλά και συνθέσεις.

Πρόταση κατέθεσαν ο Βαγγέλης Πιλάλης και Νικόλαος Δουφεξόγλου για συνέδριο με πολιτικές θέσεις και αλλαγές μόνο του άρθρου 20 του καταστατικού σε τρία σημεία, στον τρόπο εκλογής της ΚΕ που πλέον θα γίνεται από το συνεδριακό σώμα με ενιαία η ξεχωριστή λίστα, στην θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων με εκλογή τους από το συνεδριακό σώμα, στην άρση της εμπιστοσύνης του Προέδρου με αυξημένη πλειοψηφία του 2/3 των μελών της ΚΕ που θα επικυρώνεται από το έκτακτο συνέδριο.

Παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Στέφανου Κασσελάκη για καθύβριση με αφορμή τα περί «κουκουλοφόρων» κατέθεσε ο Θέμης Μουμουλίδης.
Ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου με βάση την εισήγηση της ΠΓ

Συγκεκριμένα, η εισήγηση της Π.Γ. περιλαμβάνει:

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ στις 18/10/2024.
Ράνια Σβίγκου: Αντίπαλος μας η δεξιά, να επιστρέψει η πολιτική

«Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες η Ράνια Σβίγκου στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Η Γραμματέας της ΚΕ έστειλε κάλεσμα ενότητας υπογραμμίζοντας «εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της» και πως η συζήτηση πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική.

Παράλληλα ζήτησε από τα μέλη της ΚΕ να δείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα, «το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας». «Να προχωρήσουμε», είπε, «σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ, με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις.

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει «η συζήτηση να επιστρέψει στην πολιτική. Να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης.
Νίκος Παππάς: Να προχωρήσουν οι καταστατικές αλλαγές, να μην έχει λευκή επιταγή η νέα ηγεσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς στην εισήγησή του στην Κ.Ε. υποστήριξε τη δουλειά που έχει ξεκινήσει από τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού και τη συνέχιση της προσπάθειας για το μετασχηματισμό του κόμματος που έχει ξεκινήσει από το 2022. Να σημειωθεί ότι το έκτακτο συνέδριο μπορεί να γίνει και καταστατικό αν αποφασιστεί.

Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές».

«Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης του, με βάση πληροφορίες, σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απολυτότητες και τάσσεται υπέρ ενός χρονοδιαγράματος και μιας μεθόδου «που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια».

Επίσης θέλησε να βάλει τέλος στην παραφιλολογία περί «πραξικοπημάτων» λέγοντας: «Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση».
Θεοδώρα Τζάκρη: Συνέδριο 5 – 6 Οκτωβρίου, εκλογή προέδρου 9 Νοεμβρίου

Η Θεοδώρα Τζάκρη σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση της προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου 9 Νοεμβρίου, κάτι που είναι κοντά στην πρόταση του Π. Πολάκη ενώ απαντώντας έμμεσα και στο Ν. Παππά δεν θεωρεί ότι νέα συνεδρίαση της Κ.Ε. γιατί δεν υπάρχει «καταστατικό επίδικο». Παράλληλα ζήτησε η πρόταση της να κατέβει σε ψηφοφορία.

Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη του συνεδρίου προτείνει: α) την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και β) την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Η Θ. Τζάκρη θεωρεί ότι «δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο».

Προτείνει επίσης τη «διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας».
Σωκράτης Φάμελλος: Ενότητα, συλλογικότητα και σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις

Την αντίθεση του με fast track διαδικασίες εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος υποστηρίζοντας ότι πρέπει «το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων».

Ενώ αναφορικά με τις υποψηφιότητες υποστήριξε ότι «οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες».

Συμπλήρωσε επίσης ότι όλες οι οργανώσεις πρέπει να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. «Η επιλογή ηγεσίας και μαζί ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου μας εξασφαλίζει ότι πέρα από το πρόσωπο θα υπάρχει και ομάδα. Που θα βάλει πλάτη την επόμενη ημέρα.».

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στις πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν και στην πρόταση μομφής, αλλά κυρίως όπως τόνισε «εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας».

«Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας» μας στέρησαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει τον αναίτιο αποκεφαλισμό του προεδρείου της Κ.Ο. χωρίς εισήγηση της Π.Γ. καθώς και την προσπάθεια «αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού-». «Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο» πρόσθεσε.
Παύλος Πολάκης: Επίσπευση διαδικασιών, μετά την εκλογή προέδρου καταστατικό συνέδριο

Ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Κ.Ε. πρότεινε επίσπευση διαδικασιών με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα: 29/09/2024 κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές, 05/10/2024 διαρκές συνέδριο ( με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουαριο ) για ανακηρυξη υποψηφιοτητων!, 03/11/2024 α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο, 10/11/2024 β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο.

Άσκησε κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι ξέρετε ότι στήριξα αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω, συγχωρέσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».

Επειδή, δεν θέλω αυτή η κατάσταση να παραταθεί, δεν συμφωνώ με την πρόταση της πλειοψηφίας και καταθέτω πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών.

Τέλος κάλεσε όλους και ειδικά τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος. Προσωπικά, δεν θα εκλάβω την πιθανή εκλογή μου ως εν λευκώ εξουσιοδότηση να φέρω καταστατικές αλλαγές. Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε. Κατά τη γνώμη μου η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος».
Πρόταση Χρήστου Σπίρτζη για κατάθεση πόθεν έσχες προέδρων

Ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε πρόταση για να προστεθεί στην απόφαση της Κ.Ε. να καταθέτουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος μαζί με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο.

«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε» τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι «προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά».
Θ. Θεοχαρόπουλος: Οι στοχοποιήσεις στελεχών είναι απολύτως καταδικαστέες

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε υπέρ της κεντρικής εισήγησης για το χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο «καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track, ούτε αργόσυρτες».

Ειδικότερα υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος εξέπεσε για όσα έχει πει για «τα "μαύρα ταμεια", τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση χειροτέρεψε μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής με όσα ακολούθησαν περί «κουκουλοφόρων», εκτροπή, πραξικοπηματίες κ.α.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. να αποφασίσουν ότι «προσβλητικές αναφορές» σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και στοχοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών «είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά».
Γ. Ραγκούσης: Απαραίτητο να υπάρξει πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου

Απάντηση στην εσωστρέφεια και στον πολιτικό διχασμό είναι μόνο το πολιτικό συνέδριο σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, το οποίο πρέπει να προηγηθεί της εκλογής προέδρου. «Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου» υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες. «Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση» πρόσθεσε.

Ειδικότερα για την πρόταση μομφής είπε ότι η υπερψήφισή της σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση «δεν σημαίνει πραξικόπημα».

«Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή & πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται» συμπλήρωσε. «Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν».
Στην Άρτα ο Κασσελάκης – Γεροβασίλη: Η ανασφάλεια στην πολιτική ένδειξη αδυναμίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην Άρτα προαναγγέλλοντας έτσι την κατάθεση της υποψηφιότητάς του καθώς και τη σειρά δημόσιων περιοδειών που αναμένεται να ξεκινήσει.

Η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε σχετικά μέσω «Χ»: «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την #Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».
Βαρύ κλίμα με απειλές για μηνύσεις

H K.E. συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα καθώς έχει προηγηθεί η παραίτηση της βουλεύτριας Επικρατείας Έλενας Ακρίτα για ανάρτηση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ Θεοδώρας Τζάκρη και Γιαννη Ραγκούση που συνοδεύεται με απειλές για νομική καταφυγή.

Η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε στο Mega ότι «αυτό το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε, που επικαλέστηκε ο κύριος Ραγκούσης εναντίον μου για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και έκανε ακόμα δυσκολότερη τι θέση του, είναι αυτή η επίκληση που έκανε της απόπειρας διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από μένα. Αυτό με αναγκάζει να προσφύγω στη δικαιοσύνη».

Ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε: «Ιδού λοιπόν η ποινικοποίηση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, το ανώτατο στάδιο του τραμπισμού στην Ελλάδα, από την υπέρτατη πολιτική εκπρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Η κ. Τζάκρη λοιπόν, όντως θα προσέλθει στην Ευελπίδων ως εναγόμενη υπογραμμίζω, για τις απρόκλητες, δημόσιες, συκοφαντικές, προσωπικές επιθέσεις της εναντίον μου. Αυτό που θα πρέπει να την απασχολεί όμως, είναι το πώς θα απέλθει από την Ευελπίδων».
Παρέμβαση Επιτροπής Δεοντολογίας για τις αντιπαραθέσεις στελεχών

Με κείμενο της η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρενέβη για την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα στο δημόσιο το λόγο. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι: «H Επιτροπή Δεοντολογίας δεν θα παρακολουθεί ως θεατής τα στελέχη που βγαίνουν στις τηλεοράσεις ή άλλα ΜΜΕ ή/και γράφουν στα social media να αντιπαρατίθενται αντί να στηρίζουν το κόμμα μας. 

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει τη βούληση και μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό να επιβάλει κυρώσεις στον/στην οποιοδήποτε λειτουργεί αντικαταστατικά, αντιδεοντολογικά και αντικομματικά» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Επίσης τονίζεται πως στον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα «ύβρεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση, χυδαίοι διαξιφισμοί και συκοφαντίες που δεν συνάδουν με το ήθος της αριστεράς, δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο