ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ο διοικητής ομολόγησε πως ο 38χρονος Πακιστανός δεν κρατήθηκε ποτέ μαζί με άλλους


Η υπόθεση του θανάτου του 38χρονου Πακιστανού στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα παίρνει νέα τροπή, καθώς έρχονται στο φως πληροφορίες που αμφισβητούν την αρχική εκδοχή των γεγονότων. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο διοικητής του τμήματος παραδέχθηκε ότι ο άτυχος άνδρας δεν κρατήθηκε ποτέ μαζί με άλλους, διαψεύδοντας ουσιαστικά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναφερόταν σε συμπλοκή με συγκρατούμενούς του.

Η αρχική ανακοίνωση της Αστυνομίας υποστήριζε ότι «κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος». Ωστόσο, η παραδοχή του διοικητή καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι ο 38χρονος Πακιστανός έπεσε θύμα βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, ενώ οι δικηγόροι του ζητούν διαφάνεια και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε νέα ανακοίνωση, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο περιστατικό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι η αστυνομία ενήργησε από την πρώτη στιγμή με διαφάνεια, σχηματίζοντας δικογραφία και ενημερώνοντας τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Επιπλέον, η έρευνα για το περιστατικό έχει διαβιβαστεί στον Συνήγορο του Πολίτη για να διασφαλιστεί η πλήρης και αμερόληπτη διερεύνηση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το περιστατικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για την κατάσταση στα κρατητήρια της χώρας και τη μεταχείριση των κρατουμένων. Το θέμα της διαφάνειας και της λογοδοσίας της αστυνομίας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι αρχές καλούνται να απαντήσουν σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 38χρονου.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου μέσα σε αστυνομικό τμήμα εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων και τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών. Οι εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς η κοινή γνώμη και οι εμπλεκόμενες αρχές ζητούν διαφάνεια και δικαιοσύνη για τον θάνατο του άτυχου άνδρα.

«Έφερε χειροπέδες κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού - Δεν τον άφησαν να πάρει τηλέφωνο»

Ο βασανισμός του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τονίζει η δικηγόρος της οικογένειας του Μοχάμεντ, με την ίδια να επισημαίνει ότι τα σημάδια στο σώμα του «αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες».

Όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του, τον αναζητούσαν από τις 13 Σεπτεμβρίου, με την δικηγόρο της οικογένειας να λέει ότι δεν τον άφηναν να πάρει τηλέφωνο. «Αν ο Καμράν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο, θα με είχε καλέσει. Δεν τον άφησαν. Αν τον άφηναν, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά στη LiFO η Μαρία Σφέτσου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνώριζε την οικογένεια καιρό και ότι δίσταζαν να δημοσιοποιήσουν την υπόθεση, γιατί φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. «Είναι πελάτες μου, είμαι ο οικογενειακός τους δικηγόρος. Θα μπορούσε να με είχε καλέσει ακόμη και στις τρεις το πρωί χωρίς κανέναν δισταγμό. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτή την κακοποίηση. Δεν τον άφησαν (..) Ήρθε ο αδελφός του στο σπίτι μου και μου έλεγε να μην πω τίποτα, γιατί η οικογένεια φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. Τότε τους είπα ότι αστυνομία πρέπει να φοβάται εσάς και όχι εσείς την αστυνομία» συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο μοναδικό μέρος του ΑΤ που δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, η Μαρία Σφέτσου, είπε ότι πράγματι, η σορός του βρέθηκε εκτός καμερών και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια, μιλώντας με την αστυνομία, η οποία υπενθυμίζεται ότι στην γεμάτη κενά ανακοίνωσή της για τον θάνατό του ανέφερε ότι «μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του τμήματος σε αυτή την αίθουσα, επειδή εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του».

«Εγώ η ίδια πήρα τη Δευτέρα το πρωί την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε ότι τον βρήκε νεκρό στις 07:30 το πρωί. Τη ρώτησα "πώς τον βρήκατε νεκρό και γιατί όλη τη νύχτα δεν παρακολουθούσατε τις οθόνες σας από τις κάμερες;". Αμέσως μετά, όμως, μου διευκρίνισε ότι δεν ήταν στο κρατητήριο αλλά σε μια άλλη αίθουσα την οποία γνωρίζω από προσωπική μου επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για τη μοναδική αίθουσα του τμήματος που δεν έχει κάμερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

«Μήπως αυτό αφήνει και αιχμή ότι τον χτύπησαν οι συγκρατούμενοί του και όχι η αστυνομία; Εάν υπάρχει τέτοια αιχμή, γιατί ευθέως δεν μπορούν να πουν κάτι τέτοιο, αυτή είναι έωλη, γιατί δεν μπορεί να χτυπήθηκε από άλλους μέσα στο τμήμα χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία» ανέφερε η δικηγόρος, διερωτώμενη αν η επισήμανση αυτή έχει άλλη σκοπιμότητα.

Η δικηγόρος της οικογένειας υποστηρίζει μετ' επιτάσεως ότι ο θάνατος του Καμράν Ασίκ «προκύπτει ότι είναι από βασανισμό και θας πω γιατί. Αλλά πριν πάμε σ' αυτό το αποδεικτικό ζήτημα, υπάρχει ένα άλλο κακούργημα το οποίο προηγείται και δεν είναι αμφιλεγόμενο, το ότι υπέστη βασανιστήρια. Το γεγονός αυτό, αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τον θάνατο, είναι ένα έγκλημα που ήδη έχει διαπραχθεί. Και μετά θα ψάξουμε αν το έγκλημα αυτό οδηγεί σε ένα δεύτερο, που είναι η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Η δικηγόρος υπογραμμίζει ότι ο βασανισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καταδεικνύεται, όπως λέει, «από τους χρόνους κράτησης, τον κρατούσαν συνέχεια σε αστυνομικά τμήματα, και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις θα φανεί ο χρόνος, η παλαιότητα των χτυπημάτων». Για τη δικηγόρο το στοιχείο που αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη «είναι οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί στα χέρια του στο σημείο που είναι οι χειροπέδες. Δεν μπορεί να έχει αυτά τα χτυπήματα από άλλο ξυλοδαρμό, έξω από την αστυνομία. Τα σημάδια αυτά αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες. Εκτός αν στους καβγάδες οι ιδιώτες φοράνε χειροπέδες. Το χτυπούσαν, τον έσερναν. Άνθρωποι που έχουν βασανιστεί λένε ότι οι χειροπέδες κάνουν τέτοια σημάδια από το σύρσιμο» επισήμανε.

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «προς το παρόν, έχουμε μια βεβαιότητα από την ιατροδικαστική έκθεση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν άρρωστος. Δεν υπήρχε παθολογικό αίτιο κάποιας ασθένειας που θα τον οδηγούσε στον θάνατο. Είχε υγιέστατα όργανα, υγιέστατη καρδιά. Από εκεί και πέρα, όπως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, οι στρεσογόνες αυτές συνθήκες του βασανισμού μπορεί να του δημιούργησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο όμως, για να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, πρέπει να προηγηθούν μακροσκοπικές εξετάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχει γίνει και θα αργήσουν».

Όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα και τα έγγραφα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, τα οποία σύμφωνα με την οικογένειά του δεν έχουν βρεθεί, με την αστυνομία να λέει ότι ο ίδιος «δεν έφερε κανένα έγγραφο ταυτοποίησης» η δικηγόρος επισημαίνει ότι «προφανώς έχουν εξαφανιστεί τα χαρτιά του. Είπαν ότι δεν βρήκαν χαρτιά. Μα είναι δυνατό; Είναι νόμιμος από το 2017. Δεν έβγαινε ποτέ χωρίς τα χαρτιά του και τα δύο κινητά του τηλέφωνα».
Μαζική πορεία για τον θάνατο του 37χρονου

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην κινητοποίηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρέθηκε νεκρός ο μετανάστης με καταγωγή από το Πακιστάν Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, φέροντας σημάδια άγριου ξυλοδαρμού.


Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι το αστυνομικό τμήμα, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, ζητώντας με μια φωνή να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ» αναγραφόταν στα πανό των συγκεντρωμένων, με συνθήματα όπως «ΕΛΑΣ Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών» - «Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, φταίει η κυβέρνηση και η εργοδοσία» - «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού την πάλη θα τη σπάσει», να δίνουν τον παλμό στην κινητοποίηση.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο