Λίβανος: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές
Για τρίτη μέρα το Ισραήλ σφυροκόπησε στον νότιο Λίβανο με μαχητικά αεροσκάφη με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για νέες εκρήξεις βομβητών και φορητών ασυρμάτων που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ με ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων (IDF) ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ.
Οι εκρήξεις έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες, με τουλάχιστον 14 νεκρούς και πάνω από 450 τραυματίες.
«Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στη ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Πάντως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νότιων προαστίων της Βηρυτού και της Κοιλάδας Μπεκάα. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έχει κινητοποιηθεί με 30 ασθενοφόρα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τραυματιών.
Η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις αυτές ως «κήρυξη πολέμου» και έχει προειδοποιήσει για αντίποινα. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση στη περιοχή.
Νωρίτερα χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, κατηγόρησε το Τέλ Αβίβ πως χτύπησε αθώους πολίτες και παιδιά, και προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη, με δίκαιη τιμωρία.
«Δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» στα σπίτια τους, είπε εξάλλου ο Νασράλα απευθυνόμενος στους ισραηλινούς ηγέτες. «Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», επέμεινε.
Η Χαμάς εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της για την υποστήριξη.
Από χθες το πρωί, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 17 επιθέσεις εναντίον 14 ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δυο μέλη του «έπεσαν στη μάχη» στον βορρά.
Σύμφωνα με το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI, «εχθρικό drone» πέταξε χθες σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου κι ενεργοποίησε μεγάφωνα για τη μετάδοση μηνυμάτων εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολά Νασράλα, κατηγορώντας τον πως προκαλεί «απόλυτη καταστροφή».
Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά την Τρίτη, ιδίως στη Βηρυτό, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Μια ημέρα αργότερα, δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά σε ασυρμάτους, σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, αυξάνοντας σε 37 νεκρούς και 2.931 τραυματίες τον απολογισμό των θυμάτων του διημέρου.
Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε χθες πως παρατείνει ως το τέλος του έτους την αναστολή των πτήσεών της από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ. Η American Airlines είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Τελ Αβίβ ως τα τέλη του Μαρτίου του 2025, η United Airlines επ’ αόριστον.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό.
Από την πλευρά της η Qatar Airways ανακοίνωσε με άμεση ισχύ πως απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Βηρυτό να μεταφέρουν βομβητές και ασυρμάτους.
Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ είπε προχθές πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μεταφέρεται «στον βορρά».
Ως τώρα οι επίσημα διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», είπε ο κ. Γκάλαντ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας της Χεζμπολά, οι συσκευές επικοινωνίας, τόσο οι βομβητές όσο και οι ασύρματοι, είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων» για να εκραγούν.
Προκαταρκτική έρευνα των λιβανικών αρχών έδειξε πως οι συσκευές αυτές παγιδεύτηκαν με εκρηκτικές ύλες προτού μπουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας του Λιβάνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που περιήλθε χθες σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανακοίνωσε πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Η Τουρκία κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο στον Λίβανο», ενώ η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία και κάλεσαν να αποφευχθεί «κλιμάκωση».
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως «μπορεί να επιτευχθεί» διπλωματική λύση στη σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολά και αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή», είπε χθες η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε διαπιστευμένους συντάκτες στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του χθες το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με βίντεο απευθείας στους «φίλους του» πολίτες του Λιβάνου για να τονίζει πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».
Ταυτόχρονα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βυθισμένη σε ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σφυροκοπήματος.
Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 350ή ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.