Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα τιμολόγια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα - Ανακοινώνονται μικρότερες επιδοτήσεις


Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και αυτό το μήνα τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όχι μόνο διατηρούνται οι μεγάλες ανατιμήσεις του Αυγούστου, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και νέες αυξήσεις, επιβαρύνοντας περαιτέρω νοικοκυριά και μικρομεσαίους.

Έτσι σύμφωνα με τη λίστα της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) στο «πράσινο»-ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται η πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, επί 15 τιμολογίων (για τη βασική και για υψηλότερη κατανάλωση) η μέση τιμή (ονομαστική, χωρίς επιδότηση) του μήνα ξεπερνά τα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έχοντας αυξηθεί κατά 56% από το Μάιο (αντίστοιχη τιμή στα 10,99 λεπτά). Οι τιμές στο πανάκριβο, θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση ΝΔ, ειδικό τιμολόγιο εκκινούν από τα 15,833 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν έως 19,95 λεπτά.

Το Σεπτέμβριο καταγράφονται και ορισμένες αυξήσεις, έναντι του Αυγούστου, σε πέντε περιπτώσεις από 1,09% έως 8,86%. Παράλληλα εμφανίζονται και μειώσεις που σε τρεις περιπτώσεις φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακές: 43,3%, 21,6% και 17,66%. 

Ωστόσο και τα τρία αυτά τιμολόγια ισάριθμων εταιρειών είχαν ανακοινωθεί τον Αύγουστο με εξωφρενικές αυξήσεις και τιμές κιλοβατώρας (προ επιδότησης), που διαμορφώνονταν στα 27,918 λεπτά, 24,365 λεπτά και στα 19,439 λεπτά, αντίστοιχα. Στα δε τιμολόγια που παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου ήδη είχαν “περάσει” αυξήσεις κοντά στο 10% και ακόμη μεγαλύτερες το προηγούμενο διάστημα.

Αυτά περί της θυσίας των παρόχων και ιδίως καθετοποιημένων (παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος), που υποτίθεται ότι σήκωσαν το βάρος των ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με σημαντικές αυξήσεις τιμών, όταν τον Μάιο η μέση κιλοβατώρα στο «πράσινο» διαμορφωνόταν κοντά στα 11 λεπτά. Οι αυξήσεις έφτασαν τον Αύγουστο έως 36%, ενώ είχαν προηγηθεί ανατιμήσεις έως 38,76% τον Ιούλιο και έως 70% τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο τιμολόγιο της κρατούσας ΔΕΗ που συνιστά “μπούσουλα” για την αγορά, ανακοινώθηκε κατά τι μειωμένο (-2,75%) για τη βασική κατανάλωση, ενώ ελαφρώς αυξημένο (+1,09%) είναι για την υψηλότερη κατανάλωση (για την οποία δεν προβλέπεται επιδότηση). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μικρή μείωση για τη βασική κατανάλωση (έως 500 κιλοβατώρες) προκύπτει αποκλειστικά από την αλλαγή ενός συντελεστή της ρήτρας (αύξηση του άνω ορίου της περιοχής εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός σε 0,125 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,095 ευρώ/κιλοβατώρα το πρώτο οκτάμηνο του έτους), καθώς για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο 2024 δεν προβλέπεται καμία απολύτως έκπτωση (0%), ενώ το προηγούμενο διάστημα οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 10% έως 53%.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΥΠΕΝ, νέες μικρές επιδοτήσεις για το Σεπτέμβριο που όπως διαρρέεται θα είναι χαμηλότερες από εκείνες του προηγούμενου μήνα (1,6 λεπτά/κιλοβατώρα).

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια χέρι-χέρι

Πάντως ο Σεπτέμβριος μπήκε μάλλον «επιθετικά» στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς χθες η μέση τιμή εκτινάχθηκε στα 215,29 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ σήμερα έπεσε στα 186,15 ευρώ. 

Ωστόσο, και πάλι στα μέγιστα επίπεδα ημέρας σημειώνονται ακραία υψηλές τιμές που έφτασαν στα 780,16 ευρώ και στα 911 ευρώ/μεγαβατώρα, χθες και σήμερα, αντίστοιχα.

Αυτές οι απίθανες τιμές καταγράφονται ...κατ' εξακολούθηση πλέον στις 8 το βράδυ, ώρα με αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που παραπέμπει σε υψηλότατες προσφορές συμμετεχόντων παραγωγών και όχι αποκλειστικά σε εξωγενείς συγκυρίες, όπως διατείνεται η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη