Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροπληξία στη ΝΔ - Έκρηξη τιμών και χάος με τα αναδρομικά χαράτσια στις επιχειρήσεις


Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς η εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προϊδεάζει για νέες, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου, στον απόηχο του χάους που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος εκ των υστέρων καλείται να επιστρέψει τεράστια, αθροιστικά, ποσά από επιδοτήσεις της προηγούμενης διετίας καθώς και από μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.

Στο μέτωπο των χονδρεμπορικών τιμών η κατάσταση τον Ιούλιο έχει ξεφύγει ξεπερνώντας ακόμα και τα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα την τελευταία εβδομάδα.

Σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται στα 176,33 ευρώ/μεγαβατώρα από 191,13 ευρώ χθες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η μέγιστη σημερινή τιμή θα αγγίξει τα 650 ευρώ στις 9 το βράδυ, όταν το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής θα έχει περισσότερο αέριο, αν και θα υπάρχουν ακόμα αρκετές ΑΠΕ αλλά και “νερά” (υδροηλεκτρικά), τα οποία μάλιστα θα βρεθούν την ώρα εκείνη στην αιχμή τους.

Αν και απομένουν ακόμη δύο εβδομάδες για το κλείσιμο του μήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχει δείξει ήδη «τα δόντια» του με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται στα 131,46 ευρώ/μεγαβατώρα (1-16/7). Σε αυτό το επίπεδο η χονδρεμπορική είναι αυξημένη κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο, κατά 62% έναντι του Μαΐου και κατά 118% συγκριτικά με το ύψος των τιμών του Απριλίου.

Η μετακύλιση των αυξήσεων αυτών στα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβαρύνσεις που θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού.


Την ίδια στιγμή η κατανάλωση αυξάνεται καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας μεσούσης της τουριστικής σεζόν, δημιουργεί έκρηξη και στη ζήτηση για κλιματισμό/ψύξη, κάτι που αναμένεται να φέρει νέα αδιέξοδα για τα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με τη γενικότερη ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης.

Στον αέρα οι επιχειρήσεις με τις ξαφνικές επιστροφές

Παράλληλα, μπάχαλο έχει δημιουργηθεί με την κυβερνητική απόφαση (ΚΥΑ που πέρασε «στα ψιλά» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές), η οποία υποχρεώνει αίφνης επιχειρήσεις, μικρομεσαίους και κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις κρατικές -κατά τα άλλα- επιδοτήσεις που έλαβαν, ως στήριξη, για καταναλώσεις ρεύματος την περίοδο 2022-2023, καθώς οι αρμόδιοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων ότι δεν καλύπτονται οι σχετικές δαπάνες από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν τα «ραβασάκια» (έκτακτους λογαριασμούς) που κατέφτασαν στα τέλη Ιουνίου (29-30/6) με υπέρμετρες χρεώσεις-επιστροφές, οι οποίες έρχονται μάλιστα να προστεθούν στα ήδη αυξημένα τιμολόγια Ιουνίου – Ιουλίου.

Σα να μην έφτανε αυτό ένα ακόμη αναδρομικό χαράτσι βρίσκεται καθ' οδόν και αφορά στην εκκαθάριση-επιστροφή περισσότερων από 100 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς εντέλει δεν δικαιούνται έκπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που έλαβαν για τα έτη 2019-2020, αλλά και για τα έτη 2021, 2022, 2023, καταστρατηγώντας την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν.

Μετά το νέο φιάσκο που αφορά σε επιχειρήσεις, μικρομεσαίους και αγρότες και καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος χτυπούν «κόκκινο» προμηνύοντας νέες, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια Αυγούστου, σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τα σενάρια να μιλούν μέχρι και για αναβίωση επιδοτήσεων στα νοικοκυριά, ιδίως στο προβεβλημένο «πόνημα» της κυβέρνησης, ήτοι στο πανάκριβο, «πράσινο» -ειδικό τιμολόγιο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη