ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία αποφασίζει το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι καταστατικό το Συνέδριο



Συνεδριάζει στις 16:00 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου (θα διαρκέσει μόνο μία μέρα), η οποία θα εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εβδομάδων που θα οδηγήσει στις εσωκομματικές εκλογές.

Στην Πολιτική Γραμματεία της 10ης Σεπτεμβρίου είχε αποφασιστεί πως το Όργανο θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει το έκτακτο Συνέδριο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου, με συνέδρους που θα έχουν εκλεγεί από τις 20 Οκτώβρη.

Επίσης, αποφασίστηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη μαζί με εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος να γίνει μια εβδομάδα μετά, στη 1 Δεκέμβρη.

Την Κυριακή ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Πρότεινε Συνέδριο ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου και εκλογή προέδρου και Κεντρικής επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου, και αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, να γίνει μία εβδομάδα μετά.

Η επόμενη μέρα

Στο έκτακτο Συνέδριο όπου θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες, αναμένεται να γίνει διάλογος για την πολιτική πορεία του κόμματος. Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν το όραμα και το πολιτικό τους σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Το ενδεχόμενο να απορρίψει το συνέδριο τη μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη φαντάζει απίθανο σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία έχουν φάει τις διαδικασίες με το κουτάλι. «Δεν θα τεθεί καν τέτοιο θέμα» λένε χαρακτηριστικά, παρότι οι υποστηρικτές Κασσελάκη θα το επιθυμούσαν και πιθανόν να το επιδιώξουν.

Καταστατικό Συνέδριο;

Είναι ανοιχτό το σενάριο το Συνέδριο να είναι Καταστατικό. Δηλαδή να αλλάξει όλο ή μέρος του καταστατικού του κόμματος, με βάση βεβαίως την εισήγηση που έχει κάνει προ ολίγων ημερών η Επιτροπή Καταστατικού με την απόφαση να λαμβάνεται σήμερα το απόγευμα.

Πάντως, το ενδεχόμενο να μπουν κριτήρια στους υποψήφιους προέδρους ακούστηκε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να αποτραπεί μια νέα υποψηφιότητα Κασσελάκη με την αιτιολογία ότι είναι έκπτωτος ή να αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου μέσω Συνεδρίου αντί εκλογής από τη βάση διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλους.

Επίσης, πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως να έχουν συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή από τη βάση, όπως συνέβη δηλαδή και στο ΠΑΣΟΚ.

Προβάδισμα Κασσελάκη

Προβάδισμα έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώνει η πρώτη δημοσκόπηση της της ALCO για λογαριασμό του ALPHA που αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» το προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη είναι αδιαμφισβήτητο μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, με το 31% να τον επιλέγουν πρώτο.



Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 9%, ο Νίκος Παππάς με 7%, ο Παύλος Πολάκης με 6%, η Όλγα Γεροβασίλη με 4%. Μόλις το 1% των προτιμήσεων συγκεντρώνουν ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ωστόσο, «κανένας» απάντησε αυθόρμητα το 7% και δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος το 17%.

Στο ίδιο ερώτημα το σύνολο του εκλογικού σώματος επιλέγει πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 11%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί δεύτερος σε «απόσταση αναπνοής» με 10%.



Στην ερώτηση αν είναι σωστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το 49% του συνόλου των ψηφοφόρων την θεωρεί σωστή, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 45% να την θεωρεί σωστή και το 45% να την θεωρεί λανθασμένη.


Πρόθεση ψήφου

Η Ν.Δ. είναι πρώτη με 23,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,2% με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην τέταρτη θέση με ποσοστό 9,1%.

Ενισχυμένη είναι η Ελληνική Λύση, που είναι πλέον δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, με 9,4% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Άνοδο εμφανίζει και η Φωνή Λογικής, που ξεπερνά οριακά την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη