Εργατικά ατυχήματα: 67χρονος έμεινε ανάπηρος αλλά ο εργοδότης έπεσε στα μαλακά
Με μόλις τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή τιμωρήθηκε ένας εργοδότης για εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στην επιχείρησή του και οδήγησε έναν 67χρονο σε πλήρη, μόνιμη, ολική ανικανότητα για εργασία.
Η υπόθεση αναδεικνύει ταυτόχρονα τις εξαιρετικά προβληματικές συνθήκες που οδηγούν υπερήλικα άτομα να εργάζονται στη χώρα μας, ενώ η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τον αυξημένο αριθμό των απασχολούμενων συνταξιούχων.
Το εν λόγω εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι, σε μια εταιρεία logistics στην Αθήνα με θύμα τον 67χρονο τότε Μ.Β και τελεσιδίκησε πρόσφατα.
Όλα συνέβησαν ένα μεσημέρι, όταν ο εργαζόμενος πάρκαρε ένα φορτηγάκι μπροστά σε μια τεράστια πόρτα πλάτους 8 μέτρων, κατέβηκε φορτωμένος με πακέτα, επιστολές και τιμολόγια και πήγαινε να τα αφήσει στο γραφείο.
Η διαφορά στο φως που επικρατούσε έξω σε σχέση με τον πολύ χαμηλό φωτισμό εντός του κτηρίου ήταν τεράστια. Είχαν αφήσει δε ένα ανυψωτικό μηχάνημα που υποτίθεται πως προοριζόταν για επισκευή πάνω σε μια παλέτα, με τις «πιρούνες» μήκους 8 μέτρων περίπου μισό μέτρο σηκωμένες.
Το αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να παραπατήσει, να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του σε μια τσιμεντένια κολόνα. Ήταν για έξι μήνες σε κώμα και πλέον έχει παραπληγία, λαμβάνει αναπηρική σύνταξη, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Δικαστικός γολγοθάς
Για την υπόθεση υπήρξε αγωγή από την πλευρά του θύματος και κατατέθηκαν μηνύσεις, και από το θύμα και από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, που δικάστηκαν μαζί. Επίσης, έγινε μήνυση αυτεπαγγέλτως από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία διαπίστωσε ότι είχε παραβιαστεί η εργατική νομοθεσία.
Οπως περιγράφει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Αναστάσιος Παπαγγέλου, συνήγορος του εργαζόμενου, στην εκδίκαση της αγωγής στο πρωτοδικείο ορίστηκε αποζημίωση προς το θύμα ύψους 50.000 ευρώ. Κατά της απόφασης προσέφυγε ο εργοδότης και στο εφετείο η αποζημίωση μειώθηκε στις 35.000 ευρώ, καθώς αναγνωρίστηκε μια μικρή συνυπαιτιότητα του θύματος.
Μολονότι η απόφαση του εφετείου ορίστηκε ως άμεσα εκτελεστή, ακολούθησαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος, προσκόμματα από την πλευρά του εργοδότη, που έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να εξαπατήσει τον εργαζόμενο καλώντας τον να υπογράψει χαρτί όπου παραδέχεται ότι δεν υπήρχε ευθύνη της εταιρείας για το ατύχημα και ότι παραιτείται των τόκων της αποζημίωσης. Έπειτα από εξώδικα και την κινητοποίηση της αστυνομίας για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης, δόθηκε η αποζημίωση στο θύμα.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, όπου ο επιχειρηματίας στο όνομα του οποίου λειτουργεί η επιχείρηση ήταν κατηγορούμενος για εργατικό ατύχημα με βαριά σωματική βλάβη, το πρώτο δικαστήριο τον καταδίκασε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση με αναστολή λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ηλικιωμένος.
Κατά τη διαδικασία εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του εργοδότη ένας εργαζόμενος ο οποίος προσπάθησε να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη για το ατύχημα.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήταν ταυτόχρονα και υπεύθυνος τεχνικός ασφαλείας, τον καταδίκασε σε ενάμιση χρόνο και άσκησε επιπλέον δίωξη στον μάρτυρα. Εν συνεχεία η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο, όπου η επιχείρηση υποστήριξε ψευδώς πως ακόμη καταβάλλει μισθούς προς τον εργαζόμενο, τον οποίο δεν έχει απολύσει.
Δεν ήταν σε θέση όμως να παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, παρά μόνο την καταβολή των δώρων που εμφανίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν το δικαστήριο, που τον έκρινε ένοχο. Ωστόσο, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν μόλις τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του κατηγορούμενου και την κατάσταση της υγείας του.
Τέσσερις μήνες ακόμα και για δυστύχημα
«Στο ελληνικό δικαιικό σύστημα του 2024 η εξ αμελείας πρόκληση βλάβης ή θανάτωση ενός αδέσποτου ζώου τιμωρείται με κάθειρξη ή φυλάκιση πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Η μόνιμη αναπηρία ή και ο θάνατος ενός εργαζομένου τιμωρείται με τέσσερις μήνες ή ενάμιση χρόνο φυλάκιση με αναστολή και αποζημίωση από 30.000 έως 200.000 ευρώ» είναι το δηκτικό σχόλιο του Αν. Παπαγγέλλου, συνήγορου του θύματος για την επιβληθείσα ποινή.
Παράλληλα αναφέρει ότι η υπόθεση «είναι μια πολύ καλή απάντηση στους ισχυρισμούς της πρώην υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου πως δήθεν οι υπερήλικες στην Ελλάδα ευχαριστούνται και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τη μόνιμη αναπηρία ή τον θάνατό τους».
Το εν λόγω εργατικό ατύχημα είναι ενδεικτικό των συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσοι και τόσοι ηλικιωμένοι στη χώρα μας οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες διαβίωσης και αναγκάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους να εργάζονται.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πανηγυρίζει για τον αριθμό των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται και εγγράφονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αντί να εξετάσει τις αιτίες που οδηγούν στο λυπηρό αυτό φαινόμενο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.