Στα Παρασκήνια: Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ότι δεν κατάλαβε την επίθεση Μητσοτάκη στον Σαμαρά* Σε ρόλο πυροσβέστη ο Νικητας Κακλαμάνης* Η απαισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου και η ''Βελουδινη διάσπαση'' που δεν έγινε ποτέ

Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ότι δεν κατάλαβε την επίθεση Μητσοτάκη στον Σαμαρά
Μου είπαν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε ως ο μοναδικός πολίτης σε αυτή τη χώρα που δεν κατάλαβε την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής. Ή μάλλον, ο υπουργός Υγείας κάνει πως δεν κατάλαβε, προσπαθώντας να αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για τον πανικό που έχει προκληθεί στη Νέα Δημοκρατία λόγω της μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη-Σαμαρά, ειδικά σε τόσο κρίσιμο θέμα όπως τα ελληνοτουρκικά.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για το πώς ερμήνευσε την αναφορά του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά, ο Γεωργιάδης έκανε τον ανήξερο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. «Δεν έκανε αναφορά στον κ. Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης», απάντησε, την ώρα που οι δημοσιογράφοι του έδειχναν πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ανέφεραν ξεκάθαρα την ένταση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς.

Όταν τον ρώτησαν γιατί αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς, εφόσον ο «χαριεντισμός» δεν ήταν στοχευμένος προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε διπλωματικά: «Σχολίασαν κάτι κύκλοι Σαμαρά, δεν ξέρω τι κύκλοι». Προφανώς, η διάθεση του υπουργού Υγείας να αποφύγει την αναγνώριση του θέματος ήταν τόσο ισχυρή που απέδωσε την αντίδραση του Σαμαρά σε... απροσδιόριστους κύκλους.

Κλείνοντας το θέμα, ο Γεωργιάδης υποστήριξε: «Αν με ρωτάτε, έχει πραγματικό ζήτημα η ΝΔ; Δεν έχει. Γιατί παραπολιτικά δεν μπορώ να σχολιάσω». Το σχόλιό του ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια να υποβαθμίσει το ρήγμα και να περάσει το μήνυμα ότι όλα είναι καλά στο εσωτερικό του κόμματος – παρότι όλοι κατανοούν πως η σύγκρουση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο θέλει να αφήσει να φανεί.
Σε ρόλο πυροσβέστη ο Νικητας Κακλαμάνης
Μου είπαν επίσης,ότι, ο Νικήτας Κακλαμάνης, βλέποντας την ανοιχτή πλέον σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε πρωτοβουλία για να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Ο έμπειρος βουλευτής, που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει τηλέφωνο τον πρώην αρχηγό και να επιδιώξουν μια λύση με προσωπική συνάντηση.

Σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής, ο Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην «κακή χημεία» που, όπως είπε, χαρακτηρίζει τις σχέσεις του Μητσοτάκη και του Σαμαρά. «Δεν λύνονται οι διαφορές δημόσια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπαράθεση δεν προέρχεται τόσο από ουσιαστικές πολιτικές διαφορές όσο από μια ασυμβατότητα στις προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών.

«Οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις δεν επιλύονται με ανακοινώσεις των γραφείων Τύπων ένθεν και εκείθεν», είπε χαρακτηριστικά. «Σηκώνεις το τηλέφωνο, λες ένα ‘να σε δω, θέλω να συζητήσουμε’, τα συζητάς και βρίσκεις λύση. Συνήθως αυτός που βρίσκεται στη νούμερο ένα θέση είναι που παίρνει την πρωτοβουλία». Ο Κακλαμάνης έδειξε έτσι με σαφήνεια ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να κάνει το πρώτο βήμα.

Η παρέμβασή του δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εσωκομματικής ηρεμίας και ενότητας. Μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης, η συμβουλή του Κακλαμάνη μοιάζει με μια υπενθύμιση ότι οι ανοιχτές συγκρούσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες, ειδικά όταν διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα και ισορροπίες.
Η απαισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου και η ''Βελουδινη διάσπαση'' που δεν έγινε ποτέ
Για να γνωρίζετε, στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα απ’ όσο δείχνουν, με πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξα για το μέλλον. Οι πληροφορίες λένε ότι αν το επερχόμενο συνέδριο δεν καταφέρει να άρει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αποκλείεται να δούμε μια διάσπαση σε ζωντανή σύνδεση, καθώς οι εντάσεις βρίσκονται σε σημείο βρασμού.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει τον Κασσελάκη δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στο κόμμα, με μια μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του να αισθάνονται ότι αποκόπτονται από το κέντρο λήψης αποφάσεων. Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι βλέπουν στον Κασσελάκη μια ελπίδα ανανέωσης και μια φωνή που μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, τα παραδοσιακά στελέχη που ανησυχούν ότι ο προσανατολισμός αυτός απομακρύνει το κόμμα από τις ρίζες του.

Η πίεση στο κόμμα εντείνεται, καθώς ο Κασσελάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει σιωπηλά και πολλοί από τους υποστηρικτές του οργανώνονται για να ανατρέψουν την απόφαση στο συνέδριο. Αν το συνέδριο δεν καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα, τα σενάρια για διάσπαση μοιάζουν όλο και πιο πιθανά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», λέει πηγή κοντά στην ηγεσία του κόμματος, «και μια ενδεχόμενη διάσπαση θα ήταν ιστορική αλλά και καταστροφική».

Από την πλευρά των αντιπάλων του Κασσελάκη, ωστόσο, επικρατεί μια αίσθηση ότι πρέπει να διατηρηθεί η κομματική γραμμή πάση θυσία. Θεωρούν ότι το κόμμα δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο γύρο εσωτερικών συγκρούσεων σε τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ορισμένοι μάλιστα φοβούνται ότι αν δοθεί χώρος στον Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε κάτι αγνώριστο.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, με πολλούς να κρατούν την ανάσα τους για το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στο συνέδριο. Οι διαφορές όμως μοιάζουν τόσο βαθιές, που αρκετοί αναρωτιούνται αν υπάρχει πλέον τρόπος να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Άλλωστε σας είχα μεταφέρει προ ημερών ότι στις 5 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παυσανίας Παπαγεωργίου συνάντησε τρία στελέχη από το στρατόπεδο Κασσελάκη και πρότεινε να ανέβουν στο roof garden του ξενοδοχείου.

Οι τρεις – δύο άνδρες και μία γυναίκα – δέχθηκαν κυρίως από περιέργεια και ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο. Εκεί, ο Παπαγεωργίου, που πλέον είναι εκπρόσωπος Τύπου και «ειδικός απεσταλμένος» των «87», έκανε μια μάλλον αναπάντεχη πρόταση: μια «βελούδινη διάσπαση».

Η ιδέα του ήταν απλή: να αποχωρήσουν ομαλά οι κασσελακικοί από το κόμμα, για να τερματιστούν οι εσωκομματικές εντάσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, ζημιώνουν το κόμμα υποστηρίζοντας  ότι και οι δύο πλευρές θα γλιτώσουν μια αμοιβαία φθορά που μόνο ζημιά μπορεί να φέρει.

Ωστόσο, η πρόταση αντιμετωπίστηκε με ειρωνικό ύφος και κάποια αμηχανία από το στρατόπεδο του Κασσελάκη, καθώς τέτοιες ιδέες σπάνια θεωρούνται σοβαρές. Αναρωτιούνται πολλοί αν οι κινήσεις των «87» έχουν όντως τη βαρύτητα που απαιτείται για να προκύψει κάτι ουσιαστικό.

Το θέμα, λοιπόν, κλείνει έτσι, με την πρόταση για «βελούδινη διάσπαση» να παραμένει ένα ακόμα κεφάλαιο της εσωκομματικής κόντρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Και καθώς το παρασκήνιο σιγοβράζει, οι εντάσεις δεν δείχνουν να καταλαγιάζουν σύντομα…

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο