ΝΔ: Στα «σκαριά» ερώτηση για την ακρίβεια - Οι «μουρμούρες» για τοποθετήσεις του Μητσοτάκη


Ασκήσεις συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. πραγματοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη δικαστική απόφαση που αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Επιπλέον επιχειρεί να κατευνάσει τον Αντώνη Σαμαρά θυμίζοντας την κυβερνητική παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που «οδήγησε σε μία απόφαση-σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες», όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ένοικοι του Μαξίμου θα επιχειρήσουν, μέσω της μιντιακής υπεροπλίας που κατέχουν, να κρατήσουν ψηλά αυτό το κεφάλαιο ώστε να επισκιαστεί η κρίση που διαπερνά το γαλάζιο στρατόπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. παραμένει προσηλωμένο στις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι ζυμώσεις στους κόλπους της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν έχουν κοπάσει παρά το μπλόκο του Μαξίμου στην κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ηδη βουλευτές της Ν.Δ. σχεδιάζουν μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν ερώτηση για την ακρίβεια, όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο «συνήθης ύποπτος» Γιώργος Βλάχος, που θα συνυπογράφει τη σχετική πρωτοβουλία.

Η πρόσφατη έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος που τεκμηριώνει τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των «ανήσυχων» μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η έκθεση επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι «μουρμούρες» στο γαλάζιο στρατόπεδο που προκάλεσαν ορισμένες τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Το σημείο που πυροδότησε τις ενστάσεις ήταν αυτό που ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα» και πως «είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών». 

Υπό αυτό το πρίσμα, από τα στελέχη που ομνύουν στον κοινωνικό προσανατολισμό της παράταξης στηλιτεύεται το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην ανάγκη επαναθέσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας υπό τη βαριά σκιά των αλλεπάλληλων εργατικών δυστυχημάτων.

Οι ίδιοι κύκλοι χτυπούν το καμπανάκι προς το Μαξίμου ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 20ής Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνεται το έδαφος ενίσχυσης της «κοινωνικής αντιπολίτευσης». Επιπλέον, τα μηνύματα που εισπράττουν οι βουλευτές για την έκρηξη του κόστους ζωής, κατά τις επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες, προκαλούν μια αφόρητα πιεστική κατάσταση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, εντούτοις, δείχνοντας να χαράσσει ήδη τις γραμμές άμυνάς του ενόψει της επερχόμενης κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, δήλωσε προχθές ότι οι παραγωγικές επενδύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα φέρει αύξηση στο εισόδημα των πολιτών. Στις γραμμές της Κ.Ο. δεν ηχούν πειστικά οι παραπάνω αναφορές από τη στιγμή που κερδίζει συνεχώς έδαφος το αίτημα για αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων.

Βουλευτής με καλή γνώση των οικονομικών θεμάτων ανέφερε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής με επικριτική διάθεση ότι «το 2024 αναμένεται να κλείσει με είσπραξη άνω των 25 δισ. ευρώ αποκλειστικά από τον ΦΠΑ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εισπραχθεί τόσο μεγάλο ποσό».

Σταθερά «κόκκινο πανί» για τη βαθιά Ν.Δ. παραμένει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Η δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να ανεβεί το όριο συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 διαβάστηκε αντίστροφα, ήτοι ότι σε βάθος τριετίας θα δρομολογηθούν επώδυνες αποφάσεις. 

«Με τι ατζέντα, λοιπόν, για τους συνταξιούχους θα πάμε στις εκλογές του 2027;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν στη Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα γαλάζιων βουλευτών καταρτίζει ερώτηση που θα απευθύνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με επίκεντρο την έλλειψη ασφάλειας. 

Η διαρροή μάλιστα σε μερίδα του Τύπου των προσωπικών δεδομένων για 554 αστυνομικούς που αποτελούν μέρος της νέας υπηρεσίας του αποκαλούμενου ελληνικού FBI έχει επιτείνει τους σχετικούς προβληματισμούς. Ίσως ενσωματωθεί και αυτό το σκέλος στο περιεχόμενο της ερώτησης.

Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο έχει τεθεί και η αιχμηρή ερώτηση που κατατέθηκε από τη Φωτεινή Αραμπατζή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα για τις νέες αρρυθμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει- κατέβαλε 87.887.557 ευρώ λιγότερα για τις άμεσες ενισχύσεις του 2023. 

Όπως σχολίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής έμπειροι κοινοβουλευτικοί, η συγκεκριμένη ερώτηση εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των «11» ή των «8» για τα κόκκινα δάνεια και την επέκταση της απαλλαγής χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη αντίστοιχα, όπως επίσης με την ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Τέλος, από την κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά τη σεναριολογία περί μετακίνησης των Θεόδωρου Σκυλακάκη ή Άκη Σκέρτσου στην κεφαλή της Τραπέζης της Ελλάδος σε περίπτωση που προταθεί από τον Κ. Μητσοτάκη ο Γιάννης Στουρνάρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι αυτές οι πληροφορίες διοχετεύονται από κομματικούς παράγοντες που έχουν αναπτύξει μέτωπο κατά των δύο υπουργών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο