ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπό στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν - Για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ΕΕ


Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών Αρχών βρίσκεται ήδη ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου (ΟΠΕΚΕΠΕ) που διαχειρίζεται τις ενωσιακές επιδοτήσεις των αγροτών μετά τη θέση του υπό επιτήρηση από την Κομισιόν, ενώ η ελληνική πλευρά στήνει (άλλη) μια επιτροπή για το σχέδιο δράσης που αφορά τη διαπίστευση του Οργανισμού.

Ειδικότερα, με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ συστήνεται επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου δράσης και την παρακολούθηση της εφαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Επιτροπής (DG AGRI) για την ανάγκη αναστολής της διαπίστευσης του Οργανισμού και την κατάρτιση σχετικού σχεδίου που θα διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Στην επιτροπή συμμετέχουν 11 μέλη, όπως επίσης εκ θέσεως ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν τη γενικότερη εποπτεία, ενώ το έργο της θα συνδράμει και εμπειρογνώμονας.

Έργο της επιτροπής είναι η αποκατάσταση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στην έκθεση του φορέα πιστοποίησης για το οικονομικό έτος 2023 σχετικά με την τήρηση των κριτηρίων διαπίστευσης, το οποίο θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρεται στην απόφαση, με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

Θυμίζουμε ότι η DG AGRI θεώρησε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε η αρμόδια Αρχή να θέσει επειγόντως υπό επιτήρηση τη διαπίστευση του Οργανισμού και να καταρτίσει ένα σχέδιο αποκατάστασης για τις διαπιστωθείσες ελλείψεις εντός προθεσμίας μέχρι 12 μηνών (με δυνατότητα παράτασης κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς).

Ήδη για την παρακολούθηση της αξιολόγησης και των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων έχουν γίνει δύο τεχνικές συναντήσεις μεταξύ DG AGRI και αρμόδιας Αρχής (στις 28 Μαΐου και στις 11 Ιουνίου) και πλέον η επόμενη εξέταση θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Τι να περιμένει κανείς από την πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα όταν για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ε.Ε. ο Οργανισμός Πληρωμών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ελέγχεται και φαίνεται ότι μπορεί να χάσει τη διαπίστευσή του για προβληματικές πληρωμές τα έτη 2020, 2021 και 2022, επισήμανε ο συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Σαρακιώτης, σχολιάζοντας τα θέματα της επικαιρότητας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΑΝΤ1.

Νομίζω ότι κυβέρνηση αυτή την περίοδο ήταν η Ν.Δ., πρόσθεσε με νόημα και υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον Οργανισμό που πληρώνει τις επιδοτήσεις των αγροτών, αναδεικνύοντας τη σημασία του.

Εξάλλου, αλαλούμ προκλήθηκε με την πρόσκληση για τη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες από 15/6/2024 έως 30/6/2024, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ενεργή σύμβαση πιστοποίησης βιολογικών, που δημοσιεύτηκε (13/6) επί υπουργίας του απελθέντος Λ. Αυγενάκη, σύμφωνα με την Ολ. Τελιγιορίδου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής. 

Μιλά για παρελκυστική διάταξη σχετικά με τα κριτήρια, με αποτέλεσμα όσοι είχαν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί καλλιεργητές να «αναγκαστούν» ουσιαστικά να διακόψουν τη σύμβαση από 13 Ιουνίου και να καταθέσουν νέα αίτηση μετατροπής σε βιολογικά από τις 16 Ιουνίου.

Αναφέρεται σε παραλογισμό που αφορά όσους αναγκάζονται να άρουν την πιστοποίηση για δύο ημέρες και όσους δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε στην άρση λόγω της τριετούς δέσμευσης που είναι σε ισχύ.

Όπως τονίζει, η πρόσκληση αυτή γίνεται και πάλι στο πλαίσιο του προχειρογραμμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και με τα κριτήρια που βάζει οδηγεί σε αναστάτωση εκείνους που είναι ήδη ενταγμένοι, ενώ διερωτάται: «Ποιον θέλησε να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη διάταξη;».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης