Κίνημα Δημοκρατίας: Πώς επιλέχθηκε το όνομα, πόσοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία – Οι 15 αρχές


Ξεκινά τη διαδρομή του στον εγχώριο πολιτικό στίβο το νεοσύστατο «Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του οποίου ανακοίνωσε το Σάββατο σε μαζική συγκέντρωση οπαδών του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Στέφανος Κασσελάκης.

Προηγήθηκε διαδικτυακή ψηφοφορία που «έτρεξε» το επιτελείο Κασσελάκη, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη και τους υποστηρικτές να ψηφίσουν και να επιλέξουν εκείνοι το όνομα του νέου πολιτικού φορέα.

Στην ψηφιακή ψηφοφορία πήραν μέρος 19.202 μέλη, το 70%, δηλαδή, των ήδη εγγεγραμμένων μελών, σύμφωνα με τα στοιχεία από το επιτελείο Κασσελάκη, με τις εγγραφές μελών να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Μετά από 15 ηλεκτρονικούς γύρους, μέσα από τα 15 ονόματα που είχαν τεθεί στην ηλεκτρονική επιλογή των μελών τις προηγούμενες ημέρες, ο κόσμος επέλεξε το «Κίνημα Δημοκρατίας» σε ποσοστό πολύ πάνω από το 50% απέναντι στο «Σύγχρονη Αριστερά» που έφτασε στον τελευταίο γύρο.

Η ψηφοφορία για το όνομα
Το σύστημα με το οποίο έγινε η ψηφοφορία ονομάζεται RCV (Ranked Choice Voting), δηλαδή Ψηφοφορία με Σειρά Προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν έως και τρεις επιλογές, με την πρώτη επιλογή να είναι αυτή που προτιμούν περισσότερο, μετα τη δεύτερη επιλογή που προτιμουν σε περιπτωση που η πρώτη δεν βγει κλπ. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η καταμέτρηση έγινε σε δευτερόλεπτα και ενημερώθηκε μόνο ο Στεφανος Κασσελάκης.

Εάν κάποια επιλογή συγκέντρωνε πάνω από το 50% των ψήφων, τότε η διαδικασία τελειώνει εκεί και έχουμε νικητή. Αν όχι, ξεκινούν οι γύροι αποκλεισμού ονομάτων. Σε κάθε γύρο, το όνομα που έχει τις λιγότερες ψήφους, αποκλείεται. Οι ψήφοι των ατόμων που είχαν αυτό το όνομα ως πρώτη επιλογή, μεταφέρονται αυτόματα στη δεύτερη επιλογή τους και εάν και η δεύτερη επιλογή φύγει, τότε στην τρίτη. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι κάποιο όνομα να συγκεντρώσει πάνω από 50% των ψήφων.

«Ο ψηφιακός κόσμος είναι το σύγχρονο μέσο για την ενίσχυση της δημοκρατίας, ώστε να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, την αποχή και την απαξίωση. Σε μία πρώτη πρακτική εφαρμογή των ιδεών μας για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, θέσαμε την επιλογή του ονόματος του κόμματός μας σε ψηφιακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας.Τα ίδια τα μέλη πρότειναν ονόματα. Ελεύθερα. Τα ίδια τα μέλη επέλεξαν, μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων, το όνομα του κόμματός μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και παρουσίασε το «Κίνημα Δημοκρατίας».
Οι 15 αρχές

  1. Συμμετοχική δημοκρατία. Η δημοκρατία χρειάζεται επανεκκίνηση. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμά μας όμως θα πρέπει να συμπεριλάβει μία λέξη συμμετοχή. Αξιοποιώντας την ψηφιακή εποχή, αυτό είναι το εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Οι αμεσοδημοκρατικές διατάξεις του συντάγματος πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Ο λαός θα πρέπει να αποφασίζει με δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα και σε τοπικό επίπεδο με τοπικά δημοψηφίσματα για ζητήματα της καθημερινότητας. Εισάγουμε στο κόμμα την πολιτική κινητικότητα για να ξεριζωθούν οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, οι πελατειακές σχέσεις και η οικογενειοκρατία. Το κόμμα που ιδρύουμε είναι κόμμα των μελών και των φίλων του, κινηματικό χωρίς διαχωρισμούς σε μέλη α και β κατηγορίας. Τα μέλη και οι φίλοι αποφασίζουν για τον πρόεδρό τους, τους υποψηφίους, νομοθετούν μέσω των βουλευτών. Διαχωρισμός εργαζομένων και μελών οργάνων.
  2. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία.
  3. Πατριωτισμός. Η εθνική ανεξαρτησία και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική γίνονται πυξίδα. Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στη Κύπρο. Καμία μυστική διπλωματία. Καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο καμία αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Προσφυγή στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια.
  4. Kοινωνική κινητικότητα. Το ελληνικό όνειρο. Στην Ελλάδα οι λίγοι προχωρούν ενώ οι πολλοί μένουν στάσιμοι. Δέσμευσή μας μια κοινωνία κινητικότητας για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους. 15 χρόνια μια γενιά κουράστηκε να αποχαιρετά φίλους τους στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Τέλος στην Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της. Αρχή για μια Ελλάδα που φέρνει πίσω τα παιδιά της. Αυτό είναι το ελληνικό όνειρο και είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής.
  5. Έξυπνο κράτος. Ζούμε μια ιστορική μετατόπιση της ευθύνης από το κράτος στους πολίτες. Είναι το δείγμα της ατομικής ευθύνης. Είναι υπεύθυνοι για την υγεία τους, για το τρένο στο οποίο μπαίνουν για τη φτώχεια τους για κάθε φυσικό φαινόμενο. Και έτσι η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ για τίποτα. Οταν ένα κράτος πείσει τους πολίτες του ότι δεν φταίει για τίποτα αποσαθρώνεται. Και έτσι γίνεται ένα κράτος απών. Εμείς γυρνάμε τον διακόπτη. Πιστεύουμε στο κράτος της ευθύνης απέναντι στο ανεύθυνο κράτος. Ενα κράτος που παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη για να λύνει προβλήματα. Ενα κράτος που ξέρει πού και πότε να παρεμβαίνει. Κατανέμουμε τις αρμοδιότητες με βάση το δημοκρατικό μοντέλο. Μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση. Μια έντιμη συμφωνία διαχωρισμού κράτους -εκκλησίας όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Aπαιτείται πλήρης εκσυγχρονισμός της αστυνομίας.
  6. Koινωνικό Κράτος ξανά. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση και σε αγαθά όπως νερό, ηλεκτρικό. Η Παιδεία αποκτά μπροστά την λέξη ποιοτική. Το κράτος θα παρέχει ποιοτική εκπαίδευση με έμφαση στην κριτική σκέψη, ενσωμάτωση της ρομποτικής αλλά και ενσυναίσθηση για να βγουν οι μαθητές οχυρωμένοι. Η παιδεία συνδέεται με τον πολιτισμό και την αγορά εργασίας. Δημόσια Υγεία. Ολοι οι πολίτες χωρίς καμία εξαίρεση θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε από την πρώτη προοδευτική κυβέρνηση πριν 40 χρόνια καταρρέει ηθελημένα με κυβερνητικό σχέδιο. Η ανόρθωση της δημόσιας υγείας είναι ο πρώτος στόχος της διακυβέρνησης. Και εννοείται ότι η γενναία χρηματοδότησή της είναι η πρώτη μας κοινωνική προτεραιότητα.
  7. Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη
  8. Δικαίωμα στην Εργασία.
  9. Φορολογική Δικαιοσύνη. Πρωταρχικό μας στόχος, κάθε πολίτης θα πληρώνει ανάλογα με τις δυνάμεις του, βάσει ενός συστήματος με δεκαετή διάρκεια για να μην έχουν οι πολίτες δυσάρεστες εκπλήξεις.
  10. Κοινωνία της συμπερίληψης. Διεκδικούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των κομμάτων της Ευρώπης σε ότι αφορά στη συμπερίληψη. Είναι η απάντηση στην κοινωνία των αποκλεισμών, του εκφοβισμούς, της φυλετικής και έμφυλης βίας, των μεταναστών, των προσφύγων, των αδύναμων. Η ζωή είναι ζωή για όλους και είναι αξία αδιαπραγμάτευτη.
  11. Ανεξαρτησία από συμφέροντα. Σε ότι αφορά εμάς ένα κόμμα που εξαρτάται οικονομικά μόνο στα μέλη και τους φίλους του. Και θα δημοσιεύει τα οικονομικά του στοιχεία κάθε τρίμηνο με απόλυτη διαφάνεια. Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά έτσι θα πετύχουμε, αλλιώς δεν θέλουμε.
  12. Ευρωπαϊκό όραμα Δήλωσε υπέρ της ΕΕ και δη μιας προοδευτικής Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «πιστεύουμε στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, στην ανάγκη ενεργειακής και αμυντικής απεξάρτησης από τρίτους».
  13. Κλιματική δικαιοσύνηΜίλησε για τους στόχους της κλιματικής δικαιοσύνης-ενεργειακής δημοκρατίας, προϋπόθεση για τα οποία είναι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης να λειτουργεί συνδυαστικά με τη μείωση των ανισοτήτων.
  14. Προσβάσιμος πολιτισμός
  15. Ψηφιακή δημοκρατία

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο