Στα παρασκήνια: Ο Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές εντός του 2025* Η Νέα Αριστερά θα γυρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ* Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έφτιαξε νέο κόμμα, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν


Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλή Κυριακή
Ο Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές εντός του 2025
Μαθαίνω ότι η πολιτική ατζέντα που σκιαγραφείται στους διαδρόμους του Μαξίμου έχει πλέον έναν ξεκάθαρο προορισμό: εκλογές εντός του 2025. Και ενώ πολλοί ακόμα δεν τολμούν να το εκφράσουν δημόσια, οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν ήδη δρομολογηθεί για διάφορους λόγους που φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση. 

Πρώτος και κυριότερος λόγος που καθιστά σχεδόν αναγκαία αυτήν την επιλογή είναι ο προϋπολογισμός – ένα «καυτό» ζήτημα, στο οποίο υπάρχει ήδη ανησυχία πως δεν θα υπάρξει συνολική στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι αρκετοί βουλευτές, ιδιαίτερα από την πτέρυγα των λεγόμενων σκληροπυρηνικών, θα επιλέξουν να απέχουν ή να καταψηφίσουν.

Αλλά δεν είναι μόνο τα οικονομικά ζητήματα που ασκούν πίεση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο δεύτερος, και ίσως εξίσου σημαντικός, λόγος είναι το αδιέξοδο για την επιλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα συσπειρώνει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα ρήγμα που δεν λέει να κλείσει, και η περίπτωση της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα. 

Η επιλογή της το 2020 είχε μεν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο στους σκληροπυρηνικούς της παράταξης η στάση της σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανοιχτή στήριξή της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει δημιουργήσει δυσπιστία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα της ψήφισης, η παρουσία της σε μπαρ μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το συντηρητικό κομμάτι του κόμματος.

Αυτή η δύσκολη ισορροπία σε δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα κάνει τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να προβληματίζονται έντονα για το επόμενο βήμα. Εξίσου σημαντικό είναι και το παρασκήνιο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οι επαφές που έχουν γίνει δείχνουν ότι, παρά τις ιδεολογικές αποκλίσεις, υπάρχει πεδίο για να συζητηθούν κοινές προτεραιότητες και συνεργασία, υπό συγκεκριμένους όρους.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η επιλογή των εκλογών εντός του 2025 φαίνεται να αποκτά έναν στρατηγικό ρόλο – προσπαθώντας να προλάβει ενδεχόμενες εσωτερικές τριβές και να αξιοποιήσει την όποια δυναμική παραμένει για τη Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Αριστερά θα γυρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ
Μαθαίνω ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη ανοίγουν ξανά τον δρόμο για πιθανή επιστροφή της ομάδας των «11» της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια στροφή που μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στο κόμμα, καθώς η αρχική τους αποχώρηση είχε συνδεθεί στενά με την επιλογή Κασσελάκη στην ηγεσία και τη νέα κατεύθυνση που είχε επιδιώξει να δώσει στο κόμμα.

Τα μέλη της Νέας Αριστεράς είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια όταν ο Κασσελάκης ανέλαβε τα ηνία, θεωρώντας ότι η προσέγγισή του απομακρυνόταν από τις ιδεολογικές αρχές που είχαν θέσει και τη φιλοσοφία που ήθελαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθησή τους ήταν ότι το κόμμα οδηγούνταν σε μια περισσότερο προσωποκεντρική και κεντροαριστερή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η ομάδα αυτή να βρεθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την τότε ηγεσία και τελικά να αποφασίσει την αποχώρησή της.

Τώρα, όμως, με τον Κασσελάκη να έχει πλέον ιδρύσει το δικό του κόμμα και να έχει διαχωρίσει τη θέση του, οι «11» της Νέας Αριστεράς φαίνεται να βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν χώρο που μπορεί ξανά να τους εκφράσει. Η επιστροφή τους θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή του κόμματος σε πιο παραδοσιακές αριστερές αξίες, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της αριστερής πτέρυγας και των στελεχών που εξαρχής επιδίωκαν να διατηρηθεί η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η επιστροφή τους θα εξαρτηθεί από τις διαβεβαιώσεις που θα λάβουν για το ότι η ηγεσία θα σεβαστεί τις θέσεις και τις αρχές της παραδοσιακής αριστεράς και θα αποφύγει τις «στροφές» που τους είχαν απομακρύνει αρχικά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι η ομάδα των «11» μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση και να ενισχύσει την ενότητα του κόμματος, φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να τους κερδίσει πίσω.

Αν, λοιπόν, οι «11» επιστρέψουν, θα πρόκειται για μια εξέλιξη με μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο, καθώς θα ενισχύσει την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα αναδιαμορφώσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, σε μια εποχή που το κόμμα αναζητά σταθερότητα και νέα πνοή.
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έφτιαξε νέο κόμμα, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν
Για να γνωρίζετε, η ίδρυση του νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να έχει προκαλέσει αίσθηση, αλλά η διαδρομή από την εξαγγελία του κόμματος μέχρι την καθιέρωσή του στο πολιτικό σκηνικό κάθε άλλο παρά απλή θα είναι. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Κασσελάκη, καθώς πολλά κρίσιμα βήματα μένουν να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα.

Πρώτο και βασικό βήμα είναι η χρηματοδότηση του νέου φορέα, ένα ζήτημα που δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Η εύρεση χρηματοδοτικών πόρων απαιτεί στρατηγική και δικτύωση, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα πολιτικά κεφάλαια διατίθενται με δυσκολία και τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους προσεκτικά. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ο Κασσελάκης θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με περιορισμούς, κάτι που ενδέχεται να δυσκολέψει την οργάνωση του κόμματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ονόματος και του σήματος του κόμματος. Ο Κασσελάκης, με την πρόσφατη εξαγγελία του, τόνισε ότι το νέο κόμμα «ανήκει στα μέλη του» και δεσμεύτηκε ότι εκείνοι θα έχουν τον πρώτο λόγο για κάθε απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η άμεση διοργάνωση ενός συνεδρίου στο οποίο τα μέλη θα ψηφίσουν για το όνομα, το σύμβολο, αλλά και για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος. Η διαδικασία αυτή, εκτός από τους συμβολισμούς της, είναι αναγκαία ώστε το νέο κόμμα να αποκτήσει ταυτότητα και να σταθεί αυτόνομα στη συνείδηση των ψηφοφόρων.

Ακόμη, μια μεγάλη πρόκληση που θα βρει μπροστά του ο Κασσελάκης είναι η επιλογή υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια του νέου φορέα. Οι εσωτερικές εκλογές θα παίξουν κρίσιμο ρόλο, αφού το νέο κόμμα θα βασιστεί στο να δώσει στα μέλη του τη δυνατότητα να επιλέξουν τους εκπροσώπους που θα το εκπροσωπήσουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ασφυκτικό χρόνο και με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το νέο πολιτικό εγχείρημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμφίβολα ξεκίνησε δυναμικά, όμως τα επόμενα βήματα απαιτούν στρατηγική, οργάνωση και μια ουσιαστική σύνδεση με τη βάση του κόμματος, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές και τα περιθώρια στενά.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο