Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μέγαλου βεληνεκούς
Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το εσωτερικό της Ρωσίας, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει διχάσει τους συμβούλους του, έρχεται δύο μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Ουκρανία διαρκώς ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της την άδεια να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσουν αυτό το πράσινο φως, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Η στροφή αυτή της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ δεν δίσταζε να επικρίνει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει προεδρικά καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει πει πως λήξει τον πόλεμο μέσα «σε 24 ώρες», χωρίς ποτέ να εξηγήσει πώς.
Η Ουκρανία φοβάται την αποδυνάμωση της αμερικανικής υποστήριξης, τη στιγμή που τα στρατεύματά της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, ή ότι θα της επιβληθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Για ένα γνωστό μοτίβο το οποίο ακολουθεί η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, κάνει λόγο σε ανάλυσή του το CNN.
Όπως εξηγεί ο «Λευκός Οίκος αρνούνταν επί μήνες να ικανοποιήσει ένα αίτημα από την Ουκρανία, φοβούμενος ότι αυτό θα ήταν κλιμακούμενο. Το Κίεβο καταγγέλλει δυνατά την άρνηση, και ακριβώς όταν το αίτημα φαίνεται να έχει αφεθεί στην άκρη, η κυβέρνηση Μπάιντεν το εγκρίνει».
«Το αίτημα της Ουκρανίας για τα HIMARS, τα άρματα μάχης Abrams, τα F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο άρνησης και υπεκφυγής και στη συνέχεια χορήγησης, σχεδόν τη στιγμή που είναι πολύ αργά», συμπληρώνει το CNN και θέτει το ερώτημα αν μπορούν τα αμερικανικής κατασκευής Συστήματα Τακτικών Πυραύλων Στρατού, ή ATACMS, να κάνουν τη διαφορά αν χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Όπως σημειώνει η απάντηση είναι πολύπλοκη και ίσως εξηγεί ένα μέρος της απροθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει την άδεια για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη ποσότητα ATACMS που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και αν το Κίεβο είναι σε θέση να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία – και το μεγαλύτερο βεληνεκές των ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα ή 62 μίλια – δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγή στο πεδίο της μάχης εν μία νυκτί.
Οι αναλυτές έχουν απαριθμήσει τους ρωσικούς στόχους που βρίσκονται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων -το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου να απαριθμεί εκατοντάδες στόχους- ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς ενημέρωσε ότι τα ρωσικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην εμβέλεια του ATACMS απομάκρυναν βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας τα επιθετικά τους αεροσκάφη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, η Ουκρανία δεν θα αποκτήσει αρκετούς ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Δεύτερον, η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα drones. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των drones, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει χάος γύρω από τα αεροδρόμια της Μόσχας και σε όλη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.
Τρίτον, «η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για πλήγματα βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι αρκετά προκλητική», γράφει το CNN ωστόσο «είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι αρκετά αδύναμη στρατιωτικά τώρα και είναι απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ».
Γιατί τώρα;
Εξηγεί στη συνέχεια ότι ο Λευκός Οίκος πάντα στάθμιζε τέτοιες αποφάσεις με πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες σε αμάχους των χωρών του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία αισθανόταν ότι έπρεπε να απαντήσει.
«Επομένως, η απόφαση δεν ήταν τόσο απλή ή προφανής όσο ισχυρίζονταν ορισμένοι στο Κίεβο», συνεχίζει το CNN και συνδέει την απόφαση με την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ, σαν απάντηση των ΗΠΑ στην κλιμάκωση της Μόσχας.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι η ανάπτυξη των βορειοκρεατών δείχνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επεκτείνεται και γίνεται κάτι στο οποίο οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό έχουν πλέον ρόλο. Με άλλα λόγια έχουν κάνει τον πόλεμο πιο παγκόσμιο για την Αμερική.
Στα μάτια του Μπάιντεν πρόκειται για μια κλιμάκωση, ως απάντηση σε μια κλιμάκωση.
Αλλά το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ λόγω του εξαιρετικού συμβολισμού της χορήγησης αυτής της άδειας απλώς προσθέτει στην ισχύ της απόφασης που μόλις πήρε.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει για ειρήνη, αλλά θα κληρονομήσει έναν πόλεμο όπου το διακύβευμα μόλις έγινε σημαντικά υψηλότερο.
Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι και μια πηγή, σε μια μεγαλύτερη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ρώσοι αξιοματούχοι:«Επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο»
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να δώσει άδεια στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και μπορεί να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσαν χθες ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και βουλευτές.
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ανώτερο μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Αντρέι Κλίσας, δήλωσε ότι «αν η Δύση αποφάσισε ένα τέτοιο επίπεδο κλιμάκωσης, μπορεί να αποτελειώσει ερειπωμένο το ουκρανικό κράτος μέχρι το πρωί», δήλωσε ο Αντρέι Κλίσας, ενώ ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, προειδοποίησε ότι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι άμεση.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Δύση θα έμπαινε σε πόλεμο απευθείας με τη Ρωσία αν επέτρεπε στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μια κίνηση που, όπως είπε, θα άλλαζε τη φύση και το εύρος της σύγκρουσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε ότι η έγκριση των ΗΠΑ για ουκρανικά χτυπήματα από το Κίεβο στη Ρωσία με αμερικανικούς τακτικούς πυραύλους ATACMS θα οδηγούσε στην πιο σκληρή απάντηση.
«Τα χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους βαθιά σε ρωσικές περιοχές θα συνεπάγονται αναπόφευκτα μια σοβαρή κλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της απειλεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο Σλούτσκι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.