Διάγγελμα Πούτιν: «Έχουμε το δικαίωμα να χτυπάμε κράτη που εφοδιάζουν με όπλα την Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία»
H Ρωσία «έχει δικαίωμα» να χτυπήσει κράτη των οποίων τα όπλα η Ουκρανία χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τη Ρωσία, διαμηνύει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του στον ρωσικό λαό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμια σύρραξη.
Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει λάβει «στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αφού η Ουκρανία εξαπέλυσε τα πρώτα της πλήγματα στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας όπλα που προμήθευσε η Δύση: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα».
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.
«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά.”
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι στις 19 Νοεμβρίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν σε στόχους με έξι πυραύλους ATACMS και στις 21 Νοεμβρίου – με συστήματα Storm Shadow στην περιοχή Κρουσκ.
Τα συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν την επίθεση, ενώ δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές ζημιές.
Βρετανία: «Αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα το κάνει»
Η Βρετανία εμπλέκεται πλέον άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις αναφορές ότι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
«Η Βρετανία εμπλέκεται τώρα άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, διότι αυτή η εκτόξευση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς προσωπικό του ΝΑΤΟ, αλλά και βρετανικό προσωπικό», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν στο Sky News.
«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη»
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν άμεσα με τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση νέας εισβολής της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρομπ Μάγκουαν, αναπληρωτής αρχηγός του βρετανικού επιτελείου άμυνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, μιλώντας στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, τόνισε ότι αν χρειαστεί, ο βρετανικός στρατός «θα πολεμούσε απόψε».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Λετονίας και της Εσθονίας, παρακολουθούν με νευρικότητα την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά της, μόλις αυτήν την εβδομάδα προειδοποίησε για σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα προβλέπουν ότι η επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα.
Παρά τις δηλώσεις του Μάγκουαν, οι ανησυχίες για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση κλιμάκωσης παραμένουν.
Ο στρατός ξηράς της Βρετανίας έχει το μικρότερο μέγεθος από το 1700. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι δήλωσε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε» μετά την είσοδο του Εργατικού Κόμματός του στην κυβέρνηση το καλοκαίρι.
Ο Χίλι ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταργεί πέντε πολεμικά πλοία και δώδεκα στρατιωτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής δαπανών.
Ο Μάγκουαν δήλωσε στους βουλευτές την Πέμπτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνάμεων».
Η συζήτηση άναψε μετά την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ότι ο βρετανικός στρατός ολοκλήρωσε μια δοκιμή πραγματικής βολής του κινητού οβιδοβόλου Archer, ενός συστήματος πυροβολικού σχεδιασμένου για ταχεία ανάπτυξη.
Η δοκιμή έγινε κατά τη διάρκεια 12 ημερών εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία.
Το μυστήριο τηλεφώνημα στην Μαρία Ζαχάροβα την ώρα συνέντευξης τύπου-«Μην το σχολιάσετε καθόλου»
Η Μαρία Ζαχάροβα δέχθηκε τηλεφώνημα ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ φέρεται να έλαβε διαταγή από ανδρική φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής ώστε να μη σχολιάσει ένα φερόμενο πυραυλικό πλήγμα στο Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας.
«Γεια σας. Ναι, έχω ενημερωθεί», ακούστηκε να λέει η Ζαχάροβα καθώς απάντησε στην κλήση.
Η ανδρική φωνή ακούγεται από το μεγάφωνο να λέει στη Ζαχάροβα ότι υπήρξε «χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου στο Γιούζμας», το σοβιετικό όνομα του Πίβντενμας, ενός τεράστιου αεροδιαστημικού εργοστασίου στο Ντνίπρο.
Η φωνή ακούστηκε να λέει στη Ζαχάροβα πως είναι «απαγορευμένο να μιλάμε γι’ αυτό – μην το σχολιάσετε καθόλου».
Η εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι, σας ευχαριστώ» πριν κλείσει το τηλέφωνο.
Αμερικανικά ΜΜΕ εξέφρασαν το ερώτημα για το εάν το περιστατικό ήταν «σκηνοθετημένο», ή εάν η Ζαχάροβα αποκάλυψε όντως χωρίς τη θέλησή της πληροφορίες σχετικά με ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Ζαχάροβα για το περιστατικό
Σύμφωνα με το CNN, το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS ζήτησε από τη Ζαχάροβα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία.
«Πριν από την ενημέρωση, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με αντικρουόμενες πληροφορίες και υλικό προερχόμενο από το διαδίκτυο. Το ελέγξαμε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το Υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ίντριγκα», δήλωσε η Ζαχάροβα στο TASS.
Σύμφωνα με το CNN, το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS ζήτησε από τη Ζαχάροβα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία.
«Πριν από την ενημέρωση, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με αντικρουόμενες πληροφορίες και υλικό προερχόμενο από το διαδίκτυο. Το ελέγξαμε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το Υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ίντριγκα», δήλωσε η Ζαχάροβα στο TASS.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.