Χρήστος Παππάς:Το παρασκήνιο της σύλληψης

Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης ο Χρήστος Παππάς.

Ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής εντοπίστηκε σε διαμέρισμα – κρησφύγετο στην περιοχή του Ζωγράφου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 

Πώς στήθηκε η επιχείρηση 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η πληροφορία ότι ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στο εν λόγω διαμέρισμα έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ. πριν από περίπου μία εβδομάδα. 

Ξεκίνησε έτσι μυστική επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική, που έθεσε υπό παρακολούθηση το σημείο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την παρουσία του, παρότι ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε βγει από το σπίτι. 

Εν τέλει, σήμερα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμα και τον συνέλαβαν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς καταζητείτο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Υπό επιτήρηση

Μετά την αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2020, που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και με ορατό το ενδεχόμενο φυλάκισης των καταδικασθέντων, η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να θέσουν υπό επιτήρηση τους καταδικασθέντες έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την οριστική απόφασή του περί άμεσης εκτέλεσης ή αναστολής των ποινών.

Ο Χρήστος Παππάς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και η τελευταία φορά που η ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπίσει τα ίχνη του προτού εξαφανιστεί ήταν την 1η Οκτωβρίου, όταν έδωσε το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του στην περιοχή του Παπάγου, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Εκτοτε παρέμενε εξαφανισμένος.

Τότε ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης είχε κάνει λόγο για συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των αρχών. Η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει εφόδους στο σπίτι του Παππά καθώς και σε οικίες συγγενών του στου Παπάγου, στη Δυτική Αττική και στα Ιωάννινα για το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε κάποιο από αυτά, δίχως αποτέλεσμα.

Η φυγή του είχε προκαλέσει τότε και πολιτική αντιπαράθεση. Χθες το βράδυ μετά τη σύλληψή του ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, και αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.

"Εντάξει παιδιά έρχομαι"

Ο Χρήστος Παππάς φέρεται να είπε στους αστυνομικούς "Εντάξει παιδιά, έρχομαι".

Μαζί του συνελήφθη και μία 52χρονη Ουκρανή -που πρόσφατα είχε πολιτογραφηθεί Ελληνίδα- για υπόθαλψη, ομοϊδεάτισσα του υπ' αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.

O Χρήστος Παππάς δεν έβγαινε καθόλου από το σπίτι και κανένας γείτονας δεν τον είχε δει.

Αμέσως μετά την σύλληψή του με το σε βάρος του ένταλμα που εκκρεμούσε οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ και το πρωί της Παρασκευής (02/07) αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκτέλεσης του εντάλματος στον αρμόδιο εισαγγελέα για να πάρει και εκείνος τον ίδιο δρόμο των φυλακών που και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης ακολούθησαν.

Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς
Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς  EUROKINISSI

Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει:

"Βραδινές ώρες την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ο 59χρονος ημεδαπός διωκόμενος με καταδικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, πρωινές ώρες την Παρασκευή.

Μαζί του συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.".

Πελώνη: "Η ελληνική αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας"

«Η Ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το κράτος δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες. Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η ελληνική αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών» πρόσθεσε.

Χρήστος Παππάς: Εξαφανισμένος επί 9 μήνες

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς διέφευγε της σύλληψης από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και το δικαστήριο ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση για την νενοναζιστική οργάνωση.

Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Χρήστος Παππάς, που την πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο του και τα ΜΜΕ, θα έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές. Αντ’ αυτού όμως, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ακολούθησαν τα προβλεπόμενα, ο Παππάς προτίμησε τον δρόμο της φυγής. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών της ΕΛΑΣ, περί ετοιμότητας και σχεδίου σύλληψης των χρυσαυγιτών, άμα τη εισαγγελική εντολή.

Από τις πρώτες ημέρες της διαφυγής του Παππά σενάρια τον εμφάνιζαν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό τα οποία, όπως φαίνεται, διαψεύδονται.

Λίγες μέρες μάλιστα, μετά την καταδικαστική απόφαση, ο συνήγορος του φυγόποινου Παππά, είχε καταθέσει έφεση.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη