Κορωνοϊός: 2.232 νέα κρούσματα, 33 θάνατοι, 326 διασωληνωμένοι

Σε 2.232 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 33 θάνατοι

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 326 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν 2.187 νέα περιστατικά COVID-19 και 44 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 323 ασθενείς. Την περασμένη Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 2.125 νέα περιστατικά COVID-19 και 31 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 331 ασθενείς.

Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους

Οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, που εκτός των άλλων αποτελεί την ειδικότητα που επωμίζεται το βάρος των διασωληνώσεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ πανδημίας. 

Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιατρός που θα επιλέξει να κάνει πέντε εφημερίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμβάνειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ενόψει του χειμώνα.

Η πανδημία ασκεί έντονη πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές με το ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας εντάχθηκαν χθες η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα. Η επικαιροποίηση του χάρτη μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έφερε τις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο «κόκκινο»

Με βάση τις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη