Η επόμενη μέρα των εκλογών σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ
Αισιοδοξία επικρατεί από εχθές το βράδυ στην Νέα Δημοκρατία μετά την συντριπτική νίκη που σημείωσε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν την ήττα με ψυχραιμία καθώς, όπως δήλωσαν στελέχη του κόμματος ήταν μια ήττα που δεν μπορούσε να ανατραπεί λόγω των χαμηλών ποσοστών που είχε ήδη λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μαίου.
Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη»
“Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ψηφοφόρους και γαλάζια στελέχη έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, μετά την ευρεία εκλογική νίκη στις δεύτερες εκλογές.
“Έχουμε τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με το βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν οκτώ”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις επευφημίες των οπαδών της ΝΔ.
“Όμως αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή”, ξεκαθάρισε και δήλωσε: “Θα ζητήσω από όλα μας τα στελέχη να είμαστε προσγειωμένοι”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: “Σήμερα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και εκφράζω και τις προσδοκίες όσων συμπολιτών μας δεν μας ψήφισαν”. Ενώ διαμήνυσε ότι: “Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμα μας” και εμφανίστηκε βέβαιος ότι: “Θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών με το έργο της δεύτερης τετραετίας μας”.
Εγκωμίασε δε το έργο των γαλάζιων κομματικών στελεχών, λέγοντας: “Η ΝΔ απέδειξε ότι και όντας στην κυβέρνηση μπορεί να έχει το καλύτερα οργανωμένο κόμμα”.
Στο δε σύνθημα “όλη η Ελλάδα είναι μπλε” που φώναζαν οι οπαδοί της ΝΔ, ρίχνοντας μάλιστα αυτή τη φορά πυροτεχνήματα (κάτι που είχαν αποφύγει στις πρώτες εκλογές), ο πρωθυπουργός απάντησε: “Γιατί το μπλε είναι το χρώμα της σημαίας μας, του ουρανού, της θάλασσας, της ελπίδας της σωφροσύνης, το χρώμα που ενώνει” και τόνισε: “Από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά”.
Οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης και η απειλή της ακροδεξιάς
Το περίγραμμα των αλλαγών αυτών το έχει προδιαγράψει προεκλογικά, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, την έναρξη της συζήτησης για ιδιωτικά ΑΕΙ, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου, την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ, μεταξύ άλλων.
Τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης πάντως θα αφορούν στο επιτελικό κράτος (το οποίο θα αφορά και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών και γραμματέων των υπουργείων) και την οικονομική και φορολογική πολιτική (με αιχμή την αύξηση των συντάξεων και το νέο μισθολόγιο του δημοσίου το 2024). Ενδεχομένως όμως να κατατεθούν τελικά μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται σήμερα το απόγευμα, θα δώσει βέβαια και μία πρόγευση, καθώς τα πρόσωπα και οι πολιτικές τις οποίες θα κληθούν να υπηρετήσουν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Μετά την ηχηρή ανάκαμψη της ακροδεξιάς στη Βουλή για παράδειγμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο.
Από τη ΝΔ πάντως υποβαθμίζουν την είσοδο των Σπαρτιατών και της Νίκης στο Κοινοβούλιο, όσο και εάν αντικειμενικά αποτελεί είδηση και έκπληξη των εκλογών, θέλοντας να επικεντρώσουν τη συζήτηση στη δική τους ευρεία νίκη. Στελέχη της ΝΔ ειδικότερα υποστήριζαν ότι τα κόμματα εκ δεξιών είχαν υψηλά ποσοστά και την προηγούμενη δεκαετία. Και προσέθεταν ότι αυτό που άλλαξε σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις στις οποίες είχε κοινοβουλευτική έκφραση η ακροδεξιά είναι ότι η ΝΔ έχει διευρύνει σημαντικά τα ποσοστά της.
Η ΝΔ δηλώνει συνεπώς ότι καλύπτει έναν πολύ ευρύτερο χώρο σε σχέση με το παρελθόν και εκφράζει το χώρο “του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού”. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε ψηφοφόρους και στελέχη έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Πειραιώς, τόνισε ότι: “Η ΝΔ είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”.
Η ΝΔ δέχεται ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν εμπόδισαν τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, να βρει κομματική προβιά για να μπει στη νέα Βουλή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως υποστήριξε ευθαρσώς ότι εάν δεν υπήρχε η ρύθμιση Βορίδη, θα είχε μπει ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρώτες εκλογές είχε θέσει ως στόχο τις 180 έδρες στις δεύτερες, με τον κ.Μητσοτάκη πάντως να κόβει τη σχετική συζήτηση και να κατεβάζει τον πήχη στην αυτοδυναμία του 2019, την οποία τελικά και πέτυχε.
Ο πρωθυπουργός εστίασε μάλιστα χθες και στη μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι: “Έχουμε τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με το βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν οκτώ”.
Σημειωτέον πάντως ότι σε απόλυτους αριθμούς, η ΝΔ έχασε περίπου 300.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου, αφού ένας μεγάλος νικητής ήταν και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά αποχή, η οποία “χτύπησε” όλα τα κόμματα, πλην των μορφωμάτων της ακροδεξιάς.
Τίθεται δε πλέον το ερώτημα εάν η ΝΔ θα επιχειρήσει τώρα να εδραιώσει κυριαρχία στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς ή εάν θα προσπαθήσει να αποτρέψει νέες διαρροές προς την άκρα δεξιά υιοθετώντας την ατζέντα της και κάνοντας δεξιά στροφή. Οι πληροφορίες για επιλογές όπως η μετριοπαθής Σοφία Ζαχαράκη στο νέο υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής δίνουν πάντως ελπίδες ότι ακραίες θέσεις όπως μέτρα περιορισμου των αμβλώσεων δεν θα τεθούν προς συζήτηση.
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ορίζοντας του Τσίπρα
Στην αποτίμηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, της έως τώρα πορείας του συνολικά, καθώς και στον τρόπο που θα αντιδράσει θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «παρών» σε αυτές τις διαδικασίες. Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά, έστω και με μειωμένο το κοινοβουλευτικό του αποτύπωμα.
Σε οργανωτικό επίπεδο από χθες βράδυ διέρρευσε πώς θα υπάρξει άμεση συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά με την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Εκεί θα αποφασιστούν και οι ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κεντρικής του Επιτροπής το επόμενο διάστημα.
Η εικόνα
Όμως η «μεγάλη εικόνα» των κινήσεων, των διαδικασιών αλλά και των ρυθμών με τους οποίους θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις αναγκαιότητες που προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, αποκρυπτογραφείται κυρίως από την δήλωση που έκανε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα 3 βασικά στοιχεία της ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
- Ο χρονικός ορίζοντας: Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μία «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μάλιστα αναφέρθηκε με σχετική σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια λέγοντας: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα». Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμά ότι η πορεία ανασυγκρότησης και αλλαγών του κόμματος θα «απλωθεί» σε ένα χρονικό πεδίο της τάξης των 8-9 μηνών και θα «δοκιμαστεί» στην κάλπη των ευρωεκλογών.
- Το είδος και το βάθος των αλλαγών: Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και ένα στίγμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους» όπως και «να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Ένα στοιχείο που σαφώς μιλά για αλλαγές προσώπων στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος αναδεικνύοντας τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά κριτήρια. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να καταχωρηθεί και η φράση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» επισημαίνοντας πως « πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος». Στοιχείο που φαίνεται να αφορά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.
- Παρών ο Α.Τσίπρας: Το τρίτο – αλλά ίσως πιο σημαντικο- στοιχείο των δηλώσεων του του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο ίδιος θα είναι παρών σε αυτές τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε αυτό θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».
Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρείται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη οι εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αντιθέτως ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η κορύφωση των συλλογικών διαδικασιών να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο (π.χ τον Νοέμβριο) ή ακόμη και αργότερα. Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται να αποφασίσουν την ακριβή μορφή που θα λάβουν αυτές οι διαδικασίες.
Στην σχετική φημολογία περιλαμβάνεται η πιθανότητα διεξαγωγής Εκτάκτου Συνεδρίου ή ακόμη και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Διαρκούς Συνεδρίου που δεν περιλαμβάνει την εκλογή νέων αντιπροσώπων. Σε αμφότερες τις διαδικασίες αυτές μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας και ζητήματα επανεκλογής οργάνων και προέδρου. Επίσης στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η δυνατότητα «δημοψηφισματικής» καταφυγής στην βάση των μελών του κόμματος για την λήψη αποφάσεων όπως και για τα ζητήματα της ηγεσίας του κόμματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.