Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών- εντός Βουλής το κόμμα Σπαρτιάτες η Νίκη η Ελληνική Λύση και η Πλέυση Ελευθερίας




Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τα πρώτα επισήμα αποτελέσματα της επικράτειας ενώ πτώση των ποσοστών του βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιδιέταιρα ανησυχητική είναι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» που μπαίνει στην Βουλή. 

Την είσοδο στην Βουλή φέρεται να έχουν εξασφαλείσει και το κόμμα Νίκη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ενώ με 3,05% φέρεται να μπαίνει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκτός Βουλής παραμένει το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε επίσης:


      Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:



      Κάπου εδώ η ροή του Αντικειμενικότητα για τις εκλογές φτάνει στο τέλος της σας ευχαριστούμε θερμά που μείνατε μαζί μας. Μείνετε συντονισμένοι στο Αντικειμενικότητα για να διαβάζεται πάντα Αντικειμενικές και έγκυρες ειδήσεις. 


      Τα επόμενα βήματα από Δευτέρα έως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής - Αύριο η ορκωμοσία Μητσοτάκη, μέσα στην ημέρα η νέα κυβέρνηση



      • Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.
      • Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
      • Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

      Τσίπρας: «Ήταν η πιο δύσκολη αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Έχουμε υποστεί μία σοβαρή εκλογική ήττα. Πιστεύω όμως ότι το αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Πρέπει να γίνουν αλλαγές από την κορυφή μέχρι τη βάση του κόμματος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Σε αυτή τη συνεργασία ανασυγκρότησης θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος»




      Αυτή την ώρα δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα




      Εμφάνιση νικητή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς μπροστά στους υποστηρικτές του κόμματος-  
      «Όλη η Ελλάδα είναι μπλε για δεύτερη φορά»- Πυροτεχνήματα και συνθήματα αυτή την ώρα στην Πειραιώς

      Σχόλιο στελεχών της ΝΔ για τα ακροδεξιά κόμματα


      Στελέχη της ΝΔ που ρωτήθηκαν σχετικά με τα ποσοστά που πήραν κόμματα στα δεξιά της αναφέρουν τα εξής:


      «Επειδή, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, προκειμένου να στρέψουν τη συζήτηση μακριά από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και από τη δική τους συντριβή, πρέπει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία, τα ποσοστά δεν ήταν πολύ διαφορετικά. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διεύρυνση της επιρροής της.


      Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είχαν 14,5% (7,5 οι ΑΝΕΛ και 6,9% η Χρυσή Αυγή) ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11%. Η Χρυσή Αυγή ήταν στο 6,2% και οι ΑΝΕΛ στο 4,7%.


      Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τότε η ΝΔ ήταν στο 29% ενώ σήμερα είναι πάνω από 40% διευρύνοντας διαρκώς την απήχησή της. Καλύπτει δηλαδή έναν πολύ ευρύτερο χώρο κα εκφράζει τις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του υπεύθυνου πατριωτισμού. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αναδείξει στο μεγάλο ζήτημα των εκλογών την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της ΝΔ»



      Αρνητικό ρεκόρ αποχής στη μεταπολίτευση


      Ιστορικό ποσοστό αποχής μετά τη μεταπολίτευση καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, με το ζήτημα να απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους αναλυτές, καθώς και τον δημόσιο λόγο.

      Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποχή στις σημερινές κάλπες ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 47-48%, καθώς με την ενσωμάτωση των ψήφων να βρίσκεται στο 93% η συμμετοχή κυμαίνεται γύρω στο 52-53%.

      Όπως φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία, η αποχή των πολιτών από τις βουλευτικές εκλογές παρουσιάζει σε γενικές γραμμές μία κλιμάκωση από το 1981 και έπειτα, η οποία κορυφώθηκε απόψε. Το προηγούμενο αρνητικό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν προσήλθε στις κάλπες το 56,16% του εκλογικού σώματος, όπερ σημαίνει ότι η αποχή ανερχόταν στο 43,84%.

      Σχεδόν δηλαδή οι μισοί πολίτες της Ελλάδας απαξιώνουν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, σε βαθμό τέτοιο που δεν τους νοιάζει πλέον ποιος θα κυβερνήσει το κράτος και τις ζωές τους.

      Η συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη μεταπολίτευση

      • Μάιος 2023: 61,10%
      • Ιούλιος 2019: 57,78%
      • Σεπτέμβριος 2015: 56,16%
      • Ιανουάριος 2015: 63,94%
      • Ιούνιος 2012: 62,49%
      • Μάιος 2012: 65,12%
      • Οκτώβριος 2019: 70.95%
      • Σεπτέμβριος 2007: 74.15%
      • Μάρτιος 2004: 76,50%
      • Απρίλιος 2000: 74,97%
      • Σεπτέμβριος 1996: 76,35
      • Οκτώβριος 1993: 79,22%
      • Απρίλιος 1990: 79,51%
      • Νοέμβριος 1989: 80,69%
      • Ιούνιος 1989: 80,33%
      • Ιούνιος 1985: 79,10%
      • Οκτώβριος 1981: 78,61%
      • Νοέμβριος 1977: 77,76%



      Σοκαριστηκή ανάρτηση Κασιδιάρη στο Twitter

      Δημήτρης Νατσιός: «Η ΝΙΚΗ θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση - Θα πορευτούμε με φόβο θεού»


      Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την είσοδο της «ΝΙΚΗΣ» στη Βουλή έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτριος Νατσιός, με το κόμμα του να συγκροτεί μαζί με τους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση ένα στιβαρό ακροδεξιό πόλο.

      «Είναι η πρώτη φορά που η πίστη του ελληνικού λαού έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και εκφράζεται με συντεταγμένο «όχι» σε καθετί που διαλύει τις αρχές και τις αγέραστες αξίες του έθνους μας.

      Η ΝΙΚΗ θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο γι' αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά για όλο τον ελληνικό λαό, ασφαλώς και γι' αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει.

      Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού να πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, τη νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη νίκη του απλού λαού. Σας ευχαριστώ».


      Βελόπουλος: «Η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει - Εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων»


      Δηλώσεις για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

      «Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» σημείωσε ο κ. Βελόπουλος για την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, αφήνοντας αιχμές κατά των δημοσκοπικών εταιρειών.

      «Λυπάμαι τους δημοσκόπους, ανεχόμαστε μια κατάσταση που πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική» είπε στη συνέχεια και επεσήμανε πως «η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει».


      Έπειτα, δήλωσε πως «ότι και να κάνουν μέσα στο κοινοβούλιο θα αποδείξουμε ότι είμαστε πολύ σκληροί και θα συνεχίσουμε ελληνικά, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από όλους εμάς σε αυτούς που θέλανε να πεθάνει η Ελληνική Λύση.»

      Σχολιάζοντας, τέλος, το εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολό του, σημείωσε πως «εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων».

      Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για παράβαση της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

      Συνελήφθησαν σήμερα το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τέσσερις ημεδαποί για παράβαση της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.


      Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ανωτέρω κατελήφθησαν σε εξωτερικό χώρο εκλογικού κέντρου στην περιοχή του Δενδροποτάμου, να μοιράζουν στους προσερχόμενους πολίτες που πήγαιναν να ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωμα, διπλωμένα ψηφοδέλτια πολιτικού κόμματος.

      Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε αυτοκίνητο τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, συνολικά 2.239 ψηφοδέλτια, υλικό που σχετίζεται με την εκλογική διαδικασία και το συνολικό χρηματικό ποσό των 495 ευρώ.

      Προανάκριση διενεργείται από το Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

      Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ο Αλέξης Τσίπρας-Υποδοχή με χειροκροτήματα- Αναμονή για δηλώσεις



      Αυτή την ώρα οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη




      Βαρουφάκης: Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς


      Δηλώσεις για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου που εμφανίζουν το ΜέΡΑ25 εκτός Βουλής πραγματοποίησε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

      «Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς που αποτύχαμε να μετατρέψουμε την δεκαετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο και να αποτρέψουμε την μετατροπή της οργής σε Ακροδεξιό ρεύμα» είπε αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε:

      «Ευχαριστώ τους ανθρώπους της Συμμαχίας μας και ιδίως τους ανένταχτους που μας στήριξαν. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας. Από αύριο κιόλας, μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα εργαστούμε ακούραστα για την ανασύνταξη της πλουραλιστικής, οικολογικής, ενωτικής & ανιδιοτελούς Αριστεράς».


      Όπως τόνισε στη συνέχεια «ποτέ ο λαός μας δεν είχε περισσότερη ανάγκη μιας τέτοιας Αριστεράς στη Βουλή. Και ποτέ μια τέτοια Αριστερά δεν θα λείπει περισσότερο από τη Βουλή. Τίποτα βέβαια δεν χάθηκε οριστικά. Θυμίζω τον Σεπτέμβρη του 2009 - τότε που εκλέχτηκε μια συστημική κυβέρνηση με 44% αλλά μέσα σε μερικούς μήνες κατέρρευσε το σύστημα ολόκληρο κάτω από το βάρος των χρεών και των ψεμμάτων του.»

      «Αυτή τη φορά, η Ανασυνταγμένη Αριστερά θα πρέπει να είναι γερά προετοιμασμένη ώστε να στηρίξει και να εκφράσει τον κόσμο που θα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Ευχαριστούμε όσους μας ψηφίσατε διαψεύδοντας το αφήγημα ότι το ΜέΡΑ25 καταρρέει. Καλούμε τους προοδευτικούς ανθρώπους που δεν μας ψηφίσατε σε προγραμματική συστράτευση χωρίς ηγεμονίες. Μαζί… προχωράμε!» είπε στο τέλος της δήλωσής του.


      ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: "Ανερχόμενη δύναμη βήμα-βήμα το ΠΑΣΟΚ - Δεν χαϊδέψαμε αφτιά με την Ακροδεξιά"

      Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα σ΄όλη την Επικράτεια, καθώς όπως τόνισαν στελέχη του κόμματος πριν από λίγο συζητώντας με τους δημοσιογράφους στη Χαρ. Τρικούπη, «επιβεβαιώνεται μια σημαντική αυξητική τάση του κόμματος σε πολλές περιφέρειες όπως φαίνεται στον εκλογικό χάρτη που αποδεικνύει την αρχική εκτίμηση ότι δεν είναι ευκαιριακή η ψήφος στις προηγούμενες εκλογές».


      Επισήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στα Δωδεκάνησα, στη Χαλκιδική, την Αργολίδα, την Αρκαδία και στο Ηράκλειο ενώ στο Ρέθυμνο, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με τον Μάιο γεγονός που το καθιστά συνολικά δεύτερο κόμμα στην Κρήτη. Επίσης το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσαν, πέρασε δεύτερο στην Ηλεία ενώ διατηρεί τη δεύτερη θέση από τον Μάιο, στο Κιλκίς, τη Δράμα, το Λασίθι, τη Λακωνία και τη Χίο. Στις περιφέρειες της Αττικής παρατηρούν αυξομειώσεις ανάμεσα στον Βόρειο Τομέα, τον Νότιο και Δυτικό Τομέα της Αθήνας.


      Για τη δυναμική είσοδο στη Βουλή ακροδεξιών κομμάτων, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη υπογραμμίζοντας: «Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έδωσε σ΄όλα τα πεδία μάχες χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του Ευ. Βενιζέλου, της Φώφης Γεννηματά και τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις».




      Ποιοι εκλέγονται από το Επικρατείας




      Εκτός Βουλής μένει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

      Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και με 17,83% και 47 έδρες, η ίδια δεν εκλέγεται.

      Από το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Όθωνας Ηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

      Μιλώντας νωρίτερα στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε πως "είναι μία ήττα που φαινόταν από την προηγούμενη κάλπη, του Μαΐου. Θα περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα" , ενώ σημείωσε πως "δεν είχαμε τον χρόνο για να κάνουμε τις αλλαγές. Σήμερα εμείς παίρνουμε τα μηνύματα και τα μαθήματά μας. Θα πάμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που ο κόσμος ζητά από εμάς να κάνουμε", δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

      Το βέβαιο επίσης είναι ότι είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση", πρόσθεσε.

      Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το κόμμα Σπαρτιάτες έχει άνω του 5%.



      Σε λίγο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμμουνδούρου 

      Κόντρα Κούγια - Κανέλλη για την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή



      Μεγάλη ένταση επιτράτησε μεταξύ του Αλέξη Κούγια και της Λιάνας Κανέλλη, κατά τη διάρκεια σχολιασμού τους των πρώτων εκλογικων αποτελεσμάτων και πιο συγκεκριμένα, την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή.

      Το λόγο αρχικά πήρε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Ακούω συνεχώς -και το λέω σαν ένας άνθρωπος που υπηρετώ τον νόμο- το θέμα της εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή και το ερώτημά μου είναι, εάν πραγματικά όλοι αυτοί που μιλούν γι' αυτό το θέμα, έχουν διαβάσει το ελληνικό Σύνταγμα. Κι επειδή πραγματικά αυτό που συνέβη με πρωτοβουλία του Μάκη (Βορίδη) με την αλλαγή και την τροποίηση της νομοθεσίας, ήταν λυσιτελές στην πραγματικότητα.

      Γιατί ήρκησαν λίγες ημέρες για να αλλάξουν το όνομα οι προηγούμενοι, οι οποίοι ήταν πράγματι φασίστες και ναζιστές και να είναι αυτή τη στιγμή στη Βουλή με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που κανείς θα προέβλεπε. Σε μια δημοκρατία δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ίσως είναι καλύτερα να είναι στο προσκήνιο οι ναζιστές, οι φασίστες και να μπορεί να τους παρακολουθεί ο ελληνικός λαός στη Βουλή. Δυστυχώς, έτσι είναι η δημοκρατία".

      Οι παραπάνω δηλώσεις του Αλέξη Κουγιά προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση της Λιάνας Κανέλλη.

      "Μιλάς για τον Κασιδιάρη και του ξανακάνεις διαφήμιση. Με τον ίδιο τρόπο κάνατε διαφήμιση όλοι σας. Δύο κουβέντες θα πω μόνο κι αν νομιμοποιούμαι να μιλήσω για τον Κασιδιάρη, σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. Άφησέ με να τελειώσω! Δεν θα το παίξω το παιχνιδάκι αυτό. Διαφημίστηκε ο Κασιδάρης έκλειστος μέσα στις φυλακές, ως πιθανός να μπει ή να μην μπει σε ψηφοδέλτιο; Να φτιάξουμε νόμοη ή δεν θα φτιάξουμε νόμο; Ποιος εκπαιδεύει τον ελληνικό λαό να εξωραΐζονται οι φασίστες με νομοθετήματα, με νομικά τερτίπια; Οι φασίστες πολεμιούνται στα σωματεία, στους δρόμους, στις δουλειές", απάντησε η Λιάνα Κανέλλη, με τον Αλέξη Κούγια να της απαντά ότι δεν μπορεί να γίνει.

      "Αυτή τη στιγμή ένας διαφημισμένος έγκλειστος δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτή η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος έχει δει πολλά επώνυμα φασισταριά να ανεβαίνουν από τα σκ@τά στην επιφάνεια".

      Σε αυτή την πρότασή της, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε εκ νέου ότι πρόκειται για δημοκρατία και δεν απαγορεύεται ο κόσμος να στηρίξει τα ακροδεξιά μορφώματα, ρωτώντας την επίμονα "γιατί απαγορεύεται".

      Δημήτριος Νατσιός: Ποιος είναι ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ



      Ο Δημήτριος Νατσιός έγινε ευρέως γνωστός το τελευταίο διάστημα ως ο πρόεδρος του ακροδεξιού-υπερθρησκευτικού μορφώματος ΝΙΚΗ, που τελικά κατάφερε να μπει στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις και τις δημοσκοπήσεις.

      Ο ίδιος είναι κατ' επάγγελμα, σύμφωνα με το βιογραφικό του, εκπαιδευτικός, θεολόγος και αρθρογράφος, πέραν από πολιτικός. Παράλληλα έχει παρουσιάσει εκπομπές θρησκευτικού περιεχομένου σε περιφερειακούς σταθμούς, ενώ το 2019 ίδρυσε το κόμμα ΝΙΚΗ.

      Συγκεκριμένα το κόμμα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε και ο Δ. Νατσιός κατάγεται από το Κιλκίς, ενώ το κόμμα ήρθε για να διεκδικήσει και εκείνο τα "ορφανά" της Χρυσής Αυγής, τους "μακεδονομάχους" και τους αντιεμβολιαστές, στοχεύοντας σε ένα κοινό που στοχεύει και ο Βελόπουλος, αλλά και ακόμη πιο "δεξιά".

      Στις εκλογές του Μαίου, η ΝΙΚΗ έφτασε στο 4,58% στην Α' Θεσσαλονίκης και στο 5,63% στη Β' Θεσσαλονίκης. Το 7,46% της Πιερίας, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έπιασε η ΝΙΚΗ την 21η Μαίου.

      Ο 58χρονος Νατσιός δείχνει πως άρχισε να χτίζει τη δημοφιλία του στη Βόρεια Ελλάδα μέσα από το κανάλι Ε4 και των εκπομπών που είχαν μεγάλη απήχηση σε παραθρησκευτικούς και συνωμοσιολογικούς κύκλους.

      Η πρώτη του εμφάνιση σε δημόσιο λόγο ήταν το 2006 όταν και έκανε "πόλεμο" εναντίον της Μαρίας Ρεπούση και της συγγραφικής ομάδας των νέων εγχειριδίων εκπαίδευσης, ανάμεσα στα οποία ήταν το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού. Τα περισσότερα άρθρα του δημοσιεύονταν στο site "Αντίβαρο", ενώ το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας αποσύρθηκε τελικά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.

      Το 2014 προσπάθησε να μπει για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή του τόπου με το "Κίνημα Ελευθερία", ενώ λίγο αργότερα συνυπέγραψε την ίδρυση του κομματικού σχηματισμού ΡΙΖΕΣ (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός), στον οποίο μετείχαν πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τον Βασίλη Καπερνάρο να είναι στο "τιμόνι". Παράλληλα, μέσα από Facebook και social media συνέχισε να καπηλεύεται κάθε λογής συνωμοσιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι η οικονομική κρίση ήταν "προσχεδιασμένη" από κύκλους που εχθρεύονταν τη χώρα μας κλπ, ενώ συντάχθηκε ανοιχτά με όσους εχθρεύονταν τη συμφωνία των Πρεσπών.

      Φυσικά, το αποκορύφωμα της συνωμοσιολογίας ήρθε με την πανδημία της COVID-19 και ακόμη περισσότερο μέσω των εμβολίων. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρήκε μια πολιτική έκφραση στη Βόρεια Ελλάδα, με θεωρίες για 5-G, πειράματα και παγκόσμιου ελέγχου του πληθυσμού. Ο Νατσιός εκμεταλλεύτηκε το timing βρίσκοντας στήριξη από μοναστήρια και υπερσυντηρητικούς ιεράρχες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές όπως είπαμε, η ΝΙΚΗ από τις πρώτες εκλογές ξεπέρασε το 5%.

      Μετά το 2,94% που "έπιασε" στις 21 Μαίου, ο Δημήτρης Νατσιός, ξεκίνησε μάλιστά τη "πανηγυρική" του δήλωση, ως εξής:

      "Χριστός Ανέστη!

      Η νίκη της ΝΙΚΗΣ ανήκει στον Ελληνικό λαό. Είναι μια λαονίκη. Ευχαριστούμε ολόψυχα όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν περίτρανα ότι ο λαός μας, απογοητευμένος από το σύστημα των κομμάτων εξουσίας, ζητά όχι μόνο μία μεγάλη αλλαγή, αλλά επιθυμεί οι κυβερνήτες του να είναι όμοιοι με αυτόν, σάρκα από την σάρκα του. Να μην είναι ξενοκίνητοι αλλά ελληνόφρονες και ελληνόκαρδοι".

      Πρακτικά, στα επιχειρήματά του προτάσσεται η ξενοφοβία, η δήθεν αντισυστημικότητα και κάποιες ψευτοθρησκευτικές θέσεις.

      Αναλυτικότερα, στο site του κόμματος φιλοξενούνται άρθρα του Νατσιού αλλά και αρθρογραφία "φίλων", όπως αναφέρεται. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκει κανείς αντιμεταναστευτικά πονήματα, άρθρα εναντίον του εμβολιασμού και των αμβλώσεων, εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, φιλορωσικές δημοσιεύσεις και άλλα κείμενα που συντάσσονται πλήρως με την "παραδοσιακή" ακροδεξιά ατζέντα, με μπόλικες δόσεις ψευδοχριστιανικής απήχησης, με την επίσημη Εκκλησία να έχει αποστασιωποιηθεί επισήμως.

      Για τα σχολεία μάλιστα η ΝΙΚΗ και ο Νατσιός προτείνουν τον θεσμό του "Συνηγόρου του Μαθητή", αναφέροντας στο καταστατικό: "Τέλος, στο πάρτι για τους ιδεολήπτες ινστρούχτορες και τον πνευματικό εκφοβισμό που ασκούν ανενόχλητοι μέσα στις σχολικές τάξεις. Για κάθε περιστατικό εντός σχολικού περιβάλλοντος που θίγει το έννομο συμφέρον μαθητή και γονέα, με άσεμνα θεάματα, εθνομηδενιστική προπαγάνδα ή αντιχριστιανικά κηρύγματα, θα παρέχονται δωρεάν πρακτικές ή και νομικές συμβουλές από ειδικούς της ΝΙΚΗΣ".

      Στα αντιεπιστημονικά επιχειρήματα του κόμματος εντάσσεται δε και η "θεραπευτική δράση" της Θρησκείας, καθώς αναφέρεται σχετικά στις θέσεις:

      "Ως Κυβέρνηση, θα μας ήταν αδιανόητο να επεμβούμε στον τρόπο ή το χρόνο που η Εκκλησία τελεί τα Ιερά της Μυστήρια. Αντιθέτως, το Κράτος θα βοηθούσε την Εκκλησία να υλοποιήσει τις επιλογές της με τον ασφαλέστερο τρόπο, αξιοποιώντας την θεραπευτική ισχύ της πίστης μας σε όφελος του ελληνικού λαού, αγκαλιάζοντας εξίσου και τους πιο επιφυλακτικούς αλλά και τους ψύχραιμους.

      Περαιτέρω, θα μας ήταν αδιανόητο ως Κυβέρνηση να στοχεύουμε στον ψυχαναγκασμό των συμπολιτών και των παιδιών μας σε ιατρικές πράξεις, στερώντας τους από τον βιοπορισμό ή την πρόσβαση σε πνευματικά ή υλικά αγαθά, με πρόσχημα το «καλό των άλλων» – παρανοϊκή ιδεοληψία απέναντι σε νόμιμους, φορολογούμενους, υγιείς πολίτες".

      Αξίζει να σημειωθεί πως σημείο αναφοράς του Νατσιού είναι η Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα ο γέροντας Ευθύμιος, σκληρός αντιεμβολιαστής και θερμός οπαδός του Παΐσίου. Καθόλου τυχαίο που με τη ΝΙΚΗ "κατέβηκε" και η ανιψιά του Παΐσιου, Μαρία Εζνεπίδου. Όπως προσφάτως αποκάλυπτε το ΒΗΜΑ, ο Ευθύμιος είναι πνευματικός καθοδηγητής στην "Ενωμένη Ρωμιοσύνη", όπου αρθρογραφεί ο Νατσιός. Ο ίδιος ο Νατσιός, βρέθηκε στη Μονή του Ευθυμίου το Πάσχα, αλλά κατά τις ίδιες πληροφορίες, και στη Μονή Βατοπαιδίου, στη διαδικτυακή πύλη της οποίας, ονόματι "Πεμπτουσία", δημοσιεύονται επίσης άρθρα του "ηγέτη" της ΝΙΚΗΣ.

      Η στήριξη συγκεκριμένων κύκλων του Αγίου Όρους προς τη ΝΙΚΗ σε προεκλογικό επίπεδο είναι δεδομένη, κάτι που εν πολλοίς δικαιολογεί και την "ξαφνική" άνοδό της. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει ανοιχτά πάντως ότι "η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται ούτε κομματίζεται".

      Πλέον, το κόμμα ΝΙΚΗ είναι στη Βουλή αποτελώντας τον νέο "διάττοντα αστέρα" της ελληνικής πολιτικής σκηνής, και παίρνοντας σκυτάλη από άλλους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που εν συνεχεία "διαγράφονται" από το ίδιο το Σύστημα, κεφαλαιοποιώντας τη χρονική συγκυρία. 

      Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να σχηματοποιήσει έναν ιδιόμορφο συνδυασμό με την "Ελληνική Λύση" του Βελόπουλου, με την οποία όμως προεκλογικά είχαν και ανοιχτή κόντρα, μιας και σε μεγάλο βαθμό, στόχευαν σε ανάλογο κοινό. Σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς, ο εθνολαϊκισμός ενισχύθηκε και επισήμως, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει συνολικά.



      Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξανά στη Βουλή με όχημα τις... καρδούλες








      Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι και πάλι στη Βουλή. Μετά τις ηχηρές εμφανίσεις της το 2015, τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η νομικός και επικεφαλής του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας επέστρεψε στα έδρανα, κάνοντας μια εκλογική έκπληξη.

      Η Ζ. Κωνσταντοπούλου άλλαξε δημόσιο προφίλ προεκλογικά, από τις "γροθιές" και τις επιθέσεις πέρασε στις "καρδούλες", ωστόσο οι εσωκομματικοί της χειρισμοί προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις, οι οποίες βέβαια δεν της κόστισαν το "ράλι" προς την εκλογή. Η ίδια υποβάθμισε τους υποψήφιους που έφτασαν το κόμμα μια ανάσα από τη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου βάζοντας στη θέση τους άλλους, με τους 11 που αντικαταστήθηκαν να δίνουν και Συνέντευξη Τύπου για όσα έγιναν.

      Απαντώντας για τις αντικαταστάσεις, η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως "ήταν προσυμφωνημένο και γνωστό σε όλους... Το έκανε και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Βελόπουλος", και παρά τις κατηγορίες συνέχισε να... προσφέρει "καρδούλες", πιστή στη νέα εικόνα που θέλει να προωθήσει μέσα από τα media που "ξαφνικά", την έχουν αγαπήσει.

      Η πολιτική της πορεία

      Πολιτικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές του 2009 με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε μη εκλόγιμη θέση.

      Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθήνας, ερχόμενη πρώτη σε ψήφους από τους υποψηφίους του κόμματός της για την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Επανεξελέγη με λίστα στις επαναληπτικές εκλογές. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη στην Α΄ Αθηνών. Συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ των οποίων και αυτή που ανέλαβε τη "διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC".

      Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία-ρεκόρ (235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων). Έγινε η νεαρότερη Πρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου, ενώ υποστήριξε ανοιχτά το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. 

      Ως πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε ακόμη τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα φύλων, ενώ κατά την προεδρία της, τον Απρίλιο του 2015, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία εξέδωσε δύο Προκαταρκτικά Πορίσματα κατά τα οποία χαρακτηριζόταν παράνομο το μνημονιακό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και αξιωνόταν η δυνατότητα κυριαρχικής αποκήρυξής του, ενώ παράνομο χαρακτηριζόταν και το τρίτο μνημόνιο.

      Προέδρευσε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και εκπροσώπησε την Επιτροπή στο Παγκόσμιο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν Αρμενίας, όπου και εκδόθηκε Διακήρυξη με αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων.

      Μετά τη σύναψη δανειακής σύμβασης από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το κόμμα και κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως υποψήφια με τη νεοσυσταθείσα Λαϊκή Ενότητα, η οποία έλαβε 2,9%, αποτυγχάνοντας να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τη διαδέχτηκε ο Νίκος Βούτσης.

      Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα Πλεύση Ελευθερίας.

      Η Πλεύση Ελευθερίας έλαβε 90.927 ψήφους και ποσοστό 1,61% στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, η επικεφαλής του κόμματος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου κατάφερε να λάβει το ποσοστό 1,47%.

      Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια έχει δηλώσει πως στη νέα της "καριέρα" στη Βουλή θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να παρεμβαίνει επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ελεύθερα, όχι, δηλαδή, μόνο ως αρχηγός κοινοβουλευτικός κόμματος, αλλά και με την παλαιότερη ιδιότητά της ως πρόεδρος του Σώματος. 

      Σε δηλώσεις της έχει αναφέρει πως θα αξιοποιήσει 12λεπτες παρεμβάσεις σε κάθε θέμα που συζητείται στη Βουλή, ενώ τόνισε πως θα συμμετέχει με δύο ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τη μία εξ αυτών να είναι η δική της, καθώς μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις ως πρώην πρόεδρος της Βουλής.

      "Θα ζωντανέψουμε τη Βουλή, θα φωτίσουμε τα ζητήματα, θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Θα παρεμβαίνω στις συζητήσεις και θα συναποφασίζω στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και θα είμαι και αντιπρόεδρος του σημαντικού οργάνου που είναι το Ίδρυμα της Βουλής για θέματα εκπαίδευσης, μορφωτικά και συνολικά θέματα πολιτισμού και παιδείας που για μας είναι στο επίκεντρο", δήλωνε συγκεκριμένα κατά τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. 

      Στις οποίες δεσμεύσεις της βέβαια, δεν ακούσαμε να αναλύονται οι επίσημες θέσεις του κόμματος, τις οποίες ούτως ή άλλως δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς στο site της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς πέραν από γενικόλογες διατυπώσεις, δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που να άπτονται επιλογών πολιτικής.

      Σημειώνεται πως στις καρδούλες της κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε προσφάτως και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Η αρχηγός της "Πλεύσης Ελευθερίας" δεν βρέθηκε ποτέ σε κανέναν αγώνα, ούτε ενάντια στους πλειστηριασμούς, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε για την Υγεία και την Παιδεία, ήταν εξαφανισμένη από παντού". Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήριζε το ΚΚΕ ως κόμμα "διεκπεραιωτικής αντιπολίτευσης".

      Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Kontra δήλωσε πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε σοβαρότατες "παρατυπίες", ωστόσο δεν υπέστη καμία συνέπεια, σε αντίθεση με άλλα που "κόπηκαν".

      Οκτακομματική Βουλή στο 60% της ενσωμάτωσης


      Με καταμετρημένο το 60% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής:
      • ΝΔ: 40,39% και 157 έδρες
      • ΣΥΡΙΖΑ: 17,81% και 47 έδρες
      • ΠΑΣΟΚ: 12,45% και 34 έδρες
      • ΚΚΕ: 7,38% και 19 έδρες
      • Σπαρτιάτες: 4,75% και 13 έδρες
      • Ελληνική Λύση: 4,58% και 12 έδρες
      • Νίκη: 3,79% και 10 έδρες
      • Πλεύση Ελευθερίας: 3,07% και 8 έδρες
      • ΜέΡΑ25: 2,28%

      Όπως προκύπτει δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ισχυρή αυτοδυναμία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Βουλή μπαίνουν με άνεση οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι έσπευσαν να ευχαριστήσουν τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη.

      Παράλληλα, παραμένει το θρίλερ για τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στο όριο της εισαγωγής τους στη Βουλή. Συγκεκριμένα, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να δουν εάν πετυχαίνουν το στόχο τους.

      Λίγο μετά τις 21:00 αναμένεται και η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.


      Όλγα Γεροβασίλη: «Η ήττα επήλθε στις προηγούμενες εκλογές»

      Για μία βαριά ήττα, η οποία επήλθε στις προηγούμενες εκλογές έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα.


      Μιλώντας στο OPEN, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως "προφανώς είναι μία ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήττα η οποία επήλθε στις προηγούμενες εκλογές που ήταν και η στιγμή του σοκ για όλους εμάς.

      Σε έναν μήνα που μεσολάβησε από τότε μέχρι τώρα δεν ήταν ένας ικανοποιητικός χρόμος, όπου έχεις χάσει και το αφήγημα της νίκης, μιας και η πρότασή σου ήταν κυβερνητική πρόταση, άρα αυτό δεν ήταν εύκολο να πάει καλύτερα. Και από την άλλη πλευρά δεν ξέρω τι έχει συμβεί με την αποχή, επομένως δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη φορά".

      Η ίδια ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και θα ανοίξει στο μέλλον, τονίζοντας πως αυτή είναι η δική της εκτίμηση.


      Το εκλογικό αποτέλεσμα στο 50% της επικράτειας

      Με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:


      • ΝΔ: 40,37% και 157 έδρες
      • ΣΥΡΙΖΑ: 17,78% και 47 έδρες
      • ΠΑΣΟΚ: 12,66% και 34 έδρες
      • ΚΚΕ: 7,29% και 19 έδρες
      • Σπαρτιάτες: 4,77% και 13 έδρες
      • Ελληνική Λύση: 4,63% και 12 έδρες
      • Νίκη: 3,79% και 10 έδρες
      • Πλεύση Ελευθερίας: 3,03% και 8 έδρες
      • ΜέΡΑ25: 2,28%
      Από λεπτό σε λεπτό το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

      Τσακαλώτος: «Καθαρή νίκη ΝΔ. Πολύ μεγάλη ήττα ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σίγουρος ότι ο Αλέξης θα θέλει να αναστοχαστεί»


      Για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςτου ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll.

      Όσον αφορά τα τρία δεξιά κόμματα που μάλλον μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη νέα Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικό» το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για πανευρωπαϊκό φαινόμενο της ανόδου της άκρας δεξιάς.

      Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ήττα» της Κουμουνδούρου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. «Θεωρώ ότι η μεγάλη ήττα ήταν και στις πρώτες εκλογές και άρα ήταν δύσκολο να κάνεις μετά το οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλος αναστοχασμός. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, έχουμε συλλογικές διαδικασίες».

      «Είμαι σίγουρος ότι και ο Αλέξης θα θέλει να το σκεφτεί, να αναστοχαστεί. Θα το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με στελέχη» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

      Ερωτηθείς, ωστόσο, το τι θα πει στον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε στο «θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω τι θα τον συμβούλευα».





      Η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την about people





      Β. Στίγκας - Επικεφαλής Σπαρτιατών: «Ο Κασιδιάρης ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα»



      Η εκτίμηση του αποτελέσματος - Δείτε τη σχετική κάρτα



      Η ενσωμάτωση της επικράτειας στο 53,09%




      Στο 92,3% η συσπείρωση της ΝΔ




      Ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τα πρώτα exit poll που βγήκαν στη δημοσιότητα, με τη συσπείρωση των "γαλάζιων ψηφοφόρων" να έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

      Αυτό αποδεικνύεται και από τις συσπειρώσεις που μαρτυρούν πως η ΝΔ κατάφερε να "μαζέψει" το κοινό της φτάνοντας το 92,3%, με το 1,8% να "διαρρέει" προς το ΠΑΣΟΚ και μόλις 1% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

      "Διαρροή" της τάξεως του 2,8% σημειώθηκε προς άλλα κόμματα, με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει το 0,9%, η Νίκη το 0,7% και το ΚΚΕ το 0,5%.

      Όσο για το πότε αποφάσισαν οι Έλληνες ψηφοφόροι για το τι θα ρίξουν στην κάλπη, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 6,5% αποφάσισε τι θα ψηφίσει μόλις σήμερα, το 5,7% τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες και το 10,7% μετά τις εκλογές τις 21ης Μαΐου.

      Πιο "σίγουρο" ήταν το 46,4% που δήλωσε πως πάντα ψηφίζει το ίδιο κόμμα, ενώ το 27,1% απάντησε σύμφωνα με τα στοιχεία πως πήρε την απόφαση πριν τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.




      Νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ δίνουν τα exit poll – Αποτελέσματα στο 100% του δείγματος




      Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι η δυναμική ανόδου του κόμματος είναι το θετικό στοιχείο της εκλογικής μάχης


      Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό ενώ σημειώνουν με αφορμή και την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών ότι προφανώς αναμένουν και τα τελικά αποτελέσματα.

      Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή - ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς.


      Το exit poll στο 100% - Δείτε την κάρτα και τα ποσοστά


      Θετικό κλίμα στο ΚΚΕ


      Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό ενώ σημειώνουν με αφορμή και την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών ότι προφανώς αναμένουν και τα τελικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή - ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς.
      Πλησιάζει η ώρα για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

      Το ασφαλές αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει γνωστό στις 20:30 σύμφωνα με τον γγ Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.



      Από πού πήραν ψήφους οι Σπαρτιάτες




      Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Αρνητικό το εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα exit poll


      Για αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα exit poll, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα αρνητικό τόσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων.

      Η Κουμουνδούρου βέβαια δεν περίμενε κάποια έκπληξη, αφού όπως σημειώνουν, "σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

      Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

      Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης.

      Πολύ ανησυχητικό σημάδι όμως, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας.

      Ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς.

      Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Όχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο.

      Σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα νίκης.

      Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες".

      Συσπειρώσεις κομμάτων και μετακινήσεις ψηφοφόρων - Δείτε τη σχετική κάρτα για τη ΝΔ




      Στις 20:30 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα από τη Singular Logic

      Στις 20:30 αναμένεται η ανακοίνωση της πρώτης ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, όπως ανέφερε ο γγ Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.


      Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε σύντομη δήλωσή της, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας φτάσαμε στο τέλος μίας μακράς εκλογικής διαδικασίας. «Τυχόν μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως», πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

      Κύπρος: Συγχαρητήρια Χριστοδουλίδη σε Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών

      Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Χριστοδουλίδης, οι δύο άνδρες πρόκειται να έχουν σύντομα συνάντηση.


      «Επικοινώνησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, φίλο Κ. Μητσοτάκη και τον συγχάρηκα για τη μεγάλη του Νίκη. Θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες και σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης στο twitter.

      Σχόλιο της Έφης Αχτσιόγλου για το exit poll
      Αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων αν επιβεβαιωθεί ότι θα είναι στη Βουλή ακροδεξιά κόμματα, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το exit poll και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.


      Αλέξης Χαρίτσης: "Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι παρών την επόμενη μέρα και θα είναι ο πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν"


      Στις 21:00 η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πειραιώς.

      ΠΑΣΟΚ: «Επιστρέφουμε και επανακτάμε δεσμούς με τους προοδευτικούς πολίτες»


      «Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν ηγετικά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη όταν ανακοινώθηκε το exit poll.

      «Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες», προσέθεσαν τα ίδια στελέχη. Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».

      Επιπλέον σημείωσαν το γεγονός πως «με την αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος». Υπενθύμισαν ακόμη πώς ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική.

      «Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για "παραστρατημένους" της Χ.Α .

      «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.



      Πρώτο σχόλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ για το exit poll: 

      «Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων»

      Αυτοδυναμία της ΝΔ - Βραδιά θρίλερ για τα μικρότερα κόμματα

      Το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης στρέφεται πλέον στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για είσοδο στη Βουλή. Με το ένα πόδι εντός οι "Σπαρτιάτες, παλεύουν "Ελληνική Λύση", "Νίκη", αλλά και "Πλεύση Ελευθερίας" και "ΜέΡΑ25".


      Ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες που φλετάρουν με την Βουλή


      Κανείς, ή σχεδόν κανείς δεν θα ήξερε το κόμμα "Σπαρτιάτες" αν ο καταδικασμένος νεοναζί, πρώην πρωτοπαλίκαρο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δεν είχε εκφράσει δημοσίως τη στήριξή του στον εν λόγω σχηματισμό.

      Από τη στιγμή που έγινε αυτό (και αφού ο ίδιος ο Κασιδιάρης δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές είτε με δικό του σχηματισμό είτε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, οι Σπαρτιάτες, άρχισαν να ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις, αρχικά με μικρά ποσοστά, λίγο πάνω από το 1% και εν συνεχεία με μεγαλύτερα.

      Oι άνθρωποι βέβαια δεν κρύβονται. Κάθε άλλο. Οπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, σε πρόσφατη διανομή φυλλαδίων στα διόδια της Ελευσίνα, ενημέρωναν επίσημα τον κόσμο ότι "ο Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει το κόμμα Σπαρτιάτες". Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. 

      Ακόμα και τώρα όμως που όπως φαίνεται εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, ελάχιστοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Ως πρόεδρος αλλά και ιδρυτής του κόμματος (από το 2017) εμφανίζεται ο Βασίλης Στίγκας. Ο εν λόγω είχε συνεργαστεί με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη (!) τόσο στις ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις βουλευτικές του ίδιου έτους με πενιχρά αποτελέσματα.

      «Είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δεν περιμένω να με ταΐσει κανένας, δεν κυνηγάω θέσεις σε κομματικά γραφεία» έχει δηλώσει προ καιρού ο ιδρυτής Στίγκας σε μία συνήθη, για ακροδεξιό, προεκλογική σύσταση.

      Oπως ο ίδιος έχει αφηγηθεί, αρχικά συντάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Εν συνεχεία έκανε ένα πέρασμα από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και έπειτα συνεργάστηκε με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού και συμπορεύθηκε με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του Γιάννη Λαγού (καταδικασμένος για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και αυτός).

      Μισό πρόγραμμα στις γνωστές ακροδεξιές κατευθύνσεις

      Αν αναζητήσει κανείς στο επίσημο site των Σπαρτιατών τις βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Ελάχιστα από τα πεδία είναι συμπληρωμένα. Υλικό υπάρχει, μεταξύ άλλων για την Παιδεία και (φυσικά) για το Μεταναστευτικό.

      Στην Παιδεία, ειδικότερα για τα νηπιαγωγεία, εντοπίζουμε την εξής παρατήρηση: "Αποφυγή σεξουαλικής αγωγής με «μοντέρνα» και αλλόκοτα προγράμματα". Τι άλλο να σχολιάσει κανείς;

      Στο Μεταναστευτικό πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει "να φροντίσει για απαγόρευση λειτουργίας παλαιών και νέων ΜΚΟ εντός της Επικράτειας. Να ακολουθήσει εξονυχιστικός, οικονομικός και θεσμικός έλεγχος όλων των υπαρχόντων τους, με κύριο μέλημα την πλήρη παύση των εργασιών τους και την απονομή δικαιοσύνης στις έκνομες ενέργειές τους". O ορισμός της Alt Right.

      "Θα είναι η οργάνωση αυτή ο «δούρειος ίππος» ώστε να εκπροσωπηθεί ο καταδικασμένος για τη διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην επόμενη Βουλή;" αναρωτιέται, ευθαρσώς το "Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς" και το alterthess.

      Οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν αλλά, μεταξύ μας, όλοι ψυχανεμιζόμαστε τι έχει ήδη συμβεί και τι πρόκειται να συμβεί. Εκτός και αν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

      Πώς σχολιάζουν στη ΝΔ το exit poll - "Ασφαλής αυτοδυναμία, όχι χρόνος για χάσιμο"

      "Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο".

      Βγήκε το exit poll - Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά




      Από λεπτό σε λεπτό το exit poll - Κορυφώνεται η αγωνία

      Τι ποσοστό χρειάζεται για να πετύχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα με την ενισχυμένη αναλογική


      Η επαναφορά του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.

      Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερο είναι το απαραίτητο ποσοστό για το πρώτο κόμμα, προκειμένου να πετύχει αυτοδυναμία.


      Στον παρακάτω πίνακα παρουσίαζεται το όριο αυτοδυναμίας. Παραδείγματος χάρη, αν ξεκινάμε από 4% εκτός βουλής, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 39,1%.


      Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς

      Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση αυτήν την ώρα στις εθνικές οδούς, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι τη Νέα Πέραμο.


      Επίσης προβλήματα παρουσιάζονται και στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, από το Κρυονέρι μέχρι τον Άγιο Στέφανο. Μποτιλιάρισμα επικρατεί στο ίδιο ρεύμα και στο ύψος του Κόμβου Μεταμόρφωσης, αλλά και στο ύψος πριν τα διόδια των Αφιδνών, για λίγα χιλιόμετρα.



      Όσον αφορά την Αττική Οδό, παρατηρούνται καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα 10′ - 15′ από κόμβο Παιανίας έως κόμβο Μαραθώνος αλλά και καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο 5′ - 10′ από κόμβο Μεταμόρφωσης έως κόμβο Ηρακλείου.


      Παρατάση σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στα Καλάβρυτα εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.Οι ψηφοφόροι θα έχουν περιθώριο μισής επιπλέον ώρας για να προσέλθουν στις κάλπες.


      Έφτασε στην Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης




      Στον Περισσό ο Δημήτρης Κουτσούμπας

      Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επέστρεψε από τη Λαμία όπου ψήφισε και βρίσκεται με τους συνεργάτες του ήδη στον Περισσό. Η εκτίμηση του κόμματος είναι ότι δόθηκε η εκλογική μάχη και το κόμμα θα είναι ισχυρό για να συνεχίσει τον αγώνα του από τη Δευτέρα.
      Πού θα μάθουν το exit poll οι αρχηγοί των κομμάτων

      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στα γραφεία του κόμματος, από λεπτό προς λεπτό, από όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Από νωρίς βρίσκονται όμως εκεί οι συνεργάτες του και έχουν αρχίσει να φθάνουν και στελέχη του κόμματος.


      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην οικία του όπου θα μάθει τα αποτελέσματα της αναμέτρησης και μετά τις ανακοινώσεις θα βρεθεί στην Κουμουνδούρου. Αρκετά στελέχη και συνεργάτες του βρίσκονται ήδη εκεί. Κρίσιμο ζήτημα και κομβικό σημείο θεωρούν τη συμμετοχή των πολιτών και την συσπείρωση.


      Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε από την Κρήτη όπου ψήφισε και αναμένεται το απόγευμα στα γραφεία του κόμματός του. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικρατεί αισιοδοξία, μετά και τα αισιόδοξα μηνύματα, που όπως λέει το επιτελείο του, έχουν λάβει.

      Οι ώρες του exit poll και της πρώτης εκτίμησης

      Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Την ίδια ώρα θα ακολουθήσει το πρώτο exit poll. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας.


      Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% - 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

      Καλησπέρα σας σε λίγο ξεκινά η ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων από το Αντικειμενικότητα


      Σχόλια

      Διαβάστε ακόμη