Γαλλικό περιοδικό «L’ Express»: Σενάριο πολέμου Ελλάδας–Τουρκίας το 2027- «Ο Ερντογάν επιτίθεται στα Ίμια»




Στο… κινηματογραφικό σενάριο ενός πολέμου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το 2027 αναφέρεται το γαλλικό περιοδικό «L’ Express». 

Σε ένα βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών ένας δημοσιογράφος και ένας στρατιωτικός εκφράζουν την άποψή τους για τις προθέσεις και τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το ποια θα είναι η θέση της Γαλλίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με βάση τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που έχουν υπογράψει Αθήνα και Παρίσι.

Το θέμα αναδεικνύει η εφημερίδας Εστία της Κυριακής, σημειώνοντας πως στο Παρίσι «βλέπουν» απόβαση και εισβολή σε ελληνικά νησιά, πιθανότατα στα
Ίμια.

«Ρωσικά τανκς μπαίνουν στην Εσθονία, η Μαδαγασκάρη ανακτά τις Διάσπαρτες Νήσους από τη Γαλλία, η Τουρκία του Ερντογάν επιτίθεται στα Ίμια, το Charles de Gaulle βυθίζεται από την Κίνα, το Μάλι πέφτει στα χέρια τζιχαντιστών.

Με τη βοήθεια 40 ερευνητών, διπλωματών, στρατηγών και πρώην μελών των υπηρεσιών πληροφοριών, το L’ Express έχει αναπτύξει πέντε υποθέσεις που οδηγούν σε μια γαλλική στρατιωτική απάντηση: σκοτεινά σενάρια που επικαλύπτονται από εκείνα πάνω στα οποία εργάζεται ήδη ο γαλλικός στρατός και για τα οποία είναι προετοιμασμένος» αναφέρει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του.

Ένα από τα «μαύρα» σενάρια που παραθέτει λοιπόν το περιοδικό αναφέρεται στην επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ελληνικά νησιά – πιθανότατα στα Ίμια – και την παρέμβαση του γαλλικού στρατού.

Διάβαστε επίσης: 


«Αυτό το τρίτο σκοτεινό σενάριο διαδραματίζεται στην ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2027. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Διακατεχόμενος από έναν εθνικιστικό πυρετό, στρέφει το βλέμμα του στα Ίμια, που βρίσκονται μόλις 7 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και υπό την ελληνική κυριαρχία από το 1946.

Το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου αρχίζει η εισβολή. Έπειτα από αρκετές μέρες ναυμαχίας, η Γαλλία αποφασίζει να επέμβει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτή η υπόθεση, που οδηγεί σε μια γαλλική στρατιωτική απάντηση, κρίνεται αξιόπιστη από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με την οποία επικοινώνησε το L’Express», σημειώνει το περιοδικό.

Ο ναύαρχος ε.α. Pascal Ausseur, διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (Fondation méditerranéenne d’études stratégique), προσπαθεί να εξηγήσει στο βίντεο την τουρκική νοοτροπία και στάση, ανατρέχοντας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Μικρασιατική Καταστροφή και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα θέλησε να επεκταθεί όσο περισσότερο μπορούσε «σε μία περιοχή όπου για 3.000 από την εποχή του Ομήρου κατοικούσαν Έλληνες». Σχετικά με τη θέση των Ιμίων, σημειώνει πως αν το καθεστώς τους αλλάξει, θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες. «Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι υπάρχει ένα στρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα που αφορά τη θάλασσα», τονίζει.

Διαβάστε επίσης:
NORDIC MONITOR: ΣΚΗΝΙΚΟ ΙΜΙΩΝ ΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ναύαρχος Pascal Ausseur αναφέρει στο εν λόγω βίντεο ότι όταν αναλύουμε μια επιχείρηση αυτού του τύπου, έχουμε ξεκάθαρα ένα σενάριο πολύ κοντά σε αυτό που συνέβη στην Ουκρανία. Οι Τούρκοι μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν τις ακτές τους εξαιρετικά εύκολα χωρίς πρόβλημα και μάλιστα να το ‘κρύψουν’ αυτό πίσω από τακτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν. Απέχουν λίγα λεπτά με ελικόπτερο ή με λέμβους ή με σκάφη και επομένως έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Ο δημοσιογράφος Clément Daniez επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν από τότε που ανήλθε στην εξουσία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως εξωτερικούς παράγοντες για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματά του. Έτσι, όπως εκτιμά, δεν θα διστάσει να αυξήσει την ένταση, φθάνοντας ακόμη και στην στρατιωτική επέμβαση.

Αναλυτικά το σενάριο

Σύμφωνα με το βίντεο της γαλλικής εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της Εστίας, το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2027 θα ξεκινήσει η εισβολή. Υπό την προστασία δύο φρεγατών και ενός επιθετικού υποβρυχίου, το πλοίο TSG Anadolu κατευθύνεται προς τα Ίμια μεταφέροντας 1.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Περίπου 50 Έλληνες στρατιώτες συλλαμβάνονται και στο υψηλότερο σημείο των δύο νησιών, υψώνεται η τουρκική σημαία. Η Ελλάδα αντιδρά άμεσα, αλλά χάνει πέντε περιπολικά σκάφη και 10 μαχητικά αεροσκάφη.

Στην Αθήνα, σύμφωνα πάντα με το σενάριο του L’ Express, ανακοινώνεται ο θάνατος 28 στρατιωτικών και η κοινή γνώμη είναι αναστατωμένη από την τουρκική πρόκληση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #Imia γίνεται παγκόσμιο trend, στο Twitter τα μηνύματα συμπαράστασης πολλαπλασιάζονται, ενώ ένα βίντεο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει «Η Τουρκία πήρε επιτέλους ξανά ό,τι της ανήκει», κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

O κ. Ausseur ακολούθως σχολιάζει ότι το υποθετικό αυτό σενάριο είναι αξιόπιστο και δεν μπορεί να παραβλεφθεί η χρήση βίας από μία χώρα, στην περίπτωση αυτή από την Τουρκία, εναντίον μίας γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το σενάριο των Γάλλων, η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει τα Ίμια ενώ οι δύο πλευρές μετρούν απώλειες. Η Ελλάδα 40, ενώ η Τουρκία 14. Στις 20 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας, ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απευθύνει στους Γάλλους πολίτες, ανακοινώνει ότι ο γαλλικός στρατός θα ξεκινήσει επιχείρηση παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, μετέχοντας σε μια συμμαχία κρατών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Την επομένη ημέρα φθάνουν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Δύο φρεγάτες, δύο γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια, το ελικοπτεροφόρο Mistral, ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού και ένα C-130 Gabriel περικυκλώνουν τα τουρκικά στρατεύματα. Τα γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στα Ίμια, ξεσπούν βίαιες μάχες κατά των τουρκικών στρατευμάτων. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Γαλλίας απωθεί τελικά τους Τούρκους από τα Ίμια αλλά ο απολογισμός της επιχείρησης είναι βαρύς: 120 Γάλλοι, 130 Έλληνες και 250 Τούρκοι σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης.

Το σενάριο ολοκληρώνεται με την Ελλάδα και την Γαλλία να απωθούν από κοινού τους Τούρκους πίσω στα παράλια της χώρας τους.

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο, η στρατιωτική αποτυχία της Τουρκίας εκλαμβάνεται πολύ αρνητικά από την κοινή γνώμη και θα οδηγήσει τον πρόεδρο Ερντογάν σε παραίτηση. Τον διαδέχεται ο Γιλμάζ, ο οποίος στην πρώτη ομιλία του κρατά αποστάσεις από τη Δύση και υπόσχεται προσέγγιση με τη Μόσχα.



 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο