Μετά την απομάκρυνση απο το ''ταμείο'' ουδέν λάθος αναγνωρίζεται


Μόλις 24 ώρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης των Ευρωεκλογών. Μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, φέρνοντας ανείπωτη καταστροφή και απώλειες ζωών. Παράλληλα, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, απειλεί να πυροδοτήσει μια νέα κρίση. Επιπλέον, η άνοδος της ακροδεξιάς σε διάφορα κράτη-μέλη εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, η πληγή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη παραμένει ανοιχτή, ενώ το σκάνδαλο υποκλοπών σκιάζει την κυβέρνηση. Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά πλήττει καίρια τα νοικοκυριά, ενώ, η καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη:


















Σε αυτό το κλίμα, οι πολίτες καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στις Ευρωεκλογές. Μία ψήφος που οφείλει να είναι συνειδητή και κριτική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα καθώς και ότι το Ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πηγάζει από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νομοθετικά κανονιστικά κείμενα που εκδίδονται από τα θεσμικά όργανα της, υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης κανόνα, ο κανόνας του Ευρωπαϊκού δικαίου λαμβάνει προτεραιότητα και εφαρμόζεται από τα ελληνικά δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη:



















Αυτή η υπεροχή του Ευρωπαϊκού δικαίου βασίζεται σε διάφορες αρχές, όπως η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας, η αρχή της πρωτοτυπίας και η αρχή της αναλογικότητας. Η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ενεργούν με τρόπο που να διευκολύνει την επίτευξη των κοινών στόχων της Ένωσης και να μην εμποδίζουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου. 

Η αρχή της πρωτοτυπίας ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να νομοθετεί σε ορισμένους τομείς, όπως η εσωτερική αγορά και η νομισματική πολιτική. Τέλος, η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ένωση να μην υπερβαίνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.

Συνεπώς, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών των κρατών μελών, επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι αποφάσεις αυτές θεσπίζουν κανόνες που δεσμεύουν άμεσα και ομοιόμορφα όλα τα κράτη μέλη και εφαρμόζονται απευθείας από τα εθνικά δικαστήρια.















Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος μέλος, οφείλει να συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, ακόμα κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό δίκαιο. Παρ' όλα αυτά, η υπεροχή του Ευρωπαϊκού δικαίου δεν σημαίνει ότι το ελληνικό Σύνταγμα έχει καταργηθεί. Το ελληνικό Σύνταγμα εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Σε περίπτωση που το ελληνικό Σύνταγμα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας, προκειμένου να διασφαλίσουν την υπεροχή του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Διαβάστε ακόμη:





















Άρα, η υπεροχή του Ευρωπαϊκού δικαίου έχει σημαντικές συνέπειες για το ελληνικό νομικό σύστημα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύεται μόνο εφόσον είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, εκφράζοντας την αγωνία και τις ανησυχίες μας.

Ας μην αφήσουμε την απογοήτευση ή την αδιαφορία να μας στερήσουν το δικαίωμα ψήφου μας. Ας ασκήσουμε υπεύθυνα το καθήκον μας ως υπεύθυνοι πολίτες και ας διαμορφώσουμε τόσο το μέλλον της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη