Γιατί να πάω να ψηφίσω;


«Όλοι τους είναι ίδιοι. Τίποτα δεν αλλάζει με την ψήφο μου. Αυτοί που κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας 
κοιτάνε μόνο τα δικά τους συμφέροντα . Είναι κάτι που κάνω κάθε τέσσερα χρόνια. Τι διαφορά θα κάνει η ψήφος μου;»

Αυτά είναι μερικά από τα συνηθισμένα σχόλια που ακούμε κατά καιρούς όταν συζητάμε για εκλογές και αν θα πάμε να ψηφίσουμε.

Πράγματι, η πολιτική σκηνή μπορεί να μοιάζει απογοητευτική. Πολιτικοί που υπόσχονται πολλά αλλά τηρούν λίγα, σκάνδαλα, διαπλοκή, έλλειψη διαφάνειας. Όλα αυτά τροφοδοτούν την αίσθηση της ματαιότητας και την πεποίθηση ότι η ψήφος μας δεν έχει καμία αξία.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος μας έχει αξία. Είναι η φωνή μας, η δύναμή μας για να επηρεάσουμε το μέλλον. Αποκηρύσσοντας το δικαίωμα ψήφου μας, ουσιαστικά παραχωρούμε το πεδίο σε όσους όντως ενδιαφέρονται να ασκήσουν εξουσία, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις ανησυχίες μας.

Η ψήφος μας δεν είναι απλά μια επιλογή ανάμεσα σε πρόσωπα. Είναι μια επιλογή για το μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε. Είναι η ευκαιρία μας να στηρίξουμε πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας.

Σίγουρα, δεν υπάρχουν ιδανικοί υποψήφιοι ή τέλεια κόμματα. Οφείλουμε όμως να ενημερωθούμε, να αξιολογήσουμε κριτικά τις προτάσεις και τους ισχυρισμούς, και να επιλέξουμε όσους θεωρούμε ότι μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας.

Η αποχή δεν είναι λύση. Είναι μάλλον η χειρότερη επιλογή, καθώς αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε ακραίες φωνές και σε δυνάμεις που δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία.

Ας ψηφίσουμε λοιπόν, όχι με ελπίδα για θαύματα, αλλά με πίστη στη δύναμη της συλλογικής μας φωνής. Ας ασκήσουμε το δικαίωμα και την ευθύνη μας, και ας διαμορφώσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Η ψήφος μας είναι η δύναμή μας. Ας την αξιοποιήσουμε!

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη