ΠΑΣΟΚ: Κλειστά χαρτιά για τις συνεργασίες - Η ατζέντα των υποψηφίων για την προεδρία


Το διακύβευμα των συνεργασιών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα δύο-τρία μείζονα ζητήματα που θα βαρύνει ιδιαίτερα στην απόφαση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα σπεύσουν στις εσωκομματικές κάλπες.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος εξετάζουν σε τι βαθμό θα ευνοήσει ή όχι την υποψηφιότητά τους η απόφαση να ξεδιπλώσουν τις θέσεις του για αυτό το κομβικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι απορρίπτουν τις «συγκολλήσεις κορυφής» και το σενάριο της ρευστοποίησης του ΠΑΣΟΚ χάριν δημιουργίας ενός νέου φορέα διά της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, όσοι εμφανίζονται πιο ανοιχτοί σε συνεργασίες δεν πρόκειται να διευκρινίσουν με λεπτομέρειες πώς θα έβλεπαν να προχωρά ένα τέτοιο εγχείρημα. Διότι, πέραν του ότι αυτό θα τους κοστίσει σε ψήφους, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν εξαρτάται μόνον από τις προθέσεις τους, αλλά και από τις διεργασίες ή όχι στους άλλους χώρους.


Ο Ν. Ανδρουλάκης, αποσκοπώντας να συγκινήσει τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων, έχει οργανώσει την υποψηφιότητά του γύρω από την κεντρική ιδέα ότι το κόμμα που παρέλαβε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και το μεγάλωσε δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες». Υπεραμυνόμενος της αυτονομίας του κόμματος υπονόησε ότι αυτός είναι ένας σχεδιασμός που εξυπηρετείται με την υποψηφιότητα Δούκα. Μάλιστα έκανε λόγο για παρασκηνιακές συζητήσεις «στο τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας», χωρίς πάντως να ονοματίσει πρόσωπα.

Αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό επιχείρημά του κατά του δημάρχου της Αθήνας. Ο Ν. Ανδρουλάκης επιδεικνύει συνεπώς τις αποστάσεις του από σεναριολογία περί κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι είναι μία η επιλογή:

«ενίσχυση και διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάλογος και προγραμματική σύγκλιση. Την πλήρη διαφωνία της για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει η Ν. Γιαννακοπούλου: «Τι ακριβώς μας ενώνει προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή με τη Νέα Αριστερά;», «πιστεύω στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ».

Αντίθετα, το ισχυρό χαρτί του Χ. Δούκα είναι ότι αποδεδειγμένα έχει κερδίσει τη Ν.Δ. (δηλαδή τον Κ. Μπακογιάννη) και αυτό επιτεύχθηκε μέσω των συνεργασιών. Αυτό είναι και το μοντέλο που θα αντιπαραβάλει στην «κλειστή» στάση Ανδρουλάκη απέναντι στα άλλα κόμματα. Δήλωσε δε ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.

Ο Π. Γερουλάνος, ερωτηθείς αν θα επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε ότι «κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα» και πως «αρχικά πρέπει να πείσουν τα κόμματα, όποιο από τον προοδευτικό χώρο ενδιαφέρεται, ότι είναι ανοιχτό και νοιάζεται να αγκαλιάσει αυτές τις δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το όραμα». «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η πρώτη δουλειά είναι να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο. Πρώτα βάζουμε τάξη στο σπίτι μας» δήλωσε.

Ο Μιχ. Κατρίνης υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μιλήσει μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά τουλάχιστον με όλα τα κόμματα με τα οποία συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας.

«Να διερευνήσουμε σε προγραμματικό επίπεδο και σε επίπεδο βάσης, όχι σε επίπεδο ηγεσίας, αν υπάρχει αυτή η διάθεση, γιατί αν υπάρχουν πολλά που συμφωνούμε και λίγα που διαφωνούμε και υπάρχει η διάθεση αυτή η συζήτηση να οδηγήσει σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που το θέλει μια μεγάλη πλειοψηφία, αυτό ναι, μπορεί να οδηγήσει και σε ένα σχήμα το οποίο είναι νικηφόρο στις επόμενες εκλογές» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πρώιμη συζήτηση και ότι πρέπει να είναι πολιτική απόφαση του κόμματος. Άλλο οι κοινωνικές συμμαχίες και άλλο οι συμφωνίες κορυφής, έχει πει η Μ. Αποστολάκη σχολιάζοντας τη συζήτηση για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο μοντέλο των δημοτικών εκλογών. Υποστηρίζει ότι οι συμμαχίες δεν μπορεί να έρθουν μέσα από συμφωνίες κορυφαίων στελεχών που αναζητούν ρόλο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη