Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα έκρηξη στην τιμή – Τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα


Σε νέα ακραία επίπεδα διαμορφώνεται σήμερα η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται με ανεξέλεγκτο πλέον ρυθμό και έντονη οσμή αισχροκέρδειας που καταλήγει σε σώρευση υπερκερδών.

Ειδικότερα σήμερα η χονδρεμπορική τιμή εκτινάσσεται στα 219,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 72,7% σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή -ήδη αρκετά υψηλή- τιμή (126,98 ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε, μετά τις Βουλγαρία και Ρουμανία (με 229,24 ευρώ/μεγαβατώρα), κι ενώ η πανάκριβη τελευταίως Ουγγαρία, που από την κυβέρνηση Ν.Δ ταυτίστηκε με την ακρίβεια στην εγχώρια αγορά και την ξενόφερτη κρίση, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα 120,45 ευρώ, εμφανίζοντας ενδεχομένως σημάδια ομαλοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη τιμή ημέρας φτάνει σήμερα σε δυσθεώρητα επίπεδα αγγίζοντας στις 9 το βράδυ τα 850 ευρώ/μεγαβατώρα!

Συνυπολογίζοντας και το σημερινό άλμα, πλέον η μέση τιμή Ιουλίου (1-22/7) σκαρφαλώνει στα 142,27 ευρώ/μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2023 (156,24 ευρώ), μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, ενώ είναι ακριβότερη κατά σχεδόν 44% σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή του Ιουνίου, κατά 75,5% έναντι του Μαΐου και κατά 136,7% συγκριτικά με εκείνη του Απριλίου.

Προφανώς οι τεράστιες αυξήσεις θα μεταφερθούν στη λιανική μέρος των οποίων αναμένεται να συγκρατηθεί από τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ν.Δ και μόνο για τα νοικοκυριά, ενώ μικρομεσαίοι (επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι), επιχειρήσεις και βιομηχανία μένουν έρμαια της ελεύθερης αγοράς.

ΕΒΙΚΕΝ: Εκτός ελέγχου - Άμεσα λύση

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον, ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν, σχολιάζει ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων. 

Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800 ευρώ/μεγαβατώρα, εντοπισμένες σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής, που δεν ξεπερνάει τα 150 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και όσων λιγνιτικών λειτουργούν), ενώ και οι τιμές στο Hupex (το χρηματιστήριο ενέργειας της Ουγγαρίας) πέφτουν.

Ο ίδιος τονίζει ότι «κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας».

Μάλιστα επικαλείται μελέτη (την εβδομάδα που πέρασε) σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 2.000 MW προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά προσφέρονται σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των ωρών 19.00-24.00. 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κάθε μέρα στην ελληνική αγορά προσφέρονται περίπου 2.000 MW σε σταδιακά αυξανόμενα βήματα, αλλά το πρώτο βήμα προσφέρθηκε στα 190 ευρώ/μεγαβατώρα στις 4/7/2024, στα 300 ευρώ στις 8/7/2024 και στα 530 ευρώ στις 10/7/2024.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ θυμίζει εξάλλου ότι όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο.

«Μάταια όμως εις ώτα μη ακουόντων» σημειώνει και προσθέτει ότι οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με φωτοβολταϊκά, τα γνωστά ως ΡΡΑs, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που με την παρούσα κρίση αποδεικνύεται τελείως αναποτελεσματικό, καθώς με τη δύση του ηλίου τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.

Όπως τονίζει οι βιομηχανίες της χώρα αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος και καταλήγει «καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο