Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξημένα τιμολόγια τον Ιούνιο - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία



Ανοδικά κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προμηνύοντας άσχημα μαντάτα για φουσκωμένα τιμολόγια λιανικής τον Ιούνιο, οπότε και ξεκινά η θερινή περίοδος, που συνήθως φέρνει και αυξημένες ανάγκες σε ψύξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του τουρισμού. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 και στις 15 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά πέταξε πάνω από τα 100 ευρώ, μετά από πτωτική πορεία σχεδόν τεσσάρων μηνών. 

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε υψηλό 102,16 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά και την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη, η αντίστοιχη τιμή έφτασε στα 100,56 ευρώ/μεγαβατώρα. Την τελευταία φορά που η χονδρεμπορική βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν στις 23 Ιανουαρίου (100,88 ευρώ).

Με τις αιχμές αυτές και παρότι χτες έπεσε στα 79 ευρώ/μεγαβατώρα, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην παρούσα φάση (1-18 Μαΐου) αναρριχάται στα 75,75 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι μέσης τιμής Απριλίου στα 60,11 ευρώ (+26%). Εφόσον δεν μεταβληθεί αισθητά αυτή η απόσταση, η άνοδος θα αποτυπωθεί-μετακυληθεί στα τιμολόγια λιανικής του Ιουνίου. 

Με βάση τη σχετική φόρμουλα για το «ειδικό»-πράσινο τιμολόγιο, για τη διαμόρφωση του οποίου λαμβάνονται υπόψη οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές του αμέσως προηγούμενου διμήνου, εάν διατηρηθεί η σημερινή τάση, το αντίστοιχο τιμολόγιο -της ΔΕΗ, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους παρόχους- αναμένεται να είναι αυξημένο, αγγίζοντας σχεδόν τα 13,5 λεπτά/κιλοβατώρα, από 10,65 λεπτά τον Μάιο. Μια πιθανή αύξηση σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι αμελητέα, καθώς από τον Ιούνιο αυξάνονται οι καταναλώσεις λόγω της θερινής σεζόν.

Ο ρόλος του αερίου

Και στις τελευταίες αυτές αιχμές της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος κομβικό ρόλο έπαιξε το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη και την Τετάρτη, τις ημέρες με τις υψηλότερες τιμές, το μερίδιο του φυσικού αερίου κυριάρχησε στο ενεργειακό μείγμα της παραγωγής, καθώς ανήλθε σε 55,36% και 51,83%, αντίστοιχα, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ περιορίστηκε σε 25,75% και 30,69% αντίστοιχα. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή τον τρέχοντα μήνα ισχύουν οι τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα (front month), που σημειωτέον τον Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση ξεπερνώντας και τα 30 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ είχαν πέσει και κάτω από τα 25 ευρώ τους προηγούμενους μήνες.

Ψεύτικη ΡΑΕ

Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) καταγγέλλει την ύπαρξη ψεύτικης ιστοσελίδας που χρησιμοποιεί παράνομα το όνομα της δικής της πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης καταναλωτών My RAE, παραπλανώντας τους καταναλωτές. 

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών εντοπίστηκε ψεύτικη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.myrae.gr ,όπου αναφέρεται ψευδώς πως πρόκειται για την πλατφόρμα MYRAE, ενώ προσφέρει, μεταξύ άλλων, ενημερώσεις για ζητήματα ενέργειας αλλά και συμβουλές για παιχνίδια καζίνου. 

H Αρχή ενημερώνει ότι ουδεμία σχέση έχει με την απατηλή ιστοσελίδα, εφιστά την αυξημένη προσοχή των καταναλωτών, ενώ δηλώνει ότι προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καταγγελίας της απάτης προς τις αρμόδιες Αρχές.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη