Ηλεκτρικό ρεύμα: Ράλι τιμών στη χονδρεμπορική – Προς ανατιμήσεις και τα τιμολόγια Οκτωβρίου


Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ παραπέμπει το θέμα της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια σε ένα νέο αίτημα προς τις Βρυξέλλες και εξαντλείται στην παρακολούθηση της κατάστασης, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται πια σταθερά σε υψηλά επίπεδα με εξωπραγματικές αιχμές, προϊδεάζοντας για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής του Οκτωβρίου.

Ήδη το πρώτο περίπου δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (1-11) κλείνει με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 141,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας και τα υψηλά επίπεδα Ιουλίου – Αυγούστου (μέσες τιμές στα 135,18 και 129,83 ευρώ/μεγαβατώρα, αντίστοιχα), που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 9% έναντι του Αυγούστου και 4,74% σε σχέση με του Ιουλίου, αλλά και κατά 52,21% συγκριτικά με τον “ακριβό” Ιανουάριο και κατά 135,55% έναντι του φθηνότερου Απριλίου.

Στο μεταξύ, οι μέσες, ημερήσιες τιμές στη χονδρεμπορική μέχρι στιγμής έχουν φτάσει μέχρι και τα 215 ευρώ, ενώ σε απίστευτα ύψη διαμορφώνονται οι μέγιστες, ημερήσιες τιμές, ξεπερνώντας ακόμη και 940 ευρώ/μεγαβατώρα, εξανεμίζοντας το όποιο όφελος από τις χαμηλότερες τιμές, λόγω της μεγαλύτερης συνδρομής ΑΠΕ κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Εφόσον διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, που επηρεάζουν καταλυτικά τη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής του επόμενου, για όλους τους καταναλωτές, ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ακόμα πιο ακριβός σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, με μια μέση τιμή κιλοβατώρας που υπολογίζεται κοντά στα 16,5 λεπτά.
Ξενόφερτες ευθύνες και γράμματα στην ΕΕ

Κι ενώ διανύουμε τον τρίτο μήνα ανατιμήσεων και ακραίων τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, η κυβέρνηση ΝΔ, κρατώντας στο απυρόβλητο τη λειτουργία και τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων σε αυτή, απλώς «παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά» και εμμένει στο γνωστό αφήγημα της αποκλειστικής ευθύνης των ευρωπαϊκών διασυνδέσεων και εξωγενών παραγόντων και συγκυριών.

Σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε για μια ακόμη φορά  διάβημα προς την Ε.Ε για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης «κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές» για την αποκλιμάκωση τους, αυτή τη φορά με κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. 

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη το τελευταίο δίμηνο οι βιομηχανικοί καταναλωτές των συγκεκριμένων, τριών χώρων έχουν αποστείλει δύο κοινές επιστολές διαμαρτυρίας στην Κομισιόν.

Θυμίζουμε ότι σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα (17.07) μεταξύ των «μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ήταν και η ενεργοποίηση ενός είδους μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, με αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανταπόκριση της Κομισιόν και κυρίως η υιοθέτηση ενός τέτοιου μηχανισμού δεν αναμένονται και τόσο άμεσα, αφού ακόμα κι αν προχωρήσουν οι ρυθμοί για αλλαγές αυτού του τύπου συνήθως παραπέμπουν στα...προσεχώς.
Βιομηχανικοί καταναλωτές: Φορολόγηση όλων των υπερκερδών

Στον αέρα και πλήρως εκτεθειμένες στις βουλές της αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκονται επιχειρήσεις και βιομηχανία, που προειδοποιούν για τις συνέπειες στην παραγωγική βάση αν συνεχιστεί η κούρσα ανόδου στο ρεύμα, καθώς δεν προβλέπεται κανένα άμεσο μέτρο στήριξής τους (π.χ επιδοτήσεις, όπως στη Βουλγαρία όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ξεπερνούν τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα) και ... φρένο στις πρακτικές αγορών και παικτών.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Α. Κοντολέων, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή («Ναυτεμπορική») ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί έκτακτοι φόροι-τέλη στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά μόνο στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής τον Αύγουστο, ως ένα εισπρακτικό μέσο, που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής, “δείχνοντας” μεγάλα υπερκέρδη στα υδροηλεκτρικά. 

Ξεκαθάρισε ότι γενικά δεν είναι «ουρανοκατέβατα», αλλά υπερκέρδη που τα προκαλούν οι παραγωγοί με τις προσφορές τους στην χονδρεμπορική αγορά, κάτι «που πληρώνουμε όλοι μας». Ζήτησε, συνεπώς, να επιβληθεί φόρος σε όλα τα κέρδη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υδροηλεκτρικά, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά “φανταστείτε τι κέρδος υπάρχει από τα 112 (σ.σ το «πλαφόν» στη χονδρεμπορική για τα υδροηλεκτρικά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης) μέχρι τα 900 ευρώ” που έφτασαν οι τιμές...

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να δίνει επιδοτήσεις γιατί τα κυμαινόμενα τιμολόγια («πράσινα» και «κίτρινα») είναι ευθέως συνδεδεμένα με την αγορά ηλεκτρισμού και «αυτό είναι το πρόβλημα» και το «κλειδί» στην όλη υπόθεση, καθώς αν όλοι οι οικιακοί καταναλωτές ήταν σε σταθερά τιμολόγια τότε οι μεγάλοι, καθετοποιημένοι παίκτες (παραγωγοί και προμηθευτές) θα είχαν ρίσκο για να ανεβάσουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, γιατί ως προμηθευτές πια θα αγόραζαν ακριβά και θα είχαν ζημιά -ενώ σήμερα δεν έχουν. 

Οπότε, πρόσθεσε, σε συνθήκες υψηλής ζήτησης που είναι σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν μπορούν με μηδενικό ρίσκο να διαμορφώσουν τις τιμές όπου θέλουν. Θύμισε εξάλλου ότι η ΕΒΙΚΕΝ από το 2021 είχε εντοπίσει ότι με την κατάργηση των σταθερών τιμολογίων δημιουργούνταν, ιδιαίτερα στα οικιακά τιμολόγια, συνθήκες ενδεχόμενης χειραγώγησης και μάλιστα όταν μιλάμε για μια ολιγοπωλιακή αγορά ηλεκτρισμού με μόνο τέσσερις παίκτες.

Προειδοποίησε τέλος ότι τα προβλήματα θα φανούν τους επόμενους μήνες τονίζοντας ότι αν οι «μεγάλοι» της βιομηχανίας αντέχουν γράφοντας ζημιές, οι «μικροί» δεν θα αντέξουν.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο